Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav noslēpums, ka pēc augstākās izglītības iegūšanas vairumam cilvēku ir apjukums par savu tālāko profesionālo gaitu veidošanu. Šai sakarā piedāvājam noderīgus, "Cosmopolitan" apkopotus padomus, ko par savas profesijas attīstīšanu vērts zināt jau divdesmit gadu vecumā.

Naudai ir nozīme

Nenovērtē sevi par zemu! Eksperti teic, ka pieticība, informējot potenciālo darba devēju par vēlamo samaksu, var rezultēties krietni mazākā atalgojumā, kas ietekmēs arī tavas turpmākās profesionālās gaitas. Noskaidro, kāda ir vidējā samaksa profesionālim jomā, kādā esi kvalificējusies, un nebaidies lūgt arī vairāk!

Neļauj sevi kavēt šaubām

Ikvienam laiku pa laikam uzmācas šaubas un neticība saviem spēkiem, kas var likt nobīties no jaunas atbildības un profesionālo apvāršņu paplašināšanas.

Neļauj sev ieslīgt mazvērtības kompleksos, attīsti sevi un esi pārliecināta par savām spējām arī tad, ja apkārtējie pauž neticību iespējai, ka tavas ieceres var izdoties!

Sapratnes par to, kas tiek darīts, nav nevienam

Tev šķiet, ka esi vēl jauna, tāpēc absolūtas izpratnes par jomu, kurā darbojies trūkst, tomēr tici, ka, gadiem ejot, kļūsi arvien zinošāka? Patiesībā, kā atzīst vairums "Cosmopolitan" aptaujāto sieviešu, arī sasniedzot vecumu, kurā teorētiski būtu jājūtas kā savas profesijas pavēlniecēm, nereti gadās dienas, kad uzmācas šaubas par lēmumu pareizību.

Necīnies ar sajūtu, ka esi mazvērtīga, jo neko daudz vēl nezini, tā vietā nemitīgi pilnveidojot sevi un paaugstinot savu kvalifikāciju!

Tavas idejas un viedokļi ir zelta vērtē

Tev var šķist, ka esi pārāk jauna un nepieredzējusi, tāpēc nereti noklusē savas idejas, lai vēlāk dzirdētu, kā tās izsaka kolēģi vai nozares konkurenti. Izvairies no tā, nebaidoties izteikties un argumentēt savus priekšlikumus! Tā pozicionēsi sevi ne tikai kā apzinīgu darbinieci, bet arī pilnvērtīgu sava uzņēmuma pārstāvi, kas ieinteresēta tā attīstībā.

Sapņu darbu nav, toties ir patiešām labi darbi

Teju katrā profesijā var atrast sīkumus, kas tevi neapmierina. Tomēr, ja tev ir izaugsmes iespējas, taisnīgs atalgojums, priekšniecība, kas pauž atzinību un novērtējumu, kā arī draudzīgi kolēģi, vari justies apmierināta, jo šādu amatu izdodas atrast ne katram.

Tikai tu pati esi atbildīga par saviem panākumiem

Lai cik laba darbiniece tu arī nebūtu, tikai tu pati esi atbildīga par savas karjeras izaugsmi! Kolēģi vai priekšniecība, kas varētu attīstīt tavas karjeras iespējas un profesionālo izaugsmi, ir aizņemti paši ar savu panākumu gūšanu.

Tāpēc nesēdi un negaidi, ka tevi kāds novērtēs, bet tā vietā nebaidies paslavēt sevi pati, lūgt pēc algas pielikuma vai papildus atbildības!

Esi gatava negaidītiem pavērsieniem

Protams, tas negadās bieži, bet eksperti iesaka būt gatavai arī negaidītiem pavērsieniem savā profesijā, piemēram, uzņēmuma bankrotam vai amata vietu likvidācijai.

Tāpēc jau laikus nodrošinies ar krājumiem nebaltām dienām, kontaktiem tevi interesējošās jomās un plāno nākamos soļus savā karjeras izaugsmē.

Veido noderīgu kontaktu loku

Veido biznesa kontaktus gan savā uzņēmumā, gan ārpus tā. Tiecies ar profesionāļiem, pilnveido zināšanas un paplašini noderīgu paziņu loku!

Apmeklējot konferences, uzsāc sarunas un iepazīsties ar tās apmeklētājiem. Ņem vērā, ka nesen iepazītais cilvēks var būt tavs nākotnes priekšnieks un darba devējs!

Pieturies pie viena amata, ja tas tevi apmierina

Tā vietā, lai nemitīgi mainītu darbus, visur un vienmēr būtu jauniņā, kam jāmācās, veido karjeru uzņēmumā, kura politika tevi apmierina un kurā saskati izaugsmes iespējas.

Nebaidies meklēt ko labāku

Ja amats tevi tomēr neapmierina vai vēlies augstāku atalgojumu, nebaidies pamest esošo profesiju un meklēt ko labāku. Izvērtē savas perspektīvas un ķeries pie darba!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!