Foto: Shutterstock
iežāk šādā situācijā attopas cilvēki, kuri vienā un tajā pašā darba vietā nostrādājuši ilgāku laiku, taču arī iesācējiem nereti gadās atskārst, ka īsti omulīgi savā darba vietā viņi nejūtas. Vieniem ir lieli sapņi par iespējamu pašrealizāciju citā jomā, otriem – neapmierinātība ar karjeras perspektīvām, trešie nespēj formulēt savas izjūtas, bet zemapziņā jūt, ka kaut kas jāmaina.

Izdevums US News & World Report dod padomus tiem, kuriem šķiet, ka viņi savās darba vietās ir ierūsējuši.

Izproti, kā pietrūkst

Pirmais uzdevums ir saprast, ko vēlies sasniegt un kā pietrūkst, lai to realizētu. Nepieciešams vairāk informācijas? Padoms no cilvēkiem, kuri jau pabijuši šādā situācijā? Vairāk pārliecības par sevi un savām spējām? Jo labāk sapratīsiet, kuru gabaliņu jūsu puzlē pietrūkst, jo vienkāršāk būs tos atrast.

Domā konkrēti
Vispārīga pieeja šādā situācijā ir nevietā, dažādo problēmu mudžeklis jāatrisina, uzdodot sev jautājumu - kas konkrēti man traucē virzīties uz priekšu? Nav jābaidās ieslīgt detaļās, atbildes uz daudziem it kā sīkiem jautājumiem veidos kopējo ainu un dos lielāku iespēju atrast risinājumu jūsu problēmai.

Domā perspektīvā
Cilvēks, kurš saka "es to nespēju", parasti ar to domā - "es to nespēju šobrīd". Konkrētajā brīdī neiespējamais bieži vien kļūst iespējams nākotnē. Ja izmaiņas nav iespējams veikt uzreiz un strauji, tas nenozīmē, ka tās nevar sagatavot un realizēt, piemēram, gada, triju vai piecu laikā. Tiesa, tas nozīmē, ka jāsāk rīkoties, - pretējā gadījumā, pēc pieciem gadiem atradīsieties turpat, kur šobrīd.

Nebaidies no šķēršļiem
Jebkuras izmaiņas mēdz saskarties ar šķēršļiem, un tie uztverami nevis kā izvēlētā ceļa gals, bet gan sākums. Ar šķēršļiem jārēķinās, lai, sastopoties ar tiem, nevis sāktu šausmināties un kristu izmisumā, bet konstruktīvi apdomātu to pārvarēšanas ceļus.

Nebaidies eksperimentēt
Nekas neparalizē cilvēku vairāk kā apziņa, ka viņš nedrīkst pieļaut ne mazāko kļūmi. Ideālu risinājumu vai ideālas rīcības modeļa parasti gan praksē nemaz nav. Tādēļ vēlams nevis nodarboties ar to meklēšanu, bet izmantot eksperimentālu pieeju. Rīkojieties, gūstiet mācību no savas rīcības un nākamreiz rīkojieties pareizāk. Jebkurš, pat nepārliecinošs solis uz priekšu ir labāks nekā stāvēšana uz vietas.

Lūdz palīdzību
Ja nespējat pats atrast risinājumu savai problēmai, nekautrējieties lūgt palīdzību. Tas var būt gan emocionāls atbalsts no draugu un tuvinieku puses, gan kvalificēta eksperta konsultācija. Uzklausiet visdažādākos viedokļus, īpaši no cilvēkiem, kuri paši bijuši tādā situācijā, kādā jūs esat pašlaik.

Pārvari inerci
Lielākā kļūda šādos gadījumos ir turpināt strādāt pēc inerces, cerot, ka viss kaut kā nokārtosies pats no sevis. Grūtākais ir spert pirmo soli, taču - nāksies sevi pārvarēt. Pārlieciniet sevi, ka tas ir absolūti nepieciešams, un mieriniet ar domu - ja nepatiks, jebkurā brīdī varēšu atkāpties. Parasti gan, kad kustība uzsākta, to vairs neapstādināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!