Foto: PantherMedia/Scanpix
Mūsdienās nereti ir situācijas, kad vīriešu kolektīvā strādā viena pati daiļā dzimuma pārstāve. Lai ne tikai justos ērti, bet spētu veidot arī karjeru, jāņem vērā daži noderīgi padomi, vēsta izdevums "Woman's Daily".

Dienesta romāns - par vai pret?

Nav nekāds noslēpums, ka brīdī, kad īstā vīriešu komandā parādās daiļa kolēģe, atmosfēra kolektīvā var ievērojami izmainīties, turklāt gan uz labo, gan uz slikto pusi. Kāpēc tā notiek?

Iedomājies šādu situāciju: kolektīvā ienācis jauns darbinieks - skaista un kopta sieviete, turklāt vēl gudra un tāda, kas apzinās savu vērtību. Ar šādu sievieti daudzi vīrieši būtu ar mieru veidot ģimeni, bet tikai nākotnē.

Bet tieši apstākļos, kad šāda darbiniece nokļūst vīriešu kolektīvā, vairākumam vīriešu ir patīkama saskarsme ar šo pretējā dzimuma pārstāvi, un šādas saskarsmes pamatā ir draudzīgums un simpātijas, kas var pāraugt dienesta romānā.

Savukārt dienesta romānam sekas var būt visdažādākās - sākot ar šo attiecību pārtraukšanu un beidzot ar ideālo variantu - kāzām.

Spriežot reālistiski, ja sieviete patiešām ir skaista un gudra, kolektīvā var rasties sāncensība un pat konflikti starp kolēģiem. 

Vienaldzība un ignorēšana

Nereti vīriešu kolektīvā nokļuvusi sieviete var sastapties ar vienaldzīgu un pat nepatīkamu attieksmi tikai tāpēc, ka ir daiļā dzimuma pārstāve.

Iedomājies šādu situāciju: vīrieši mierīgi strādājuši savā nodabā, apsprieduši savas vīriešu lietas, sākot ar futbolu un beidzot ar "kreisajiem gājieniem", turklāt vēl lietojot ne jau literāri pareizu valodu, bet drīzāk visai necenzētus izteicienus.

Un pēkšņi rodas situācija, ka jāseko līdzi ne tikai tam, ko tu runā un kā to dari, bet rodas vēl arī diskomforts par nepieciešamību mainīt ierasto uzvedību.

Šajos apstākļos var saprast gan vīriešus, gan kolektīvā ienākušo sievieti, kura, tieši pretēji, vēlas kļūt par komandas locekli. Vai viņai tas izdosies, ir iedzimtās diplomātijas spējas un iegūto prasmju rezultāts.

Kā izturēties jaunajai darbiniecei

Pieņemts uzskatīt, ka vīrietim jāaizstāv sieviete un jācenšas būt džentlmenim dažādās dzīves situācijās. Sabiedrībā joprojām pastāv stereotips, kas paredz, ka vīrietim jāpiekāpjas kolēģei, lai viņai būtu vieglāk iejusties vīriešu kolektīvā.

Katrs no kolēģiem vīriešiem, viņasprāt, savu reizi liks lietā visus spēkus, lai viņai palīdzētu un piesaistītu viņas uzmanību.

Tomēr šī patiesība vienmēr darbojas ne vienmēr - nevajadzētu paļauties uz vīriešu džentlmeniskajām īpašībām, ja vēlies sasniegt karjeras izaugsmi. Viņi vienkārši vēlas tieši to pašu, tāpēc arī tev vajadzētu demonstrēt profesionālismu, mērķtiecīgumu un lietišķu attieksmi pret darbu.

Cilvēkiem, kuri ir vērsti tikai uz karjeras mērķu īstenošanu, ir pilnīgi vienalga, ar kāda dzimuma pārstāvji nāksies sastrādāties. Tāpēc sievietei, kura kļūst par šādas komandas dalībnieci, jāsaprot, ka var arī nesagaidīt visas tās džentlmeniskuma izpausmes, pie kurām viņa pieradusi ārpus darba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!