Foto: Privātais arhīvs
"Kā apēst lielu ziloni? Pa gabaliņam! Kā sasniegt lielu mērķi? Pa mazam gabaliņam!" pārliecinātas uzņēmuma "Accenture Latvija" darbinieces – IT nozares speciālistes. Jaunās dāmas pauž, ka laiks atmest ierūsējušos stereotipus, ka programmēšana un IT nozare kā tāda ir domāta vīriešiem. "Pieprasījums pēc IT speciālistiem ir milzīgs. Te ir izaugsme, nauda un karjera. Sievietēm te ir līdzvērtīgas iespējas!" uzsver speciālistes. Uz milzīgo potenciālu, ko piedāvā studijas un darbs IT nozarē, uzmanību vērš arī jaunais izglītības projekts "Start (IT)".

Indija, Somija, Latvija - robežu nav

"Jocīgi, bet vēl joprojām ir cilvēki, kam vidējais programmētājs ir vīrietis ar salīkušu muguru, neskuvies, brillēm uz acīm, gariem matiem, kas salīcis lūr datora ekrānā. Tā nav!" stāsta uzņēmuma "Accenture Latvija" darbiniece Zane Segruma. Zane ļoti daudz smaida un ir pilna enerģijas. "Mūsu uzņēmums nodarbina lielāko IT nozares speciālistu skaitu Latvijā (apmēram 500), tiesa - galaprodukts aiziet eksportā, mūsu pasūtītāji ir ārvalstu uzņēmumi. Sieviešu - vīriešu attiecība ir apmēram 20:80%, taču es te jūtos kā zivs ūdenī," stāsta Zane.

Par to nerodas ne mazāko šaubu. Dāmas ir smaidīgas, sievišķīgas un pats galvenais, apmierinātas ar savu karjeru. Zane ir starptautisku projektu vadītāja un Kvalitātes vadītāja uzņēmuma Latvijas centram. "Manā gadījumā ģimenē nevienam nebija jautājumu, kāpēc izvēlos šādu virzienu dzīvē. Man tik ļoti patīk šī profesija, jo šim darbam nepastāv fiziskas robežas. Darbojos starptautiskos projektos - vienā dienā varu aprunāties ar cilvēkiem no Indijas, Somijas, Beļģijas - robežas neeksistē. Tas sniedz tādu brīvības sajūtu!" stāsta Zane un skaidro, ka vienā projektā var darboties cilvēki no dažādām pasaules malām un darīt darbu vienai kopējai lietai.

"Kad devos studēt IT tehnoloģijas, bija, kas vaicāja - kas par šausmām? Kāpēc? Taču tādu perspektīvu un izaugsmi es sev varēju nodrošinā tikai šajā sfērā, deju horeogrāfiju paturēju kā hobiju," stāsta cita uzņēmumā strādājoša jauna sieviete Anna Kirilova. "Šajā sfērā man patīk tas, ka darba uzdevums un mērķi ir skaidri - nekas nav izplūdis. Vienmēr ir skaidrs, ka, ja izdarīsi to un to, dabūsi paaugstinājumu, jaunu projektu. Es zinu cilvēkus, kas peld pa straumi un nezina, kas viņus sagaida. Viņiem nav skaidrs, kas būs rīt. Šeit tā nav un tas man patīk. Arī atalgojums ir virs vidējā valstī un tiešām būtu laiks atmest stereotipus," stāsta Anna un sapurina skaistās, tumšās matu cirtas.

"Ir daudz vietu pasaulē, kur esam baigi pieprasīti, jo Latvijas speciālistiem ir prasmes un mūsu darbs izmaksā lētāk nekā, piemēram, Vācijā, Beļģijā. Iespējams, ka jūs šobrīd lietojiet kaut ko savā telefonā vai datorā un pat nezināt, ka tas tapis Rīgā," stāsta Zane Segruma.

"Start (IT)" - programmēšana jāmāca jau skolā

"Pieprasījums pēc IT speciālistiem pieaug ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā. Darba iespējas nozarē ir ļoti plašas, vidējais atalgojums Latvijā ir ap 500 latiem, bet IT industrijā ap 1500 latiem. Pakalpojumu piegāde no Austrumeiropas ir 2-3 reizes lētāka, nekā tāda paša pakalpojuma piegāde no Rietumeiropas. Visi šie skaitļi liecina par milzīgu potenciālu, kuru plaša sabiedrības daļa neapzinās un pilnībā neizmanto. Ir jāmotivē jauniešus saskatīt perspektīvas, ko šī nozare paver gan individuāli, gan valstij kopumā, tāpēc kopā ar sadarbības partneriem uzsākām šo izglītības projektu," stāsta "Accenture Latvijas filiāles" vadītājs Maksims Jegorovs.

Tāpēc uzņēmums kopā ar RTU, biznesa izglītības biedrību "Junior Achievement - Young Enterprise Latvija", Rīgas Valsts 1.ģimnāziju un citiem sadarbības partneriem uzsācis izglītības projektu "Start IT" vispārizglītojošajās skolās Latvijā. Projekta mērķis ir veicināt informātikas priekšmeta popularitāti skolēnu vidū, kā arī palielināt to skolēnu skaitu, kas apgūst informātikas priekšmetu padziļināti. Projekta ietvaros tiks pasniegti fakultatīvie programmēšanas kursi Latvijas skolās, kā arī izveidota programmēšanas apmācību metodiskā programma internetā. Mājaslapā www.startit.lv pieejama informācija par projektu un tuvākajām aktivitātēm.

Kāpj kalnos, dejo, spēlē pokeri un brien džungļus

Kompānijā "Accenture Latvija" vairākus gadus strādā arī Natālija Rižka. "Man pašai ir trīs skaidri argumenti, kāpēc IT sfērai ir visas priekšrocības - šeit vienmēr ir darbinieku deficīts, darbinieks var izvēlēties darbavietu. Otrkārt - darbs ir tik dažāds, radošs un interesants, ka rodas sajūta, ka līdz ar projektu maini arī darbavietu. Treškārt - šeit ir augstas algas, atalgojums ir lielāks nekā vidēji valstī," stāsta Natālija, kas dažos gados uzņēmumā paspējusi darboties ārkārtīgi dažādos projektos - piemēram, saistītos ar mobilām komunikācijām, elektroenerģiju, vērtspapīru tirgošanu, EK muitas nodaļas sistēmām. "Katru reizi tā ir iespēja izzināt līdz šim svešu sfēru vai jaunu biznesa veidu, jo visu šo sfēru darbība saistīta ar noteiktu sistēmu izstrādi un uzturēšanu, kas ir IT nozares speciālistu darbs," skaidro Natālija.

Visas dāmas kā vienā balsī apgalvo, ka šajā sfērā neizjūt nekādu diskrimināciju no vīriešu puses, arī atalgojums vīriešiem un sievietēm ir vienāds, jo te maksā pēc padarītā un dzimumam nav nozīmes.

"Esam radošas būtnes un mūs hobiji ir tik dažādi!" skaidro IT speciālistes, tā pierādot, ka viss iepriekš teiktais ir patiesība. Darba samaksa viņām ļauj daudz ceļot, redzēt pasauli un no darba brīvajā laikā darīt tieši to, ko sirds vēlas.

Tā, piemēram, Anna Kirilova pēc skolas beigšanas svārstījās - studēt IT vai deju horeogrāfiju. IT lietas uzvarēja. "Man jābūt drošībai par rītdienu. Zinu daudzus horeogrāfus, kas tagad sēž bez darba. Bet man ir labs darbs un līdzekļi nodarboties ar deju ārpus darba lietām," skaidro Anna, kas brīvajā laikā pasniedz deju nodarbības gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tāpat arī nodarbojas ar snovbordu un alpīnismu.

Kalni ir tuva tēma arī Natālijai Rižkai. "Esmu uzkāpusi Rietumeiropas augstākajā punktā Monblānā - 4810m, Gruzijas Kazbekā 5033m un Kotopaksi vulkānā Ekvadorā 5987m. Esmu kāpusi arī Himalajos Nepālā. Man patīk "outdoor" atpūta, nedēļu pavadīju Ekvadoras džungļos. Man patīk arī "free-daivings", un šis darbs man atļauj to visu īstenot".

Bet Zane Segruma neslēpj: "Man patīk viss, kas mainās. Arī hobiji man mainās. Man patīk spēlēt pokeri - gan pie galdiem, gan virtuāli, bet vairāk draugu kompānijā. Pati šuju sev apģērbu un mana sievišķība, strādājot IT jomā, nudien nav apdraudēta. Protams, ir brīži, kad projekti "deg" un jāstrādā ne pa jokam, bet man patīk mans darbs, jo tajā "nav robežu" - dienas ir tik piepildītas un atšķirīgas, ka man rodas sajūta - es esmu visur un paspēju visu. Tā ir tāda "osom" sajūta!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!