Foto: AFP/Scanpix
55 gadus vecā Ganas iedzīvotāja Greisa Eimija – Obenga uzskatāma par vienu no Rietumāfrikas veiksmīgākajām uzņēmējām, raksta britu raidsabiedrības BBC interneta mājaslapa. Viņas skaistumkopšanas nozares kompānijas FC Group Of Companies produkcija un pakalpojumi kļūst aizvien populārāki dažādās Āfrikas valstīs, bet gada apgrozījums ir no 8 līdz 10 miljoniem dolāru. G. Eimijas – Obengas biznesa pamatā ir uzskats, ka afrikāņu sievietēm piemīt dabisks skaistums, kuru nepieciešams kopt.

Ganā dzimusī G. Eimija - Obenga apguva skaistumkopšanas noslēpumus Kroidonas koledžā Londonā, bet pēc atgriešanās dzimtenē pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu nogalē nolēma nodarboties ar uzņēmējdarbību. Naudas sava salona atvēršanai jaunajai biznesmenei sākumā nepietika - tagad viņa ar smaidu atceras, ka starta kapitāls neesot pārsniedzis 100 dolāru. Tādēļ uzņēmēja izvēlējusies Āfrikai raksturīgu, bet Eiropā diezgan eksotisku biznesa modeli - viņa staigājusi no mājas uz māju, piedāvājot savām tautietēm pakalpojumus skaistumkopšanas jomā. G. Eimija - Obenga piedāvājusi iegādāties dažādus skaistumkopšanas līdzekļus, veikusi procedūras, mudinājusi sievietes vairāk uzmanības pievērst sava ķermeņa kopšanai.

"Jau drīz vien es ievēroju, ka ļoti daudzas sievietes izmanto ārzemēs ražotus ādas balināšanas līdzekļus - tolaik ādas balināšana bija kļuvusi par modes lietu, lai gan manā izpratnē tā ir īsta sērga," stāsta G. Eimija - Obenga. Viņa uzsver, ka runa ir ne tikai par estētiku, bet arī veselību. Proti, daudzi no šiem ādas balināšanas līdzekļiem nodarīja kaitējumu sieviešu ādai, turklāt Rietumāfrikas klimatā ādas balināšana ir bīstama, jo ultravioletā starojuma dēļ sievietēm, kuras izmantojušas šos līdzekļus, bija daudz lielāks risks saslimt ar dažādām ādas slimībām. Tādēļ uzņēmēja nolēmusi par sava biznesa ideju izvēlēties cīņu pret ādas balināšanu, tās vietā piedāvājot alternatīvu - tumšas ādas kopšanas līdzekļus, kuru trūkums Āfrikas valstu tirgū tolaik bijis samērā izteikts.

1998. gadā viņa laidusi pārdošanā pirmo Rietumāfrikas sievietēm paredzēto ādas kopšanas krēmu Forever Clair. Tieši šo zīmolu visbiežāk piemin, runājot par G. Eimijas - Obengas uzņēmumiem, viņas kompānijas nosaukumā tas apzīmēts ar saīsinājumu FC. "Arī pirms Forever Clair ārzemēs tika ražoti ādas kopšanas līdzekļi, kurus es rekomendēju savām klientēm, taču šī importētā kosmētika parasti bija tik dārga, ka to spēja atļauties tikai retā Ganas iedzīvotāja," stāsta G. Eimija - Obenga, uzsverot, ka viņas galvenais uzdevums bijis spēt ražot ne mazāk kvalitatīvu, taču krietni lētāku kosmētiku. Tas panākts, izmantojot vietējās izejvielas un darbaspēku.

Dažu gadu laikā Forever Clair līnija, kas ik pa laikam tika papildināta ar jauniem produktiem, jau bija iekarojusi popularitāti ne tikai Ganā, bet arī kaimiņvalstīs. G. Eimijai - Obengai tas nozīmējis ne tikai gandarījumu par paveikto, bet arī krietni lielākas iespējas saņemt kredītus no bankām. Naudu viņa ieguldījusi sava uzņēmuma paplašināšanā. Kosmētikas ražošana un tirgošana tagad ir tikai viens no FC Group Of Companies darbības virzieniem. Daudz lielāku prieku uzņēmējai dod skaistuma akadēmija FC Beauty College, kuru kopš tās dibināšanas 1999. gadā ir absolvējušas 5000 jaunu sieviešu, kuras turpina G. Eimijas - Obengas idejas izplatīt ne tikai Āfrikā, bet arī aiz kontinenta robežām. "Mūs visas saista gluži vai ģimenes saites, un es esmu ļoti lepna, ka man izdevies realizēt šo programmu," sarunā ar BBC uzsver uzņēmēja. Ne mazāk svarīga viņai šķiet darba nodrošināšana 95 cilvēkiem, turklāt, palielinoties kosmētikas eksportam uz tādām Eiropas valstīm kā Lielbritānija un Šveice, paredzama arī FC Group Of Companies tālāka paplašināšanās, norāda BBC.

Pilna raksta versija šeit. Kompānijas mājaslapa šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!