Foto: Shutterstock
Kā informē izdevums "Cosmopolitan", lēmumu par potenciālā darbinieka pieņemšanu vakantajam amatam darba devēji pieņem pirmo piecpadsmit minūšu laikā, neraugoties uz darba intervijas ilgumu. Šai sakarā piedāvāti arī desmit padomi, kā izvairīties no izplatītākajām kļūdām, ko pārrunu laikā pieļauj pat pieredzējuši profesionāļi.

Frāze "Šis ir mans sapņu darbs"

Pat tad, ja šos vārdus saki no sirds, pētījumos atklāts, ka sešdesmit deviņi procenti darba devēju neņems tos nopietni, uzskatot to par liekuļotu klišeju, kas dzirdēta jau neskaitāmas reizes.

Tāpat ieteicams izvairīties no vēl pāris tikpat populārajām frāzēm, kas nereti izmantotas, raksturojot sevi. Piemēram, "Es spēju domāt ārpus noteiktajiem rāmjiem" un "Esmu komandas spēlētāja".

To vietā izvēlies sevi raksturot oriģinālā veidā, uzsverot personību un individuālās īpašības.

Agrākā priekšnieka noniecināšana

Noniecinot iepriekšējo darba vietu, tās kolēģus un priekšniecību, patiesībā radi sliktu priekšstatu par sevi. Viena no svarīgākajām īpašībām, ko darbiniekos meklē uzņēmumu vadītāji, ir lojalitāte, un deviņdesmit pieci procenti darba devēju uzskata, ka agrākās darba vietas atspoguļošana negatīvā gaismā ir vērā ņemams iemesls neuzsākt darba attiecības ar konkrēto cilvēku.

Izjautāšana par atvaļinājumu

Uzskats, ka potenciālā priekšnieka informēšana par nākotnē ieplānoto ceļojumu uz Karību salām liecina par godīgumu, ir maldīgs, jo pētījumos noskaidrots, ka aptuveni septiņdesmit procentu darba devēju interviju neuzskata par atvaļinājuma apspriešanai piemērotu laiku .

Ūdens vai kafijas malkošana

Astoņdesmit procentu izdevuma "Cosmopolitan" aptaujāto darba devēju atzīst, ka ūdens vai kafijas dzeršana darba intervijas laikā liecina par disciplinētības, kā arī pietiekamas uzmanības trūkumu.

Seksīgs izskats

Deviņdesmit pieci procenti darba devēju seksīgu apģērbu uzskata par darba intervijai nepiemērotu, kritiski vērtējot arī potenciālā darbinieka piemērotību darbam konkrētajā uzņēmumā.

Tādēļ pieguļošas blūzes, minisvārku un augstpapapēžu kurpju vietā izvēlies lietišķu un elegantu apģērbu, kas liecinās arī par tavu labo gaumi.

Algas apmēra pārrunāšana

Atalgojums, protams, ir viens no būtiskākajiem jaunās darba vietas pieņemšanas aspektiem, tomēr tikai piecpadsmit procentu darba devēju uzskata, ka pirmā intervija ar potenciālo darbinieku ir piemērots laiks algas pārspriešanai.

Džinsu valkāšana

Pat tad, ja konkrētajā uzņēmumā valda brīva atmosfēra un attiecīgi - arī ģērbšanās stils, uz darba interviju ieteicams ierasties lietišķa stila apģērbā. Pētījumi liecina, ka deviņdesmit pieci procenti uzņēmuma vadītāju potenciālos darbiniekus vispirms novērtē pēc to izskata, atzinīgi uzlūkojot klasiska stila ietērpu.

Telefona neizslēgšana

Negaidīts zvans vai īsziņa ir potenciālie darba intervijas neizdošanās iemesli, un deviņdesmit procentu darba devēju to atskanēšanu darba intervijas laikā vērtē kā necieņu, attiecīgi pat neapsverot šāda darbinieka noalgošanu.

Kavēšana

Neierašanās uz darba interviju laikā, neraugoties uz attaisnojošiem iemesliem, visbiežāk rada negatīvu pārrunu iznākumu. "Cosmopolitan" vēstī, ka deviņdesmit pieci procenti darba devēju darbinieku, kurš kavē pārrunas, vairs nevērtē nopietni, tā liedzot iespēju sevi pierādīt.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!