“Eva, lūdzu, uz diktātu!” – Evai (26) tas ir mocību stundas sākuma signāls, kad būs jāpacieš priekšnieka neticami kustīgo cūkas ačeļu skatieni, kas kā nenotraušami piesūcekņi piestiprinās pie viņas dekoltē, un jānoklausās n-tā versija anekdotei par sekretāres un putukrējuma tortes atšķirībām, un tad vēl viņa sasvīdusī ķepa uz viņas ceļgala.
Seksuālā uzmākšanās darbavietā nav tikai džentlmeņa uzvedības pārkāpums, bet gan nopietns drauds veselībai. Vācijā veiktās aptaujas dati liecina, ka 72 procenti sieviešu, kas piedalījās aptaujā, ir vismaz vienreiz pieredzējušas seksuālu uzmākšanos darbavietā (Avots: Vācijas Ģimenes, veco ļaužu, sieviešu un jaunatnes ministrija). Kā sekas tiek minētas nedrošība un neuzticība, zūdošs darba prieks un motivācija, psihosomatiskas problēmas, dažreiz arī darbavietas zaudējums.

Kādas ir biežākās un nopietnākās sekas upurim?

Seksuālā uzmākšanās upurim parasti signalizē, ka viņa netiek respektēta un uztverta nopietni, bet gan kā līdzstrādniece vai vadītāja tiek nenovērtēta vai reducēta uz seksuālām detaļām. Seksuālās uzmākšanās caurausta darba vide var kļūt par apgrūtinošu stresa faktoru, ar tādām izpausmēm kā nervozitāte, gremošanas traucējumi, miega traucējumi, depresija, neapmierinātība ar darbu un motivācijas trūkums.

Dažas sievietes sāk apšaubīt savu profesionālo piemērotību, spējas, un darbā ierodas ar bailēm vai neveiklības sajūtu. Bieži seko trieciens pašapziņai, karjeras pārrāvums un pat bezdarbs.

Vai sievietes izaicina?

Vīrieši nereti apgalvo, ka kolēģes viņus izprovocē un iedrošina ar uzbudinošu apģērbu vai izturēšanos. Vai ir sievietes, kuras tiešām ar nolūku mēdz provocēt?

Psihologi uzskata, ka apģērbam nav izšķirošas lomas pie seksuālās uzmākšanās. Bieži tās, kurām uzmācās, ir sievietes ar pavisam “normālu”, atturīgu biroja apģērbu, ar eļļu nosmērētu kombinezonu vai augsti noslēgtu darba uzsvārci.

Tieši pretēji, izrādās, ka līdzstrādnieces, kuras apzināti ģērbjas un izturas seksuāli provokatīvi, pieredzējušas, ka viņām uzmācas bieži vien retāk. Tiek novērtēts, ka iespēja saņemt atraidījumu no šādas aktīvu iespaidu atstājošas sievietes ir daudz lielāka.

Taču arī tad, ja vīriešiem šķiet, ka kolēģes apģērbs ir seksuāli stimulējošs, vajadzētu būt vismaz minimālai paškontrolei.

Vai sievietes arī uzmācas vīriešiem darbavietā?

Vīrieši darba dzīvē ne vienmēr izturas savstarpēji iejūtīgi, un seksuāli mājieni bieži pieder pie vispārējās sarunvalodas. Sieviešu kolektīvos gluži tāpat atskan pikanti komentāri par kolēģiem. Neraugoties uz to, tieši sievietes pārsvarā cieš no vīriešu seksuālās uzmākšanās. Cēlonis ir varas pozīciju biežā izmantošana, lai kādai personai bez riska uzspiestu seksuālu uzvedību. Vīrieši visbiežāk ieņem amatus, kuros iespējama šāda uzvedība.

Līdz ar to vīriešu bailes tikt seksuāli izmantotam no sievietes darbavietā ir bieži vien stipri pārspīlētas, tomēr neliela iespēja pastāv.

Seksuālās uzmākšanās statistika

Sievietes, kuras atzina, ka viņām vismaz vienreiz ir bijusi seksuāla uzmākšanās darbavietā, pieredzēja:

84% uzmācīgus skatienus, svilpienus, seksuāli vērtējošus skatienus
81% nepiedienīgus jokus
70% šķietami nejaušus pieskārienus ķermenim
56% nepiedienīgas piezīmes par figūru un seksuālo uzvedību privātajā dzīvē
35% nevēlamus ielūgumus ar viennozīmīgu nolūku
33% pliķus vai kniebienus gurnos
33% pornogrāfiskus attēlus darbavietā
22% negaidītus pieskārienus pie krūtīm
15% uzspiestus skūpstus
14% telefona sarunas jeb vēstules ar seksuāliem mājieniem
12% dzimumattiecību pieprasīšanu
7% profesionālo priekšrocību piedāvāšanu, pieprasot seksuālu pretīmnākšanu
5% draudēšanu ar profesionāliem zaudējumiem seksuāla noraidījuma gadījumā
3% dzimumorgānu aizskaršana
3% seksuālu darbību uzspiešana

Kur sievietēm uzmācas kolēģi?

12% Priekšnieka vai kolēģa darba telpā
11% Kāpņu telpā vai gaitenī
11% Savā darba telpā
9% Ēdnīcā vai atpūtas telpā
6% Lielajā biroja telpā
6% Pārdošanas telpā
6% Noliktavā/arhīvā
6% Biroja kopmītnē/konferenču telpā
5% Transportā
5% Liftā
5% Ražošanas telpā
3% Pagalmā/Autostāvvietā
3% Darbos ārpus biroja telpām
3% Mājās
2% Tualetē/Dušā
1% Ģērbtuvēs

Kad sievietēm seksuāli uzmācas?

38% Darba laikā
15% Darba kolektīva svētkos
12% Darba pārtraukumos
9% Mācību kursos/Komandējumos
7% Pēc darba
6% Ceļā uz darbu/no darba
4% Virsstundās/Darbā nedēļas nogalēs
4% Darba jautājumu apspriedē
2% Darba intervijā
1% Liftā

Izdzīvošanas padomi biroja ikdienā

  • Tu atgriezies no atvaļinājuma Francijā un kolēģu lokā jūsmo par Parīzi. Kāds kolēģis XY jautā ar bezkaunīgu smaidu: “Vai tad tu tik labi proti franču valodu?” Tam seko vispārēja jautrība un zīmīga vīpsnāšana vīriešu vidū.
  • Tava atbilde: No pieaugušiem vīriešiem es tik puicisku attieksmi negaidīju!

  • Priekšnieks nostājas tev aiz muguras un nelūgts sāk masēt tev kaklu. “Šodien mēs esam mazliet par daudz saspringti, Dacīt!”
  • Tava atbilde: Pirms Jūs mani satvērāt aiz kakla, es jutos visai labi! Jums acīmredzot trūkst vajadzīgās iejūtības!

  • Strādājot birojā, tu valkā īsus svārkus un pieliecies, lai atvērtu apakšējo rakstāmgalda atvilktni. Kolēģis XY pietuvojas no aizmugures un uzjautrināts nosaka: “Pieliecies un es padarīšu tevi laimīgu!”
  • Tava atbilde: Ja vēlies pazaudēt mani kā labi noskaņotu kolēģi, turpini vien mētāties ar šādiem izteikumiem!

  • Tu esi iestājusies jaunā darbā. Kolēģis, ar kuru tu strādā vienā telpā, pie sienas piesprauž milzīgu kalendāru “Mis Mollija – Krūšu brīnums 2004”. “Tā šeit izskatīsies mājīgāk, vai ne? Mēs taču šeit esam vieni, ko?”
  • Tava atbilde: Ja Jums tas nozīmē mājīgumu, tad piekariet šo plakātu savā dzīvojamā istabā. Es tad kādreiz apjautāšos Jūsu mājiniekiem, kā viņiem tas patīk.

  • Kā vienīgā sieviete vīriešu kolektīvā tu pusdienas pārtraukumu pavadi kopā ar kolēģiem. Sarunu tēma ir krūtis un blakus nodaļas kolēģes uzvedība. “Vai tās mantiņas viņai ir īstas jeb no silikona?”, “Viņa ir tik feina, ka noteikti ir gatava uz visu!” utt.
  • Tava atbilde: Vai jums vēl nekad nav ienācis prātā, cik seksistiskas ir jūsu sarunas? Kā jūs reaģētu, ja kāds tā runātu jūsu sievas/draudzenes/meitas klātbūtnē?

  • Kā nodaļas vadītāja tu vadi vīriešu grupas darbu. Nejauši tu dzirdi, ko viņi par tevi runā šajā kolektīvā: “Vecā ir tik nešpetna tādēļ, ka neviens viņu sen nav nolicis slīpi!”, Viņa šo darbu ir dabūjusi tikai caur gultu!”, “Viņa uz mani ir tik dusmīga tāpēc, ka es viņu neievēroju!”.
  • Tava atbilde: (izmetot kādā sarunā ar šo izteicienu autoru): Mūsu nodaļā, izrādās, ir vīrieši, kuri neuzdrošinās man atklāti pateikt acīs, ko par mani domā, un tā vietā slepeni gūst baudu, izplatot savas neķītrās fantāzijas baumās par mani! Jūs jau noteikti nepiederat pie šīs kategorijas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!