Foto: PantherMedia/Scanpix
Pašlaik darba tirgū izveidojusies tendence – sievietes pēc mācību beigšanas zināmu laiku velta karjerai, bet aptuveni 30 gadu vecumā no tās atsakās par labu ģimenei. Tā rezultātā kompānijas zaudē vērtīgus darbiniekus un līdz ar to ir ieinteresētas mainīt šo tendenci, raksta interneta ziņu vietne rb.ru, norādot, ka aizvien vairāk un vairāk uzņēmumu cenšas radīt īpašus apstākļus, lai darbinieces pēc grūtniecības iespējami ātrāk atgrieztos darbā.

Vadības konsultāciju kompānijas McKinsey & Company izpilddirektors Dominiks Bārtons stāsta, ka no aptuveni 8000 konsultantiem, kuri strādā kompānijā, vismaz 25% ir sievietes, tādēļ viņam bieži nākas saskarties ar situāciju, kad darbinieces dodas grūtniecības atvaļinājumā. Liela daļa no viņām darbā vairs neatgriežas, un D. Bārtons uzsver, ka šādā veidā tiek zaudēts ļoti daudz talantīgu un spēcīgu darbinieku.

Tādēļ kompānija jau sākusi rīkoties, lai jaunās māmiņas ieinteresētu atsākt darbu. Elastīgs darba grafiks, speciālas apmācību programmas, kas palīdz jaunajām māmiņām adaptēties pēc grūtniecības atvaļinājuma, pretimnākšana sadzīvisku problēmu risināšanā - ar šādiem instrumentiem McKinsey & Company cenšas ieinteresēt jaunās māmiņas.

Rb.ru aptaujātie speciālisti norāda, ka karjeras atsākšana pēc bērna piedzimšanas ir darbietilpīgs process, kas prasa ziedošanos ne tikai no darbinieka, bet arī kompānijas puses. "Darbiniekiem, kuri atgriežas pēc ilgāka pārtraukuma, nākas pielāgoties jaunajām tehnoloģijām, kolektīvā valdošajai atmosfērai, tām pārmaiņām, kas notikušas viņu prombūtnes laikā," raksta rb.ru.

Darba devēju uzdevums ir padarīt šo adaptācijas procesu pēc iespējas vienkāršāku. Viens no risinājumiem ir rīkot īpašus apmācību kursus. Tos var dēvēt arī par atkaliepazīšanās sesijām, to laikā tiek atsvaidzinātas vecās zināšanas un darba iemaņas, darbinieces informē par to, kādas pārmaiņas notikušas, kamēr viņas audzinājušas mazuli. Šādi kursi tiek rīkoti, piemēram, kompānijā Goldman Sachs, kur tos dēvē par returnship programmu. Galvenais šīs programmas mīnuss ir tas, ka tā ir maksas, norāda, rb.ru, uzsverot, ka, piemēram, Boston Consulting Group piedāvā līdzīgu bezmaksas programmu.

Ne mazāk svarīgi ir vienoties par īpašiem nosacījumiem adaptācijas perioda laikā, turklāt jāņem vērā, ka viens no iemesliem, kādēļ daudzas jaunās māmiņas nevēlas atgriezties darbā, ir bažas, ka viņas nespēs savienot profesionālo un ģimenes dzīvi, liecina 2009. gadā Ratgera universitātē veikts pētījums. Tajā šo iemeslu atzīmēja 29% aptaujāto.

Viens no labākajiem instrumentiem, kas ir kompāniju rīcībā, ir elastīgs darba grafiks, iespēja strādāt attālināti. Konsultāciju kompānijā Bain & Co šāda programma darbojas jau kopš 2000. gada, un viens no vadošajiem partneriem Rass Hegijs stāsta, ka tās ietvaros uzņēmumā atgriezušās strādāt vairāk nekā 100 jauno māmiņu. 80% no viņām izmantojušas elastīgā darba grafika dotās iespējas.

Arī Krievijā strādājošie uzņēmumi rūpējas par to, lai sievietes varētu savienot darbu un ģimenes dzīvi. PricewaterhouseCoopers Krievijas nodaļā sievietēm grūtniecības perioda sākumā un jaunajām māmiņām tiek dota iespēja strādāt attālināti.

Tām māmiņām, kuras kompānijā atgriežas pusgadu pēc dzemdībām vai ātrāk, paredzēta īpaša kompensācija divu mēnešalgu apjomā, kompānijas Maskavas birojā ierīkota arī īpaša istaba zīdaiņu barošanai un pārģērbšanai. Ar finansiālu motivāciju grūtniecības atvaļinājumā aizgājušo darbinieču atgriešanos mēģina panākt arī Krievijas programmizstrādes uzņēmums ABBYY. Šajā kompānijā sievietēm tiek kompensēti izdevumi auklīšu algošanai, bet bērniem, kuri ir vecāki par 3,5 gadiem, ierīkotas īpašas telpas, kurās darba laikā viņus uzrauga profesionāli pedagogi, raksta rb.ru.

Pilna raksta versija šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!