Aizvien vairāk un vairāk darba devēju ņem vērā ārstu ieteikumus, ka darba ražīgums palielinās, ja darbiniekiem atļauj pusdienlaikā pārdesmit minūtes nosnausties, raksta Business Week. Jaunā tendence palielina pieprasījumu pēc dažādām palīgierīcēm, kas ļauj panākt lielāku efektu no īsajām atpūtas minūtēm.

Piemēram, kompānija MetroNaps izstrādājusi īpašu atpūtas krēslu EnergyPod ar ļoti ērtu atzveltni un iebūvētu skaņas sistēmu, kas ļauj pilnībā norobežoties no fona trokšņiem. "EnergyPod ir paredzēts, lai cilvēks spētu norobežoties no apkārtējās vides, taču tajā pašā laikā to iespējams novietot jebkurā vietā birojā," saka kompānijas līdzdibinātājs Kristofers Lindholsts.

Jāpiebilst, ka šis gan nav lēts prieks, - krēsla īre mēnesī maksā 795 dolārus, un to var atļauties tikai plaukstošas kompānijas. Toties ierīce ar nosaukumu Dream Helmet, kas vienlaikus ir gan acu apsējs, gan spilvens, gan trokšņu slāpētājs, būs pa kabatai daudziem - tās cena ir nepilni 30 dolāri.

Jaunākie pētījumi liecinot, ka dažādās nozarēs nodarbinātiem cilvēkiem ir nepieciešamība pēc dažādiem miega cikliem - tiem izsekot palīdz ierīce Zeo, kas maksā 199 dolārus. Tiesa, speciālisti, piemēram, Rodžers Rosa no ASV Nacionālā nodarbinātības drošības un veselības institūta, ir pārliecināti, ka cilvēka spēkos ir tikai kontrolēt miega ilgumu, bet ne tā ciklus, tā ka praktiskas nozīmes šai ierīcei nav.

Business Week norāda, ka daudzi darba devēji jau ierīkojuši atpūtas telpas, kurās darbinieki uzreiz pēc pusdienām var 20 līdz 30 minūtes nosnausties. Ierobežotās biroju telpu platības dēļ tas iespējams ne visur, tādēļ parādījies jauns pakalpojumu veids. Kompānija Yelo pašā Manhetenas centrā ierīkojusi snaudas SPA salonu: par 15 dolāriem klientam iespējams uz 20 minūtēm izīrēt kūniņai līdzīgu guļvietu un baudīt aromterapiju un paša izvēlētu fona mūziku (vai klusumu) un apgaismojumu. Piemaksājot vēl 25 dolārus, šo baudu var paildzināt par 10 minūtēm un izbaudīt arī pēdu masāžu.

Sārai Mednikai, kura specializējas cilvēku miega īpatnību pētīšanā, ir daži padomi tiem, kuri vēlas šādā veidā uzkrāt spēkus. Vislabākais laiks snaudai ir agra priekšpusdiena, bet ieteicamais ilgums - 20 līdz 30 minūtes. Ja darba devējs nav parūpējies par attiecīgas atpūtas telpas iekārtošanu, var nosnausties arī stāvvietā novietotā automašīnā, taču šādā gadījumā nevajadzētu aizmirst par ceļojuma spilventiņa izmantošanu, citādi var notirpt kakls. Telpu, kurā atpūšaties, ieteicams aptumšot, tai jābūt komfortabli siltai. Pirms snaudas nebūtu vēlams baudīt kafiju, smēķēt vai lietot medikamentus, kas palīdz pret depresiju, uzsvērusi S. Mednika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!