Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katram no mums ir kolēģis, kura dēļ iešana uz darbu vairs nesagādā prieku. To, ka šādi kolēģi eksistē, nav iespējams ietekmēt, tāpēc labākais, ko vari darīt, ir iemācīties, kā sastrādāties un mazināt viņu negatīvo ietekmi uz tavu labsajūtu. Šai sakarā lieti noderēs portāla mairieclaire.com apkopotie ieteikumi, kā sadzīvot ar neciešamu kolēģi.

Nekrīti panikā

Nepanesami, kaitinoši kolēģi ir daļa no tavas dzīves un, diemžēl, arī daļa no darba vides. Ņem to vērā un negaidi, ka kādreiz nākotnē vai citā darba vietā varētu būt citādāk. Labākais, ko vari darīt, ir pieņemt šo faktu un nomierināties, lai nesagādātu sev nevajadzības veselības problēmas.

Ievēro distanci

Nav nepieciešams draudzēties ar visiem, kuri kopā ar tevi strādā. Vienmēr esi pieklājīga, laipna un pieejama, taču atceries, ka ne visi kļūs par taviem labākajiem draugiem. Ievēro pieklājīgu distanci ar kolēģi, kas tev nepatīk, tādējādi izvairoties no viņa negatīvisma.

Veicini sapratni

Laimīgas dzīves pamatakmens ir līdzjūtība. Pajautā sev, kāpēc šī persona, kura tev tik ļoti nepatīk, vienmēr ir dusmīga, rupja vai noslēgusies sevī? Iespējams, kolēģim ir personīgi pārdzīvojumi vai problēmas, par kurām tu neko nezini, tādēļ mēģini novērot un izrādīt interesi par to, kas ar viņu notiek. Iespējams, kolēģa atbilde mazinās spriedzi jūsu vidū. Atceries – sarežģīti cilvēki bieži ir nelaimīgi cilvēki.

Novelc robežas

Ja tev ikdienā ar nepatīkamo kolēģi bieži jāsadarbojas, rūpējies, lai jūsu attiecības būtu profesionālas. Robežu novilkšana nozīmē koncentrēšanos darbam, neiesaistoties nevajadzīgās drāmās. Ja saruna ar kolēģi pārvēršas par bezjēdzīgu strīdu vai sūdzēšanos, laipni un pieklājīgi norādi, ka būtu labi tikt beidzot galā ar konkrēto darbu, tāpēc visu savu enerģiju labāk veltīt tam. Tavs uzdevums nav palīdzēt, pilnveidot vai mainīt citu cilvēku.

Mācies no kolēģa

Izmanto to, ka tev ir jāstrādā kopā ar problemātisku kolēģi, un uztver to kā mācību pieredzi. Nepatīkami darba biedri var tev iemācīt būt pacietīgai, piedodošai un tolerantai. Izmanto šo pieredzi savā labā un iegūsti kaut ko no tā. Galu galā - otru cilvēku mainīt nav iespējams, tāpēc atliek vien piemērot savu attieksmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!