maize baltmaize
Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagaidām vēl viss tikai top, bet viens ir skaidrs – Rīgā un visā Latvijā būs pirmā kafejnīca, kur varēs baudīt ēdienus, kas nesatur glutēnu*. Idejas īstenotāji ir trīs uzņēmīgi jaunieši – Sabīne Strautmane, Ivo Ezeriņš un Līga Širaka.

Ideja par šādas specializētas kafejnīcas izveidi radās pirms pusotra gada, kad Sabīnei tika atklāta alerģija pret glutēnu. Viņai pilnībā nācās pārveidot savus ēšanas paradumus, un meitene saskārās ar problēmu, ka piedāvātais sortiments ir ļoti šaurs, ne vienmēr garšīgs, kā arī dārgāks, salīdzinot ar ierastajiem miltu izstrādājumiem. Stāsta Sabīne: "Lielākā produktu daļa ir jāgatavo mājās, bet ne vienmēr tam atliek laika, kā arī, lai pagatavotu bezglutēna miltu izstrādājumus, ir nepieciešamas speciālas zināšanas."

Meklējot informāciju, Sabīne atklāja, ka daudzās valstīs cilvēkiem ar glutēna nepanesību ir izveidotas speciālas ēdināšanas vietas, taču Latvijā tādu nav. "Esam apsekojuši pāris vietas, kas piedāvā uz vietas ceptus bezglutēna produktus, bet diemžēl tie tiek ražoti turpat, kur glutēnu saturošie produkti. Lai būtu garantija, ka produkti nesatur glutēnu, tiem jānodrošina pilnīgi atsevišķa ražošanas vieta," turpina Sabīne.

Patlaban uzņēmums gan vēl nav reģistrēts, notiek pēdējie darbi pie biznesa plāna izstrādes un konsultācijas ar mentoru, lai apzinātu nepieciešamo investīciju apjomu. "Visu pārdomājam lēni un rūpīgi, jo investīcijas nebūs mazas, kā arī tirgus ir ļoti specifisks un Latvijas tirgū nav analoga, pēc kura mēs varētu prognozēt klientu plūsmu," prāto jaunā uzņēmēja.

Topošās kafejnīcas klienti būs celiakijas slimnieki, cilvēki, kam ir glutēna nepanesamība vai alerģija pret to, kā arī cilvēki, kam ir problēmas ar lieko svaru, jo piedāvātie ēdieni būs diētiski. Plānots, ka kafejnīca atradīsies centrā, vietā, līdz kurai būtu gan ērti aiziet kājām, gan piebraukt ar auto un sabiedrisko transportu. Lai uzzinātu, kādas prasības jāievēro, jaunieši jau konsultējušies Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Bijusi tikšanās ar biedrības Dzīve bez glutēna vadītāju, kura informēja par aktuālajām problēmām šajā jomā. Tāpat arī bijušas sarunas ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošo pētnieci, kura sava darba ietvaros palīdzējusi kādai studentei izstrādāt bezglutēna maizes receptes.

"Kafejnīcā plānojam piedāvāt dažāda veida bezglutēna konditorejas izstrādājumus - picas, smalkmaizītes, cepumus, pildītās pankūkas, arī maizi. Nākotnē piedāvāsim arī tortes un saldējumu. Produktus varēs iegādāties uz vietas vai interneta veikalā. Izejvielas sākumā iepirksim no Schar un Doves Farm bezglutēna miltu maisījumu oficiālajiem izplatītājiem Latvijā. Vēlāk mēģināsim nodibināt tiešos kontaktus ar pašu ražotāju. Citas izejvielas iepirksim no Latvijas ražotājiem, jo esam pārliecināti, ka Latvijā ražotie produkti ir visgaršīgākie un kvalitatīvākie," ieceres stāsta Sabīne. Lai atrastu piemērotākās receptes, daudz eksperimentu veikts arī mājās, radīti ēdieni, kas garšas ziņā gandrīz neatšķiras no ierastajiem, glutēnu saturošajiem.

Biznesa plāns jau ir faktiski gatavs, vēl tikai "jāpieslīpē" finanšu aprēķins, un tad sekos ceļš uz banku, lai saņemtu aizdevumu. Bez tā iztikt nevarēs. Jaunie uzņēmēji aplēsuši, ka kopējie sākuma ieguldījumi varētu būt ap 7000 latu, no kuriem lielākā daļa būtu aizdevums. "Lielākā problēma ir precīza ražošanas jaudas aprēķināšana, jo Latvijā nav līdzīga analoga. Ir grūti prognozēt klientu plūsmu, mēs varam tikai apjaust to, runājoties ar cilvēkiem, kam ir līdzīga problēma. Kopumā šī nozare mums ir kaut kas jauns, jo neviens no mums līdz šim nav saskāries ar pārtikas produktu ražošanu. Ir daudz jāmācās," spriež Sabīne. Viņa un Līga ir studējušas ekonomiku, bet Ivo pārstāv IT jomu.

Iespēja būt pirmajam savā nišā topošajam uzņēmumam nenoliedzami varētu būt laba priekšrocība. Plānota aktīva sadarbība ar biedrību Dzīve bez glutēna, tiks veidoti kontakti ar ģimenes ārstiem un dietologiem, kas ikdienā sastopas ar celiakijas slimniekiem. Sabīne sola aktīvu darbošanos sociālajos tīklos, iespējams, darbības sākumā tiks izmantoti kolektīvās iepirkšanās portāli.

Lai arī nav zināms precīzs laiks, kad kafejnīca varētu vērt durvis, Sabīne, Līga un Ivo ir pārliecināti, ka idejas īstenošana izdosies. Viņi vadās pēc principa - jābūt gatavam uzņemties risku, citādi pie sava biznesa tikt nevar. Ir jāiet un jādara!

*Glutēns jeb lipeklis - graudu olbaltumviela, ko satur miltu izstrādājumi un kas var būt atrodama arī daudzos citos produktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!