Foto: stock.xchng
Pēdējo gadu finanšu un ekonomiskā krīzē nostiprinājusi amerikāņu ģimenes, secināts pētījumā, kurā piedalījās 1197 precēti pāri. Par spīti tik optimistiskam secinājumam jebkurā laulībā nākas risināt ar naudu saistītus jautājumus, un domstarpības šai ziņā var beigties pat ar šķiršanos, neskatoties uz vispārējo ekonomisko fonu.

Saskaņā ar aptaujas datiem, 29 procenti amerikāņu ģimeņu finanšu krīze saliedējusi, bet šķiršanās gadījumu skaits samazinājies par septiņiem procentiem.

Trīsdesmit astoņi procenti pāru, kuri apsvēruši šķiršanos pirms krīzes sākuma, nolēmuši saglabāt ģimeni vismaz līdz brīdim, kamēr uzlabosies finansiālā situācija.

Tikai 13 procentiem aptaujas dalībnieku attiecības pasliktinājušās finanšu problēmu dēļ. Tai pašā laikā naudas jautājumu atrisināšana ir svarīgs katras laulības aspekts.

Kā vēsta izdevums "Money Magazine", pāri par naudu strīdas vismaz divreiz biežāk nekā par seksu, turklāt problēmas var parādīties jau pirms oficiālas attiecību noformēšanas.

Sešas ar naudu saistītas problēmas laulībā un to iespējamie risinājumi

Mans, tavs, mūsu


Foto: PantherMedia/Scanpix

Reizēm ģimenēs, kurās abi dzīvesbiedri strādā algotu darbu, bet nespēj vienoties par finanšu jautājumiem, viņi izlemj maksājumus dalīt uz pusēm vai atbilstīgi katra ieņēmumiem.

Kad obligātie maksājumi veikti, katrs dzīvesbiedrs drīkst atlikušo algu tērēt pēc saviem ieskatiem.Plāns izklausās saprātīgs, bet tā īstenošanas procesā gadās sarūgtinājuma brīži par otras pusītes izdarītajiem pirkumiem. Šāda pieeja arī neļauj izpausties tādam svarīgam laulības dzīves aspektam kā kopīgie tēriņi.

Kredīti un aizņēmumi


Foto: LETA

Sākot ar studiju kredītiem līdz aizņēmumiem automašīnas iegādei, kredītkartēm un azartspēļu ieradumiem, vairākums cilvēku dodas pie altāra jau ar zināmu finanšu vēsturi.

Ja vienam no partneriem ir vairāk parādu nekā otram vai, vēl sliktāk, vienam partnerim parādu nav vispār, var izraisīties karstas diskusijas par ienākumiem, tēriņiem un parādu atmaksu.

Rakstura īpašības


Foto: PantherMedia/Scanpix

Personības īpašībām ir liela nozīme, apspriežot naudas jautājumus. Pat ja abiem partneriem nav parādu, vecais kā pasaule konflikts starp tērētājiem un krājējiem var izpausties daudzējādi.Svarīgi zināt, pie kura naudas personības tipa tu un tavs partneris piederi, lai varētu atklāti runāt par atšķirīgajām rakstura īpašībām.

Spēle no spēka pozīcijām


Foto: PantherMedia/Scanpix

Spēle no spēka pozīcijām var kļūt aktuāla, piemēram, situācijā, kad vīrs strādā, bet sieva - nē, vīrs ir bezdarbnieks, bet sieva pelna, vai arī viens no partneriem pelna krietni vairāk nekā otrs. Tāpat konfliktu var radīt fakts, ka viens no partneriem nāk no bagātas ģimenes, bet otra ģimene ir salīdzinoši mazturīga.

Kad laulātie nokļūst kādā no šīm situācijām, pelnītājs (vai tas, kurš pelna vairāk) bieži vēlas diktēt tēriņu prioritātes.Lai gan šādai pieejai var būt arī zināma racionālā puse, ir svarīgi, lai abi partneri sadarbotos kā viena komanda.

Cik izmaksā bērns?


Foto: PantherMedia/Scanpix

Laist pasaulē bērnus vai tomēr ne? Šis parasti ir pirmais arī ar finansēm saistītais jautājums, kas jarisina jaunajai ģimenei.

Amerikāņi aprēķinājuši, ka bērna uzturēšana līdz 18 gadu vecumam izmaksā 300 000 dolārus. Šāda summa var šķist liela, bet tā ir arī reālistiska.

Ja ģimenē ir bērni, par tiem jārūpējas dažādos veidos. Pārtika, apģērbi, dzīvesvieta, sporta nodarbības, balets, gadžeti, pirmā automašīna, maksa par koledžu - tās ir tikai dažas lietas garajā bērnam paredzēto labumu sarakstā.Turklāt te netiek iekļautas izmaksas, ko sagādās jau ģimenes ligzdu atstājušais jaunietis. Tas ir, pieņemot, ka viņš to darīs jau drīz pēc skolas pabeigšanas.

Paplašinātā ģimene


Foto: F64

Sievas māte vēlas doties atvaļinājumā uz siltajām zemēm. Vīra vecākiem vajadzīga jauna automašīna. Sievas vieglprātīgais brālis nespēj samaksāt īri. Vīra māsas laulenis zaudējis darbu.

Tātad viens no dzīvesbiedriem pārskaita naudu, bet otrs grib zināt, kāpēc tā netika izlietota pašu vajadzībām vai vismaz uzkrāta nebaltai dienai.

Šis modelis tomēr darbojas arī apgrieztā veidā. Vīra māte var apmaksāt lidmašīnas biļetes, lai dēls ar sievu aizbrauktu atvaļinājumā. Sievas māte uzdāvina viņai jaunu mašīnu, jo nevēlas, lai meitiņa brauktu ar "Honda" nevis "Lexus".

Vecmāmiņas pērk mazbērniem dārgas dāvanas, ko vecāki citādi nevarētu atļauties. Ģimenes attiecības itin bieži skar visas dzīves jomas, tostarp maciņu.

Risinājumi


Foto: stock.xchng

Komunikācija ir atslēga, kas palīdz atrisināt lielāko daļu finansiālo jautājumu laulības dzīvē. Dienas kārtības pirmais jautājums bieži ir parādu atmaksa. Zinot, kas tevi sagaida, vieglāk pieņemt lēmumu, kā labāk rīkoties. Ja vienoties ir grūti, bet šķirties no mīļotā cilvēka - vēl grūtāk, ir jēga pārdomāt laulību līguma noslēgšanu.

Otras pusītes rakstura īpašībām tāpat ir milzīga nozīme tavu finanšu plānu īstenošanā un laulības veiksmē vai neveiksmē. Kamēr vēl neesat precējušies, pievērs uzmanību sava iecerētā ar naudu saistītajām īpašībām un neslēp savējās. Atklāti runājot par saviem uzskatiem un izjūtām, partneri var justies brīvāk vai vismaz zināt, kas viņus sagaida.

Spēle no spēka pozīcijām ātri var kļūt par nejauku ieradumu. Maz ir tādu lietu, kas rada lielāku vilšanos, kā sajūta, ka tevi nostāda zemākā pozīcijā.

Ja tu esi partneris, kuram ir vairāk naudas, tev iejūtīgi jāizturas pret to, kā tu pasniedz savus lēmumus par tēriņiem. Ja tev ir mazāk naudas, jābūt gatavam paciest gandrīz neizbēgamo stresu un sasprindzinājumu - tāds būs izjūtams pat citādi ļoti laimīgās laulībās. Tā kā šī problēma kļūst aktuāla arvien biežāk, cilvēki nereti atliek precēšanos līdz laikam, kad jutīsies finansiāli pietiekami stabili.

Lai gan problēmas pastāv, laulībai ir arī lielas finansiālas priekšrocības. Tas, kā uzskata speciālisti, ir lielisks veids, kā dubultot ienākumus bez vajadzības dubultot izdevumus. Ja pāris spēj saskaņot dzīves mērķus, tos iespējams sasniegt daudz ātrāk nekā tad, ja cilvēks censtos to izdarīt vienatnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!