Foto: Shutterstock
Kādēļ mēs alkstam pēc mīlestības kā romantiskās filmās? Tā, lai pusotras stundas sižeta pavērsieni neapšaubāmi noslēgtos ar kāzām, un cerību pilnu "un viņi dzīvoja ilgi un laimīgi", kā pasakās?

Sapņi par pasaku

Saskaņā ar vietnē "ElitePartner-Studie" veiktu aptauju, katrs trešais no mums vēlas tādas attiecības kā romantiskās filmās. Īpaši par šādu mīlestību kā kino un pasakās, sapņo vientuļi cilvēki.

Pēc psiholoģes Lizas Fišbahas teiktā, tas ir saistīts ar labu reālās dzīves piemēru trūkumu, kas parādītu, kā patiesībā izskatās veiksmīga partnerība. Tas padara mūs jutīgākus pret ārējām ietekmēm, uz priekšstatu, ka tā ir partnerattiecību laime.

Protams, seriālu un sociālo tīklu laikmetā tas ir īpaši sarežģīti. Bet īstai mīlestībai jau nav vajadzīgas mirkļbirkas, vai ne?

Jā, protams, arī Volta Disneja radītie tēli ir lieliski. Šajās multfilmās ideālais partneris, par kuru mēs sapņojam, pēkšņi pārvēršas par iemīlējušos princi un aizved mūs uz greznu pili. Diemžēl patiesībā mēs esam ideāli tikai pēc hormonālā sprādziena iemīlēšanās sākumā. Laimes hormoni sniedz rozā brilles, bet tikai uz laiku, un, kad "tas pats" partneris izrādīsies tālu no ideāla, tad neviena valstība nepalīdzēs.

Šaubu laiks

Saskaņā ar šo pašu aptauju, katrs astotais no mums šaubās par savām attiecībām, salīdzinot tās ar ideālām savienībām. Iemīlējušies cilvēki ekrānā ir tik maigi viens pret otru – kāpēc gan mums nepavisam tā tas nav? Laulātais pāris kaimiņu mājās, šķiet, nekad nestrīdas – ne tā kā mēs. Bet saldais pārītis no kādas grupas sociālajos tīklos atkal jau publicējis fotosesiju no kopīga atvaļinājuma siltajās zemēs.

Tomēr filmu varoņi – nekādā gadījumā nav reāli cilvēki, bet pārim kaimiņos, pilnīgi iespējams, var būt arī laulības krīze, bet pāris sociālo tīklu fotogrāfijās izrādījuši vien milisekundi savas laimes.

Ikdiena nav ideāla. Protams, daudziem cilvēkiem reālajā dzīvē nemaz nav tādas mīlestības, kā rāda kino. Un kā gan mums zināt, ka prinči no Disneja filmiņām neizmētā savas zeķes blakus karaliskajai gultai?! Fišbaha mudina pamēģināt tomēr palikt kopā ar savu mīļoto vai turpināt satikties ar "pusideālo" partneri.

Bēgšana no realitātes

Mums patīk aizbēgt no problēmām iedomātā pasaulē. Sirds dziļumos mēs vēlamies kaut vai kaut kādas attiecības, lai tas būtu pat izdomāts tēls, un neviens mums netraucē sevi iedomāties kino vai grāmatā attēlotās princeses vietā.

Reālās attiecībās var notikt ne mazums sliktu lietu, bet vismaz uz ekrāna vai grāmatas beigās šim stāstam var būt laimīgas beigas.

Mēs vēlamies satikt to, kas liks mums smieties, parādīs citu skatu uz dzīvi, pārsteigs, sapratīs, kā neviens cits. Mēs sapņojam par patīkamām muļķībām, glāstiem, attiecībām, abpusēju mīlestību, "tauriņiem vēderā". Mēs vēlamies tieši to, ko redzam brīnišķīgajās romantiskajās filmās.

Iespējams, viss slēpjas faktā, ka mums ir pārāk augstas prasības un mēs nekad neesam sev ļāvuši sevi ienirt jūtu virpulī, kad sākās reālas attiecības?

Foto: Shutterstock

Mīlestības apliecināšanas devalvācija

Pāris sēž dīvānā, ieslēgts televizors, vīrs šķirsta televīzijas kanālus. Uz ekrāna parādās romantisks kadrs – skaists džentlmenis skūpsta lielisku dāmu un čukst: "Es mīlu tevi". Vīram, racionālam reālistam, tas viss šķiet pārspīlēts, neticams.

Viņam kļūst garlaicīgi, un viņš pārslēdz kanālu, bet sieviete pie sevis nopūšas: "Kāpēc tā mēdz būt tikai kino?". Vīrs beidzot kanālos atradis interesantu dokumentālo filmu un ir pilnībā apmierināts, bet tajā pašā laikā sieva turpina domāt.

Protams, mums visiem patīk dzirdēt šo trīs vārdu kombināciju: "Es tevi mīlu". Bet daži pāri tos saka katras telefona sarunas beigās vai izejot no mājas. Kad atzīšanās mīlestībā kļūst vienlīdzīga ar vārdiem "sveika" un "kā tev iet?", tā kļūst ikdienišķa un daudz nekā vairs nav vērta, uzskata speciāliste, kuras pārdomas publicējusi vietne "Psychologies".

Jūtot līdzi mīlestībai ekrānā, mēs bieži vien piemirstam par to, kas mums patiešām pašiem patīk savā partnerī.

Meklējot ideālo mīlestību, – kā filmās, daži no mums pamet attiecības un dodas jaunos kaisles meklējumu ceļojumos. Tomēr jauns ideālais princis vai princese kādudien parāda arī savus trūkumus. Un ko tad – atkal doties ceļā?

Mums nekad neparāda, kā dzīvo filmu varoņi pēc "happy end" ("laimīgas beigas") un titriem. Kas to lai zina, ko mēs uzzinātu par populāru seriālu personāžiem ārpus ekrāna? Mums, reālajiem cilvēkiem, jāuzfilmē otrā daļa, kurā būtu parādīta dzīves patiesība. Iespējams, tad arī būtu mazāk salauztu siržu un piemānītu sapņu?

Bet, iespējams, ir laiks parunāt ar partneri par to, kā rutīnu attiecībās pārvērst par īstu kino? Kā dzīvei piešķirt aizraujošus mirkļus? Un atkal no jauna viens otram pateikt vārdus, no kuriem ilgi esat izvairījušies: "Es tevi mīlu!"

Turpinājumā lasi "Delfi Life" arhīva rakstus par to, kā atsvaidzināt attiecībās, kā atrast un uzšķilt jaunu dzirksteli, nemeklējot laimi ārpus mājas. Pie attiecībām ir jāstrādā visā to garumā, un viss ir iespējams, – arī atkal no jauna iemīlēt to vienu vienīgo cilvēku, kuru reiz izvēlējies par savas dzīves pavadoni.

Romantika! Kā atkal piedzīvot vecos, labos laikus


Pārāk mierīgu dzīvi dažādo atklātas sarunas, bezmērķīgas pastaigas, eksperimenti gultā un ne tikai. Pat vislieliskākās attiecības ar laiku pārvēršas rutīnā. Šķiet, it kā rozā briļļu, taureņu vai kā vēl to var nodēvēt par periodu, kas piedzīvots attiecību sākumā, būtu palicis pagātnē un vairs neatgriezīsies.

Lasīt vairāk

Ardievas garlaicībai un rutīnai jeb kā attiecībās atgriezt 'dzirksteli'


Gribot vai negribot, bet jebkurās attiecībās reiz iestājas garlaicība un rutīna. Bieži kāds no pāra, atjēdzoties ikdienā, kas tiek pavadīta pēc viena un tā paša modeļa jau mēnešiem, varbūt pat gadiem, sāk satraukties – vai tiešām abi neviļus, tepat blakus esot, aizgājuši katrs savu ceļu un nekas vairs nav glābjams? Taču tā vietā, lai rutīnu un garlaicību uztvertu kā kaut ko negatīvu, tajā jāsaskata mudinājums vajadzīgajām pārmaiņām.

Lasīt vairāk

Neļauj attiecībām ierūsēt! Knifiņi laimīgākai laulībai


Esot ilgās attiecībās, ar laiku var izveidoties pieradums. Kad sāc savu partneri uztvert par pašsaprotamu, sākas problēmas. Tieši tāpēc ir tik svarīgi rūpēties par savu laulību – tikai tā var attiecībās uzturēt "uguntiņu".

Lasīt vairāk

Dzirkstele sākusi apsīkt? Veidi, kā to attiecībās saglabāt un darīt vēl spožāku


"Dzirksteles" zaudēšana ilgtermiņa attiecībās ir šķietami neizbēgama. Cilvēkiem pie sirds iet iemīlēšanās process nevis mīlestības cītīga uzturēšana. Cik daudz romantisko komēdiju tu zini, kas sākas pēc kāzām un iet cauri parastai ikdienas rutīnai? Tā, visticamāk, būtu viena ellīgi garlaicīga un nesmieklīga komēdija.

Lasīt vairāk

Spontāns sekss: kā tas var uzlabot laulāto attiecības


Pēc vairākiem gadiem laulībā vai ilgstošās attiecības, var gadīties, ka mīlas prieki zaudē savu burvību un kļūst par garlaicīgu ikdienas rituālu. Iespējams, iepriekš kaisles pilnās naktis nu ir pārvērtušās rutīnā, kas liek tev ilgoties pēc tā, kas reiz attiecībām piešķīla dzirksteli. Taču to ir iespējams mainīt. Spontāns sekss ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā atgūt pazaudēto kaisli.

Lasīt vairāk

Kā atgūt dzirkstošu intimitāti, ja guļamistabā iezagusies garlaicība un rutīna


Ejot laikam uz priekšu, arī seksuālā dzīve attiecībās mēdz noplakt – parādās rutīna, gultas prieku skaits samazinās un abu vai viena partnera frāzēs parādās: "Man šodien negribas.." Tā ir normāla dzīves situācija, skaidro "Psychology Today". Tomēr impulsu, ka līdz galam kaut kas nav kārtībā, nevajadzētu palaist garām. Šoreiz "Viņa" skaidro garlaicības ienākšanu seksuālajā dzīvē un to, kā atgūt kaisli, dzirksteli un aizvien jaunu prieku savstarpējā intimitātē.

Lasīt vairāk

Lai kaisle nepazustu. Ieteikumi attiecību dzirksts nosargāšanai ilgtermiņā


Vai kaislība un mīlestība attiecībās eksistē arī pēc 10, 20 vai 30 gadiem laulībā? Kā norādīts portālā "Psychology today", tāda iespēja patiesi pastāv. Tas, protams, atkarīgs no abiem mīlniekiem, kas strādā pie savām attiecībām un vēlas uzturēt tās mīlošas, jutekliskas, atbalstošas un tuvas arī, piemēram, dzīvojot kopā 20 gadus.

Lasīt vairāk

Astoņi veidi, kā padarīt ikdienišķu mīlēšanos tikpat īpašu kā pirmo reizi

Foto: Shutterstock

Kāda ir atšķirība starp ikdienišķu seksu un kaisles pilnu mīlēšanos, ko atcerēsies visu savu dzīvi? Ir svarīgs ne tikai partneris un jūtu ķīmija, bet arī citi apstākļi, piemēram, atkalredzēšanās pēc ilgas nošķirtības vai īpašs notikums, piemēram, kāzu nakts, vai plāns radīt pēcnācējus.

Lasīt vairāk

Kā novērst partnera sānsoļus un atgriezt dzirksteli attiecībās: padomos dalās Rita Lasmane


Kāds ir iemesls krāpšanai? Kā krāpj sievietes, bet kā – vīrieši? Un galu galā – kā atgriezt dzirkstelīti? Sarunu šovā "Starp mums runājot" uz šiem jautājumiem atbildes sniedz seksoloģe Rita Lasmane.

Lasīt vairāk

Starpbrīdis laimei vai pirkstiņš velnam? Sieviešu pieredze par pauzi attiecībās


Risinot attiecību nesaskaņas, atsevišķi pāri nereti izvēlas tajās ieturēt pauzi. Tomēr, cik vērtīga savstarpējās dzirksteles atjaunošanā ir šāda pieredze? Vai īslaicīga distancēšanās no mīļotā cilvēka patiesībā nav vien beigu sākums? Zinot, cik dažādi ir viedokļi par minēto tēmu, apkopojām daļu no tiem, gūstot informāciju gan sev zināmo sieviešu lokā, gan portāla Cālis.lv forumā. Jautājām padomu arī seksologam Arturam Šulcam. Lūk, pieredze, viedokļi un atziņas par to, kā attiecības maina pauzes ieturēšana tajās!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!