Foto: PantherMedia/Scanpix
Tāpat kā gandrīz visu pārējo dzīvē attieksmi pret naudu lielākoties nosaka jūsu personība. Bet vai esat pārdomājis savu uzvedību finanšu jautājumos un to, kā tā ietekmē jūsu budžetu? Pirmais solis ir saprast, kādam naudas personības tipam piederat, jo tas palīdzēs veidot pareizu pieeju naudas izdošanai, uzkrāšanai un ieguldīšanai.

Naudas personības tipi ir analizētas dažādos veidos, un cilvēki var sevī ieraudzīt dažādu profilu iezīmes. Galvenais ir atrast tipu, kas visvairāk atbilst jūsu uzvedībai. Galvenie tipi ir šādi: lielie tērētāji, taupītāji, šopaholiķi, parādnieki un ieguldītāji, vēsta izdevums "Daily Mail".

Lielie tērētāji

Lielajiem tērētājiem patīk smalkas automašīnas, jauni gadžeti un zīmolu apģērbi. Lielie tērētāji iepērkoties nemeklē lētākās cenas, viņi ir moderni un vēlas ar saviem ieguvumiem to parādīt visai pasaulei. Tas bieži nozīmē vēlmi iegūt jaunākā modeļa mobilo tālruni, lielāko televizoru un skaistāko māju. Viņiem naudas tērēšana nesagādā galvassāpes, viņi nebaidās no parādiem un bieži uzņemas lielu risku, veicot investīcijas.

Taupītāji

Taupītāji ir lielo tērētāju tiešs pretstats. Viņi izslēdz gaismu, izejot no telpas, ātri aizver ledusskapja durvis, lai saglabātu aukstumu, iepērkas tikai nepieciešamības gadījumā un reti izmanto kredītkartes. Viņiem parasti nav parādu, un apkārtējie viņus bieži uzskata par skopuļiem. Taupītājiem nerūp sekošana jaunākajai modei, un viņi gūst lielāku apmierinājumu, uzzinot par bankas depozītu procentiem nekā nopērkot kaut ko jaunu. Taupītāji pēc dabas ir konservatīvi un ar ieguldījumiem neriskē.

Šopaholiķi

Šopaholiķi gūst lielu emocionālu gandarījumu, tērējot naudu. Viņi bieži nespēj atturēties no iepirkšanās, pat ja iegādātās lietas nav vajadzīgas. Šopaholiķi parasti apzinās savu atkarību no iepirkšanās un pat satraucas par parādiem, kādi rodas tās rezultātā. Viņi meklē atlaides un priecājas, kad izdodas atrast labu cenu.

Šopaholiķi bieži iepērkas, lai izklaidētos, tāpēc nopirktās lietas pat neizmanto. Kad runa ir par investīcijām, šopaholiķi izturas atšķirīgi: daži investē regulāri un pat var ieguldīt daļu no negaidītiem ienākumiem (prēmijas vai mantotu naudu), kamēr citi atliek naudas ieguldīšanu uz kādu brīdi tālā nākotnē.

Parādnieki

Parādnieki necenšas neko pavēstīt pasaulei ar saviem tēriņiem, un viņi neiepērkas, lai izklaidētos vai uzlabotu garastāvokli. Viņi vienkārši nevelta daudz laika domām par naudu, tāpēc nekad nezina, cik un kur iztērē. Parādnieki vispārēji iztērē vairāk nekā nopelna, tāpēc vienmēr ir parādos un par ieguldījumiem praktiski nedomā.

Investori

Investori labi apzinās naudas lomu. Viņi izprot savu finansiālo situāciju un cenšas likt savai naudai strādāt. Neraugoties uz to pašreizējo finansiālo stāvokli, investori cer sagaidīt dienu, kad pasīvās investīcijas radīs pietiekami daudz ienākumu, lai segtu visus to ikdienas tēriņus. Viņu rīcību vada uzmanīga lēmumu pieņemšana un investīcijas atspoguļo nepieciešamību uzņemties zināmu risku mērķu sasniegšanai.

Padomi jūsu personības tipam

Kad esat atpazinuši sevi vienā no šiem tipiem un nedaudz padomājuši par savu attieksmi pret naudu, pienācis laiks uzzināt, kā varētu uzlabot jūsu situāciju. Reizēm pat nelielas izmaiņas sniedz lieliskus rezultātus.

Tērētājiem: pērciet nedaudz mazāk, iekrājiet nedaudz vairāk

Ja jums patīk tērēt, jūs turpināsiet to darīt, bet vajadzētu meklēt ilgtermiņa vērtības, ne tikai īstermiņa gandarījumu. Pirms atļaujaties kaut ko dārgu vai modernu, uzdodiet sev jautājumu, ko jums šis pirkums nozīmēs pēc gada. Ja atbilde ir "neko īpašu", izvairieties no tā. Šādā veidā jūs varat ierobežot tēriņus ar lietām, kuras jūs patiešām izmantosiet. Kad pievēršaties uzkrājumiem, jums rodas vēl viena iespēja domāt ilgtermiņā. Meklējiet lēnu un stabilu pieaugumu pretstatā augsta riska un ieguvumu scenārijiem.

Taupītājiem: izmantojiet padomdevējus

Bens Franklins reiz ieteica izmantot "padomdevējus visos jautājumos". Tas ir īpaši labs padoms taupītājam. Neļaujiet visiem dzīves priekiem paiet garām tikai tādēļ, lai ietaupītu dažus santīmus. Arī jūsu ieguldījumu plānu varētu uzlabot. Ar santīmu skaitīšanu vien nepietiks. Lai arī riska samazināšana ir jebkura investora primārais mērķis, riska samazināšana, tajā pašā laikā palielinot peļņu, ir veiksmīgu ieguldījumu atslēga.

Šopaholiķiem: netērējiet naudu, kuras jums nav

Šopaholiķiem galvenais solis būtu sākt kontrolēt savas kredītkartes. Nesamaksāti kredītkartes procenti var radīt haosu jūsu finansēs, tāpēc domājiet, pirms tērējat - īpaši, ja pirkumam jāizmanto kredītkarte. Centieties vairāk uzmanības veltīt naudas uzkrāšanai. Uzziniet vairāk par noguldījumu piedāvājumu un izmantojiet kādu no tiem. Ja naudas tērēšana jums kalpo, lai kompensētu to, kā trūkst citās dzīves jomās, padomājiet, ko varētu darīt, lai tās uzlabotu.

Parādniekiem: sāciet ieguldīt

Ja piederat pie parādniekiem, jums jāsakārto savas finanses un jāizveido plāns, kā varētu veidot uzkrājumus. Var gadīties, ka šajā jautājumā jums būs nepieciešama speciālista palīdzība. Padomdevēja izvēle ir ļoti svarīga!

Investoriem: turpiniet labi sākto darbu

Apsveicam! Runājot finanšu valodā, jūsu pieeja ir pareiza! Turpiniet iesākto un neaizmirstiet par pašizglītību finanšu lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!