Foto: AFP/Scanpix
Sievietes biznesa pasaulē nav nekas jauns vai neierasts, taču daudzām pat pieredzējušām uzņēmējām laiku pa laikam nākas saskarties ar grūtībām, kurās tiek secināts: "Tas tāpēc, ka esmu sieviete." Šis attaisnojums savai nevarēšanai gan ir pat pilnīgi aplams.

Ļoti daudzi pieņēmumi un stereotipi par dzimumu atšķirībām ir patiesi vai satur vismaz daļu patiesības. Kamēr daudzi stereotipi noniecina sieviešu loģiku vai spēku, pat pieredzējušas biznesa lēdijas bieži aizmirst to, kas viņām ir dots vairāk nekā vīriešiem, uzsver portāls "My Venture Pad".

Arī visas sievietes nav vienādas, tomēr ir vairāki principi, kas lielākajai daļai daiļā dzimuma pārstāvju noteiktās jomās liek pat būt pārākām par klasiskajiem uzņēmējiem-vīriešiem:

Sievietes ir labākas sociālā tīkla veidotājas

Lēdijas teju visas dzīves garumā būvē un uztur lielu draugu un paziņu loku, kamēr vīrieši to dara viļņveidīgi un īslaicīgi. Stiprajam dzimumam aktuāli ir tikai nesenā laika periodā satikti cilvēki, kamēr sievietes pratīs izmantot sakarus, kuri jau šķietami zuduši jau vairākus gadus. Tas viņām atvieglo ikdienu, dažkārt no jauna neliekot mācīties reiz apgūtas lietas, bet izmantot plašākas citiem pieejamās zināšanas.

Sievietes spēj darīt vairāk darbus vienlaikus

Daiļā dzimuma pārstāves daudz vienkāršāk spēj koncentrēties vairākiem mērķiem un pildīt vairākas lomas vienlaikus. Tas ļauj nezaudēt jaunas iespējas, pat ja dotajā brīdī tām šķietami nav brīva laika.

Sievietes ir perfekcionistes

Sievietēm ir augsti standarti, kā dēļ viņas retāk ir apmierinātas ar viduvējiem rezultātiem. Uzņēmējdarbībā tiks ietaupīta lielāka nauda, jo muļķīgas kļūdas vai gauss darba temps gluži vienkārši tiks pieļauti retāk.

Sievietes ņem vērā arī citus

Dāmas daudz labāk spēj izveidot uzņēmumu, kurš vienlaikus apmierinās vairākas puses - klientus, darbiniekus, investorus un akcionārus. Viņas retāk domā tikai par savu labumu un saprot, ka princips "citu intereses ir svarīgas" nodrošina uzņēmuma ilglaicību.

Sievietes apzinās, ka nepieciešams smags darbs, ne tikai "būt foršam"

Sievietēm retāk kā vīriešiem ieslēdzas "ego", kurš aizmiglo skatienu uz reālo situāciju. Līdz ar to viņas labāk pamana krīzes brīžus un spēj tos preventīvi novērst, kamēr vīrieši biežāk paļaujas, ka uzņēmuma gaita viņu vadībā nav tik viegli ietekmējama.

Sievietes dalās panākumos

Statistiski pierādīts, ka uzņēmumos, kuros vadītājas ir sievietes, darbinieki jūtas daudz labāk novērtēti.

Sievietes nepaļaujas tikai uz savu viedokli

Jau dabā ir iekārtots tā, ka dāmas gandrīz pirms jebkādiem lēmumiem visupirms pajautās citu viedokli. Tas palīdz iegūt plašāku skatījumu. Tāpat viņām nav grūti mainīt plānus, ja izrādās, ka viņu ideja nav bijusi pati pareizākā.

Sievietes nemīl pārspīlētu risku

Tas nozīmē, ka uzņēmējas pieņems tikai tādu risku, ko vairākkārt būs pārdomājušas un pārbaudījušas, beigās izvēloties mazāko no ļaunumiem. Šajā gadījumā uzņēmuma vadībā tas var nozīmēt noteiktu konservatīvismu, bet vienlaikus gandrīz tiek izslēgta iespēja, ka kādas jaunas idejas dēļ, kura prasa lielākas investīcijas, uzņēmums bankrotē.

Sievietes necīnās 'līdz asinīm'

Viņas labi saprot, ka ne viss ir mērāms mirklīgā ieguvumā un jāņem vērā kopējais labums, ko katrā cīņā var zaudēt vai iegūt. Šī iemesla dēļ dāmas retāk cieš sakāvi attiecībā uz saskarsmes veidošanu, jo viņām praktiski nav ienaidnieku.

Sievietes novērtē dzīvi ārpus darba

Jebkura cilvēka atdeve darbam ir lielāka, ja viņš izbauda arī ikdienas dzīvi. Daiļā dzimuma pārstāves vairāk novērtē draugus un ģimeni, kā arī saprot, ka kontakts ar saviem tuvajiem ir labākie vitamīni, lai pēcāk atkal ar pilnu sparu varētu atgriezties darbā un gāzt kalnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!