Liela daļa strādājošo mēdz sapņot par to, kādus kalnus spētu gāzt, ja vien viņus neierobežotu vienmēr tik apnicīgais un piekasīgais priekšnieks. Taču gadījumos, kad tiešais boss kāda iemesla dēļ (slimība, ilgstošs atvaļinājums, pievēršanās citam kompānijas vadības uzticētam svarīgam uzdevumam) patiešām ilgi neparādās darbā, daudzi ļaudis vienkārši apmulst un nezina, kā rīkoties.
Ieteikumus izdevuma
US News & World Report
slejās viņiem gatavs sniegt karjeras padomu bloga
Jobacle.com
veidotājs un redaktors Endrjū Rouzens.

1. Atvieglo priekšniekam dzīvi
Tas piemērots īstiem karjeristiem - ja redzat, ka priekšnieka domas pašlaik klīst tālu no darba, dariet visu, lai atvieglotu viņam dzīvi. Uzņemieties papildu pienākumus, netraucējiet mājās vai kur citur esošo šefu ar tālruņa zvaniem par katru sīkumu (taču nekādā gadījumā nepiemirstiet to darīt patiešām svarīgu problēmu dēļ). Visticamāk, brīdī, kad priekšnieks atgriezīsies pie savu ikdienas pienākumu pildīšanas, viņš (vai viņa) to atcerēsies, un tad būs īstais brīdis prasīt algas pielikumu, liekot manīt, ka pretējā gadījumā esat gatavs darbu pamest.

2. Iesniedziet atlūgumu
Padoms, protams, ir skarbs un nopietni apsverams, taču šādi rīkoties ieteicams cilvēkiem, kuri priekšniekā saskata ne tikai formāli augstākstāvošu amatpersonu, bet cilvēku, kas vada jūsu karjeru, atbalstot un iedrošinot jūs. Bez šāda cilvēka agri vai vēlu sekos kritums karjerā, tādēļ prātīgi pieņemt izšķirošu lēmumu, vēl pirms viss kļuvis nelabojami slikti.

3. Atgādiniet par sevi augstākstāvošai vadībai
Nav īpaši glīti pārkāpt kompānijā izveidojušos subordināciju, taču par savu eksistenci un faktu, ka pat bosa prombūtnē spējat tikt galā ar visiem uzdevumiem, atgādināt augstākstāvošai vadībai nebūtu par ļaunu. Priekšnieka prombūtnes laikā neviens, atskaitot jūs pašu, par jūsu karjeru nerūpēsies, un saņemt paaugstinājumu visvienkāršāk būs, demonstrējot savu lietderību augstāka ranga priekšniekam.

4. Veidojiet stratēģiskas attiecības
Vadoša darbinieka krēsls ilgi tukšs nemēdz palikt. Palauziet galvu par to, kurš varētu to ieņemt, veidojiet un uzturiet labas attiecības ar šo personu. Darbiniekiem nenāktu arī par ļaunu aizmirst par savstarpējo konkurenci un skaudību - pastāv iespēja, ka augstākā priekšniecība, kolektīvā neredzot izteiktu līderi, nolems vakanto amatu piedāvāt cilvēkam no malas, kurš savukārt var nākt pats ar savu komandu un visām no tā izrietošajām sekām. Un, pat ja tas nenotiks un jaunais vadītājs neatvedīs līdzi savus cīņubiedrus, jums tik un tā nāksies viņam savu lietderību pierādīt no jauna.

5. Uzņemieties iniciatīvu
Šis padoms izriet no iepriekšējā un attiecas uz cilvēkiem, kuri uzskata, ka viņi paši ir spējīgi uzņemties prombūtnē esošā priekšnieka funkcijas. Pamēģiniet voluntāri paplašināt savus darba uzdevumus - tiem līdzi nāks arī jaunas pilnvaras. Lūkojiet, vai spējat ar šo uzdevumu tikt galā, un uzmanīgi vērojiet kā uz iniciatīvu reaģē kolēģi. Iespējams, priekšnieka krēsls jums patiešām ir piemērots.

6. Meklējiet atkāpšanās ceļu
Nav īsti labi ieteikt cilvēkam darba laikā nodarboties ar blakus lietām, taču iespējams, ka ārkārtas apstākļos (un kā gan citādi lai nosauc priekšnieka ilgstošu prombūtni) viens no pareizākajiem risinājumiem ir, neaizmirstot par darba pienākumu pildīšanu, zināmu laiku veltīt cita ceļa meklējumiem. Pamēģiniet izmantot pašizglītošanās iespējas, mēģiniet vairāk uzzināt par savas kompānijas citu nodaļu darbu, varbūt pat vērts padomāt par pašnodarbinātā statusu. Ja bosa atgriešanās (vai cita priekšnieka iecelšana) nāks komplektā ar sliktām ziņām, vismaz nepaliksiet pie sasistas siles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!