Foto: Midjourney/DELFI

Jautājums: Vai ir nepieciešama pilnvarotās personas piekrišana un klātbūtne, lai atceltu iepriekš izdotu pilnvaru? Kādos gadījumos pilnvara tiek anulēta automātiski?

Atbildi sniedz Latvijas zvērināta notāre Inga Ērgle.

Civillikuma 2312. pantā noteikti gadījumi, kad pilnvara izbeidzas:

  • ja pilnvardevējs ar pilnvaroto personu par to vienojušies,

  • ja pilnvarā dotais uzdevums izpildīts,

  • ja pilnvardevējs atsauc pilnvaru,

  • ja pilnvarotā persona uzteic pilnvaru,

  • ja ir miris pilnvardevējs vai pilnvarotā persona,

  • ja ir beidzies pilnvaras termiņš.

Trešās personas par to, ka pilnvara ir atsaukta un vairs nav spēkā, var uzzināt, ja pilnvaras atsaukšana ir izsludināta oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ja, piemēram, vīrs pilnvarojis sievu, laulības šķiršanas gadījumā pilnvara neizbeidzas. Ja vīrs nevēlas, lai bijusī laulātā veic pilnvarā uzticētās darbības, vīram būtu jāvēršas pie zvērināta notāra ar lūgumu atsaukt sievai izdoto pilnvaru.

Zvērināts notārs par pilnvaras atsaukumu ievieto sludinājumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un paziņo pilnvarotajai personai elektroniski uz viņa oficiālo elektronisko adresi, ja tās nav, – ierakstītā vēstulē uz deklarēto dzīvesvietu. Pilnvarotās personas piekrišana pilnvaras atcelšanai nav nepieciešama.

Lai saņemtu zvērināta notāra pakalpojumus vai juridisku konsultāciju, aicinām vērsties pie kāda no notāriem, izmantojot Latvijas Zvērinātu notāru padomes interaktīvo karti: https://www.latvijasnotars.lv/notaries_map

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!