Foto: LETA

Dziesminieks un savulaik populārais jokplēsis un dīdžejs Ēriks Loks cieš no nespējas iekārtoties algotā darbā, šonedēļ raksta žurnāls "Kas Jauns". Loks nesen nosvinējis 59. dzimšanas dienu un uzskata, ka Latvijā darba tirgū valda "eidžisms" jeb cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem, darbu atrast ir ļoti grūti.

Ēriks Loks jau ilgstoši meklē darbu, taču visur saņem atteikumu, atšķiras tikai pamatojums. Piemēram, būvmateriālu uzņēmumā, kas piedāvā akustiskos paneļus, Lokam pateikts, ka viņš esot pārāk radošs. To viņš izdzirdējis pēc tam, kad bijis uz vairākām darba intervijām. "Tā arī nesapratu, ko tas nozīmē," izdevumam saka mākslinieks.

Neskaitāmas reizes viņš dzirdējis arī šādu argumentāciju: "Tu esi ļoti labs kandidāts, un mums tieši tādu cilvēku vajag! Tikai šobrīd mums nav brīvas tādas pozīcijas, bet, kad atbrīvosies, noteikti vērsīsimies pie tevis," no darba devējiem dzirdēto atreferē viņš. Neviens nekad tā arī nepiezvanot, turklāt šo tendenci viņš novērojis visdažādākajās sfērās.

Loks pieļauj, ka daudzviet viņu atpazīst dēļ publiskās darbības, tāpēc, iespējams, viņam pa priekšu iet nenopietna cilvēka reputācija. "Bet pats galvenais ir mūsu sabiedrībā valdošais jaunības kults. Ir jābūt milzu veiksmei, lai cilvēki vecumā pēc 50 dabūtu kādu darbu," spriež Loks. It kā uzņēmumiem visu laiku trūkstot darbaspēka, taču gados vecākus cilvēkus tie negrib. Loks arī novērojis, ka daudzviet tiek piedāvāta "kritiski maza alga".

Pats dziesminieks reiz ticis pie darba Rīgas lidostā, kur bijis aģents cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. Darbs bijis, taču tad Loks pats saskārās ar veselības problēmām un grūtībām pastaigāt. Tā nu no šī amata viņš aizgājis. Šobrīd viņš gaida atbildi saistībā ar gida vakanci, taču atbildes kā nav, tā nav.

Loks saka, ka būtu gatavs strādāt jebkādu darbu, pat visvienkāršāko. Kamēr viņš gaida kādu iespēju, Loks iztiku pelna ar muzicēšanu.

Izvēloties darbavietu, ar vienkāršu sludinājumu vairs nepietiek – arvien lielāku uzmanību pievēršam kopīgām vērtībām, modernai darba videi, personīgajai izaugsmei un citiem faktoriem. Lai ļautu darba devējiem un darba ņēmējiem satikties, "Delfi" piedāvā platformu #darbavietas ērtu, pārskatāmu un uzticamu vietni, kur iepazīt uzņēmumus un aktuālās vakances tajos.

Pilns raksts lasāms izdevuma "Kas Jauns" 12. marta numurā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!