Foto: Megan Soule / cc

5. oktobrī Igaunijā tika paziņoti valsts labākie pedagogi – 12. reizi par izciliem profesionālajiem sasniegumiem valsts apbalvojums 10 000 eiro apmērā piešķirts 12 skolotājiem dažādās nominācijās, kā arī viens pedagogs saņēmis 65 000 prēmiju par mūža ieguldījumu. Savukārt Latvijā balvu "Latvijas Gada skolotājs" pirmoreiz izsludinājusi galvenā pedagogu kalve Latvijas Universitāte. Atsevišķas prēmijas tiek piešķirtas noteiktu priekšmetu skolotājiem un no pašvaldībām. Kam, kāpēc un kā?

Viena no galvenajām mērauklām, kā tiek vērtēta skolu izglītība pasaulē, ir PISA (Programme for International Student Assessment jeb Starptautiskā skolēnu novērtēšanas programma): tests, ar kura palīdzību dažādās pasaules valstīs novērtē 15 gadus vecu skolēnu funkcionālās zināšanas un spēju pielietot tās praksē, tiek veikts reizi trijos gados. Tas palīdz saprast, kura valsts nākotnē būs konkurētspējīgāka, pateicoties jaunās paaudzes potenciālam.

Ilgu laiku Eiropā PISA rezultātos līdere bija Somija, bet tad lauru vainags nonāca pie Igaunijas. 2022. gadā mūsu kaimiņi igauņi šajā reitingā bija 7. vietā pasaulē, Eiropā – 1. vietā. Latvija – 23. vieta pasaulē, Eiropā – 12.

Tiesa, Latvija Igauniju pārspēj pārejā uz mācībām tikai valsts valodā – igauņi šim solim saņēmās gadu vēlāk. Par skolotāju trūkumu, jo īpaši tādu, kas brīvi runā valsts valodā, žēlojas abās valstīs. Prēmijas ir viens no veidiem, kā celt skolotāja profesijas prestižu. Turpinājumā salīdzināsim Latviju un Igauniju.

Kā Igaunijā apbalvo izcilību?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!