Foto: PantherMedia/Scanpix
Tāds delikāts jautājums kā seksuāla uzmākšanās darbavietā ir aktuālāks, nekā iesākumā var šķist. Kas šādā situācijā patiesībā notiek? Kuram ir taisnība un kuram ne? Kura tiesības ir aizsargātas un vai ir vispār aizsargātas?

Sieviešu attieksme pret intensīviem uzmanības apliecinājumiem no bosa ir ļoti atšķirīga. Vienā sievietē šāda uzvedība raisa dusmas un vēlmi sodīt pārkāpēju, citai ir pretēja vēlme - uzmanīgi aizvadīt šefu līdz Dzimtsarakstu nodaļas durvīm. Bet trešā ir gatava zaudēt darbu, lai tikai nebūtu šāda situācija vairs jācieš. Resursa Woman.ru eksperte Anna Vovka ir biznesa konsultante, koučinga trenere un sarežģītu savstarpēju attiecību risināšanas eksperte. Vovka palīdz izprast trīs dažādus scenārijus. 

Esi gatava mest galdā atlūgumu un vēlies atriebties


Foto: PantherMedia/Scanpix

Tavs boss izrāda uzmanību dažādos veidos, bet tev no tā šermulis iet pār kauliem. Nav skaidrs, ko darīt šādā situācijā, bet tu jau esi gatava pamest visu un laisties lapās? Mēs esam tiesīgi brīvi izvēlēties seksuālos partnerus, un ASV šajā virzienā ir gājušas vistālāk. Vienalga - vīrietis vai sieviete - nevienam nav tiesības uzlūkot kādu ar siekalainu vēlmi, nemaz nerunājot par fizisku pieskaršanos. Pie mums līdz šādai lietu kārtībai vēl diezgan tālu.

Ja tavā virzienā jau izskan konkrētāki priekšlikumi, īpaši - draudus saturoši, tad šis ir brīdis, kad jāiesaista varas struktūras - iespējams, ir pamats ierosināt pret šefu lietu. Speciāliste iesaka sākt lietot diktofonu, lai sarunas ar priekšnieku ierakstītu. Būtu labi pārrunāt šo situāciju arī ar darba kolēģiem un ierakstīt arī šīs sarunas. Noteikti jāpiefiksē visi "interesantie" momenti no jūsu savstarpējās korespondences, arī ienākošie zvani uz mājām un mobilo telefonu.

Ja lieta kļūst nopietna, ir jāiet uz policiju un jāraksta iesniegums par saņemtajiem draudiem. Tālāk tiks piemērots attiecīgais likuma pants un kā šī lieta beigsies - neviens neņemsies prognozēt. Jebkurā gadījumā - materiālo labumu no šīs situācijas diezin vai izdosies iegūt, prognozē eksperte. Vai nu pašai nāksies amatu pamest vai ar tiesas lēmumu to būs spiests izdarīt uzmācīgais šefs.

Pastāvošā juridiskā prakse šādos gadījumos lielu optimismu nevieš. "Taču mans personīgais viedoklis ir šāds - zem guloša akmens ūdens netek! Rīkojieties! Varbūt šīs gadījums palīdzēs izkustināt simtiem citu līdzīgu gadījumu un iedvesmot daudz sieviešu, kas atrodas tādā pašā stāvoklī!" skaidro Anna Vovka.


Tu neesi gatava pamest darbu


Foto: PantherMedia/Scanpix

Padoms tām, kas vēlas saglabāt esošo darbavietu un grib apturēt un nolikt pie vietas uzmācīgo priekšnieku.

Pirmkārt - būtu jāatbild godīgi pašai sev uz šādu jautājumu - vai es esmu bijusi šīs situācijas "vaininiece" un "kārdinātāja"? Ja sievietes ģērbšanās maniere un izaicinošais make- up to apliecina, jāsāk būs pašai ar sevi. Eksperte iesaka kardināli mainīt savu stilu un tad nogaidīt kādu brīdi. Iespējams, no make-up lietošanas vajadzētu atteikties vispār un iegādāties lietas, kas ir vairāk nekā neuzkrītošas.

Otrkārt - pat tad, ja atbilde uz pirmo jautājumu bija negatīva, jums ir nepieciešams izrunāties ar bosu un izskaidrot viņam, ka jūsu redzējumi šajā jautājumā ir krasi atšķirīgi. Lai to izdarītu, būtu jāizvēlas piemērots brīdis. Nevajag iebrāzties viņa kabinetā, lai izšautu ar lielgabalu visu, ko par viņu domājat. Tas var draudēt ar neadekvātu atbildes reakciju no priekšnieka. Esi gudrāka.

Nākamreiz, kad šefs atkal sāks bārstīt savas "uzmanības pērles", uzrunā viņu un saki - "Jāni, mani aizvaino šāda attieksme pret mani. Es lūdzu izturēties pret mani korekti. Starp mums iespējamas tikai korektas darba attiecības. Es tevi cienu un augstu vērtēju šo darbu, bet sevi es cienu un vērtēju vēl augstāk. Ceru uz tavu izpratni".

Vīriešu prāts ir būvēts citādāk nekā sieviešu. Viņi nesaprot mājienus. Viņi domā burtiski un konkrēti. Kamēr viņam konkrēti nav pateikts, ko sieviete vēlas un ko nevēlas, viņš to nespēj uzminēt. Tālāk sievietei ir nepieciešams ieturēt šo stingro līniju un ne soli no tās neatkāpties. Sieviete var pieprasīt cieņu pret sevi, taču nedrīkst provocēt divdomīgas situācijas.

Ja boss īstenībā ir tīri tā neko


Foto: PantherMedia/Scanpix

"Tām dāmām, kas apzināti vēlas piesaistīt sava priekšnieka uzmanību un pēcāk to vēl vairāk nostiprināt, es piedāvāšu dažus nedaudz citādus uzvedības modeļus. Sievietes, vīrieši mīl ar acīm un ausīm! Izlemiet, kas ir tas, ko jūs gala rezultātā vēlaties saņemt!" skaidro Anna Vovka.

Ja sievietes mērķis ir "iegriezt romāniņu" - tas ir salīdzinoši viegli izdarāms. Tikai der atcerēties, ka darbā šādas attiecības ir grūti noslēpt. Sekas var būt ļoti dažādas un ne vienmēr patīkamas.

Ja plānā ir ilgtermiņa attiecības ar turpinājumu, tad būs jārīkojas ļoti piesardzīgi un taktiski. "Nedodiet pārāk ātri zaļo gaismu miesiskām attiecībām! Apgādājieties ar ievērojamu pacietības krājumu. Mēģiniet ievirzīt attiecības no seksuālās pievilkšanās uz emocionālu saikni!" skaidro speciāliste. Viņa iesaka noskatīties padomju laiku filmu "Pati skaistākā un pievilcīgākā". Šī filma jau vairākām paaudzēm postpadomju telpā kalpojusi kā rokasgrāmata tiem, kas vēlas apprecēties ar kolēģi ( šajā gadījumā - ar bosu).

Soli pa soli tas izskatās šādi:

1 . Maini savu tēlu, kļūsti seksīgāka un modernāka.
2 . Nepārtraukti nonāc šefa redzeslokā.
3 . Centies viņa uzturēšanos darbavietā padarīt super komfortablu - uzminēt viņa vēlmes un visādi rūpēties par viņu.
4 . Izrādi viņam savu uzmanību, izsaki komplimentus. Rīkojies uzņēmīgi un ar iniciatīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!