Foto: PantherMedia/Scanpix
Laiki, kad pastāvēja striktas robežas starp vīriešiem un sievietēm piemērotām profesijām ir tālā pagātnē. Mūsdienās sastopamas ne tikai lieliskas sievišķīgu profesiju pārstāves, bet arī izcilas inženieres, arhitektes un politiķes. Šai sakarā izdevums "Glo" ir apkopojis desmit ieteikumu sievietēm, kuras nebaidās sevi pierādīt jomā, kurā dominē vīrieši.

Nezaudē profesionalitāti!

Atceries, ka dienas, kad studēji universitātē, jau ir pagājušas, tāpēc centies izvairīties no runām par studiju laikā piedzīvoto vai pārliekas profesoru citātu iesaistīšanas savos komentāros par darbam nozīmīgiem jautājumiem. Gan darba devēji, gan kolēģi vēlas tevi redzēt kā profesionālu un lietišķu darbinieci, nevis studiju gados iestrēgušu pusaudzi.

Netenko!

Centies izvairīties no iesaistīšanās biroja baumās! Ja par noteiktām biroja lietām tenko vīrieši, tā tiek dēvēta par apspriešanos, savukārt sieviete nekavējoties tiek nodēvēta par baumu izplatītāju. Un biroja pļāpu tašu neviens necienīs!

Velc piemērotu apģērbu!

Protams, neviens tev neliek nomainīt iecienītos svārkus pret vīrišķīgu bikškostīmu, tomēr ņem vērā, ka darba vidē noteiktais ģērbšanās stils nav tikai tā devēju untums.

Izslēdz no savas darba garderobes apspīlētus svārkus un topiņus, kā arī pavedinošo veļu paglabā brīvdienu naktīm, ja vien nevēlies, lai tavs pensijas vecumā esošais kolēģis pārprastu situāciju, uztverot nepatiesus mājienus!

Tāpat pievērs uzmanību, lai izvēlētie apģērbi nebūtu pārāk atklāti, jo tiklīdz tavi vīriešu kārtas kolēģi pamanīs kārdinošu dekoltē, tu tiksi uztverta nevis kā darbiniece, ar ko jārēķinās, bet gan parasta sieviete.

Valkā pērles!

Nekas koptēlu nepadara tik klasisku un cienījamu, kā gaumīgi aksesuāri. Investē glītā pērļu kaklarotā un auskaros! Tie tevi glābs arī pēc garas nakts, kas pavadīta birojā, vai pēc pāris lieku kokteiļu izdzeršanas laimīgajā stundā, piešķirot tavam augumam glītu mirdzumu.

Nekļūsti par harpiju!

Nereti sievietes, kuras strādā profesijā, kurā jūtams vīriešu pārsvars, savā darba vietā ietur nevajadzīgi agresīvu un valdonīgu nostāju, tā cenšoties burtiski izkarot savu vietu. Tomēr šī lomas tēlošana būs jūtama jau pēc pirmās sarunas ar tevi, radot viltotu un nepatīkamu iespaidu.

Atceries, ka tava pašpārliecinātība, zināšanas un pievilcība darbosies pašas par sevi, liekot iemantot cieņu un sirsnīgu attieksmi, tāpēc nav vajadzības iemantot biroja maitas statusu, kas patiesībā ir pretrunā ar tavu raksturu!

Atrodi mentori!

Karjeras konsultanti sievietēm, kuras darbojas vīriešu pārstāvētā uzņēmumā, nereti iesaka atrast gados vecāku mentori, kura uzņēmumā iemantojusi darbinieku cieņu, kā arī var dalīties ar tevi savā pieredzē. Nereti uzņēmumos jau pastāv šīs mentoru programmas, tomēr, ja tās nav, nebaidies un vienkārši uzaicini uz kafiju savu gados vecāko kolēģi, kuru uzņēmumā darbojas vadošā amatā!

Netēlo sekretāri!

Necenties vienmēr būt tā, kura norunā tikšanās, informē kolēģus par svarīgiem notikumiem biroja ikdienā vai organizē konferences! Šādi rīkojoties, tu iestigsi mūžīgās sekretāres lomā, kaitējot savas karjeras attīstībai.

Apmeklē biroja ballītes!

Lai integrētos darba vidē, tev, gribot negribot, nāksies socializēties ar saviem vīriešu kārtas kolēģiem. Pievienojies viņu pasēdēšanai kādā bārā pēc garas darba dienas, izdzerot pāris kokteiļu! Sākotnēji tas šķitīs dīvaini, tomēr šādi tu pamazām iepazīsi savus kolēģus ārpus darba vides, uzzinot par viņiem daudz ko jaunu, un viņi to pašu varēs teikt par tevi.

Pastāvi par sevi!

Dzimuma diskriminācija novērota ikvienā darba vietā, un tas, kā spēj ar to cīnīties, noteikts tavas nākotnes izaugsmes iespējas.

Vīrieši nereti ar sievietēm runā kā ar maziem bērniem, aizrādot par neesošām kļūdām, pat tad, ja paši no konkrētās jomas neko nesaprot. Šādās situācijās izrādi savaldību, reizē pastāvot par savu viedokli, un nezaudē pašpārliecinātību! Pat tad, ja pēc rakstura neesi cīnītāja, tev nāksies krietni aizstāvēt savu viedokli un sevi pašu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!