Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gada vidējās algas ziņā Latvijas sievietes panāktu vīriešus, pērn viņām būtu jāstrādā 49 darba dienas ilgāk, tā liecina Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aprēķini. Tas nozīmē, ka katru nedēļu sievietēm būtu jānostrādā par vienu dienu vairāk. Līdz ar to šogad 8. marts jeb Starptautiskā sieviešu diena Latvijā sakrīt ar dienu, kad sievietes, strādājot kopš pagājušā gada sākuma, atalgojuma ziņā ir panākušas vīriešus un nopelnījušas tikpat, cik pērn viena gada laikā vidēji nopelnīja vīrieši, portālu "Delfi" informē pētījuma autori.

Tā kā pērn atšķirība starp sieviešu un vīriešu atalgojumu Latvijā bija 19%, gada laikā vīrietis Latvijā nopelnīja gandrīz par 1000 latiem vairāk nekā sieviete ar vidējo darba samaksu. Vīriešu vidējā darba samaksa Latvijā bija 492 lati, bet sieviešu - 412 lati pirms nodokļu nomaksas, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati par atalgojumu 2011.gada pirmajā ceturksnī.

"Ir daudz iemeslu, kāpēc rodas atšķirības starp vīriešu un sieviešu atalgojumu. Sievietes un vīrieši bieži veic dažāda rakstura darbus un ir sektori, kuros tradicionāli dominē tikai viena dzimuma pārstāvji. Ja vidējais atalgojums konkrētajā nozarē ir zemāks, tad arī tajā nodarbinātās sievietes saņem zemāku algu. Tāpat sievietes karjeru var ietekmēt arī lēmums doties bērna kopšanas atvaļinājumā, jo tad kāpšana pa karjeras kāpnēm var būt lēnāka," uzskata Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use.

Institūta aprēķini liecina, ka atsevišķās profesijās sievietes pelna vairāk nekā vīrieši, piemēram, sievietes, kas strādā apsardzes un izmeklēšanas, reklāmas un ēku būvniecības nozarēs, kā arī valsts pārvaldē. Savukārt viena no nozarēm, kur vīriešu alga krietni pārsniedz sieviešu atalgojumu, ir finanšu un apdrošināšanas pakalpojumi.

Plaisa starp vīriešu un sieviešu vidējo algu ir vērojama visā Eiropas Savienībā (ES) - 2010. gadā sievietes ES nopelnīja vidēji par 16% mazāk nekā vīrieši. Baltijas valstīs viszemākais algu starpības līmenis bija Lietuvā - aptuveni 15%, tam ar 18% sekoja Latvija, bet Igaunijā šis rādītājs sasniedza pat 28%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!