Foto: Shutterstock
Darba interviju laikā vairums potenciālo darba devēju izmanto vienotu kandidāta izjautāšanas taktiku, fiksējot viņa uzvedības paradumus. Tā iemesls ir vēlme noskaidrot potenciālā darbinieka rīcības modeļus, kas cilvēkā iesakņojušies gadu gaitā, lai paredzētu, kāda būs viņa uzvedība un pieeja darba pienākumu pildīšanai nākotnē.

Karjeras konsultanti un nozares profesionāļi atzīst, ka šī stratēģija paredz arī izplatītu jautājumu uzdošanu – ja apmeklēsi darba pārrunas, ļoti iespējams, dzirdēsi ne tikai lūgumu pastāstīt par sevi un savu darba pieredzi, bet arī savas nākotnes vīzijas izklāstu tuvāko divu līdz piecu gadu garumā. Un, ja uz tiem sniegsi atbildi, kas neatbilst intervētāja vēlmēm, visticamāk, pozitīva sarunas iznākuma iespējamība krietni saruks.

Tiesa, savas akcijas potenciālā darba devēja acīs vari celt, ne tikai sniedzot nosacīti pareizas atbildes, bet arī uzdodot sevis sagatavotus jautājumus. Turpinājumā to apkopojums, ko izveidojām, balstoties pašu pieredzē, kā arī iepazīstoties ar vietējo un ārvalstu karjeras konsultantu ieteikumiem.

Kādas īpašības vieno jūsu uzņēmuma labākos darbiniekus?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmkārt, šis jautājums demonstrē tavu vēlmi identificēties ar uzņēmuma labākajiem, nevis sliktākajiem darbiniekiem. Otrkārt, izmantojot jaunatklāto informāciju, pārrunu gaitā vari izmantot spoguļošanas taktiku un savā raksturojumā iekļaut iepriekš minētās pazīmes un tā uzsverot savu atbilstību kārotajai vakancei gan darba pieredzes, gan personības iezīmju ziņā.

Kas ir uzņēmuma panākumu pamatā?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Balstoties iepriekš sagatavotajā un izpētītajā informācijā par uzņēmumu, kurā vēlies darboties, tev patiesībā vajadzētu būt jau gatavai atbildei uz šo jautājumu. Tādējādi, papildinot intervētāja sacīto, varēsi izmantot esošās zināšanas, demonstrējot ne tikai ieinteresētību, bet arī kompetenci, kas nepieciešama amatam, uz ko kandidē.

Ar ko uzņēmuma darbinieki nodarbojas brīvajā laikā?

Foto: Shutterstock

Šādi tu ne tikai noskaidrosi vadības komunikāciju ar saviem darbiniekiem (protams, ja uzņēmumā strādājošo skaits nav mērāms simtos), bet arī varēsi noteikt, kāda ir potenciālā darba devēja attieksme pret darba pienākumu pildīšanai veltītā un brīvā laika samēru cilvēka ikdienā. Nav noslēpums, ka mēs visi vēlamies ne tikai cītīgi strādāt un gūt panākumus, veidojot karjeras izaugsmi, bet arī baudīt kvalitatīvu brīvo laiku. Tiesa, eksperti šī jautājuma uzdošanu iesaka apdomāt – ne visās darba intervijās tas iekļausies, neradot vieglprātīga cilvēka iespaidu par tevi.

Kā plānojat rīkoties saistībā ar… ?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atkarībā no jomas, kurā darbojies, šis jautājums var noderēt, ja vēlies uzzināt ko vairāk par uzņēmuma stratēģiju saistībā ar kādu no nozares problēmām vai inovācijām, kas nesen ieviestas tirgū un var atsaukties uz uzņēmuma darbību. Tāpat, aizsākot šādu sarunas tematu, vari lieku reizi demonstrēt savas zināšanas, kompetenci un profesionālo redzējumu par nozares aktualitātēm, kas ir būtiskas kvalitātes ikvienam jaunajam darbiniekam, ko uzņēmums vēlas noalgot.

Kādas ir izaugsmes iespējas, ko uzņēmums var piedāvāt?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gaumīga ambīciju un mērķtiecības demonstrēšana nav nākusi par sliktu nevienā darba intervijā. Pirmkārt, tu šādi sevi pozicionē kā uz izaugsmi tendētu personību, otrkārt, demonstrē savas vērtības apzināšanos un vēlmi sasniegt pēc iespējas labākus rezultātus un tikt arī atbilstoši novērtētam. Starp citu, dažādās aptaujās secināts, ka tieši stagnācija ir izplatītākais iemesls neapmierinātībai ar esošo amatu, gandarījuma trūkumam un atlūguma iesniegšanai.

Ieinteresētības izrādīšana un tālākā rīcības plāna noskaidrošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sarunājoties ar potenciālo darbinieku, entuziasma izrādīšanu novērtēs ikviens darba devējs gluži neapzinātā līmenī. Lai neradītu maldīgu iespaidu par sevi kā neieinteresētu personu, izmanto iespēju pieklājīgi apjautāties par intervētāja tālākajiem plāniem, iespējamo konkurenci un termiņu, kurā uzzināsi gala lēmumu. Tāpat, atvadoties no potenciālā darba devēja, uzsver savu ieinteresētību, tā nostiprinot par sevi radīto pozitīvo priekšstatu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!