Foto: Shutterstock
Ja pēdējā laikā pastiprināti izvērtē dzīvē realizētās ieceres un būtiskākos tās pagrieziena punktus, ļoti iespējams, tiek domāts arī par piepildītajiem mērķiem vai to trūkumu. Šai sakarā piedāvājam īsu ceļvedi mērķu realizēšanas plāna sastādīšanā, kā arī izplatītākos iemeslus, kas mūs kavē sasniegt savus sapņus.

Ko mēs vēlamies un kā to sasniegt

Foto: Shutterstock

Skaidri neapzinoties savu mērķi, var rasties grūtības to sasniegt. Jo labāk jūs apzināsities savu mērķi un jo vairāk uz to tieksities, jo vieglāk jums izdosies to sasniegt. Lai sasniegtu savu mērķi pēc iespējas efektīvāk, jums tas pēc iespējas labāk jāiepazīst. Tas skan tik pašsaprotami, tomēr tik ļoti daudzi cilvēki nespēj skaidri noformulēt mērķi, uz ko viņi tiecas pašreizējā momentā.

Vispirms tikt skaidrībā

Foto: Shutterstock

Mērķa skaidrībai ir ļoti liela nozīme – ja mērķi ir patiešām skaidri, tad viegli var noteikt, vai tie ir apmierinoši un īstenojami, vai šie mērķi ir ieguldīto pūļu vērti.

Ja pieņem, ka sev esat nospraudis vienu vai vairākus vērtīgus mērķus, ar to vien ir par maz. Tāpat ir sevi arī jāiekustina un jāpiespiež darboties. Spēks, kas liek jums kustēties un rīkoties, ir motivācija. Jāpiebilst, ka arī patiesi vērtīgs mērķis pats par sevi var būt motivācija – tomēr visbiežāk ar to vien nepietiek.

Apzinieties savu misiju

Foto: Shutterstock

Īpaši veiksmīgiem cilvēkiem ir ne tikai savi mērķi, bet viņi arī apzinās savu konkrēto misiju. Šie cilvēki nebūt nav spējīgāki, talantīgāki vai inteliģentāki par citiem. Tāpat nevar apgalvot, ka viņiem būtu spēcīgāks gribasspēks vai vairāk laimējies nekā pārējiem. Viņiem vienkārši ir izdevies veltīt visus spēkus mērķa sasniegšanai. Tieši tas arī veido misiju: misija ir visu cilvēka vērtību, pārliecības, interešu, vēlmju un, protams, mērķu saskaņa. Misijai ir nepieciešama mērķa apzināšanās, identitāte, izlēmība, ilgas un sajūsma.

Piešķiriet dzīvei virzienu

Foto: Shutterstock

Daudziem cilvēkiem pietrūkst tieši šī dzīves vadošā mērķa. Viņiem nav misijas. Viņiem ir darbs, amats, nodarbošanās – tas, kas šiem cilvēkiem jādara ikdienā – un viņiem ir privātā dzīve, kur viņi mēģina darīt to, ko patiešām vēlas, kur realizējas viņu vērtības un ilgas. Tā notiek ar daudziem cilvēkiem, tomēr ne ar visiem. Tiem, kuri ir patiešām veiksmīgi, ir izdevies radīt nepieciešamībai un vēlmei kopīgu virzienu.

Beidzot īstenojiet savus sapņus

Foto: Shutterstock

Labākais, ko varat darīt, ir apzināties savas dzīves vadošo mērķi, savu aicinājumu, savu misiju! Tikai ar darbu, nodarbošanos un amatu vien nepietiek. Ja uzskatāt, ka kādi mērķi jums ir par augstu un jums pietrūkst talanta un spēju to sasniegšanai, atmetiet šādas domas!

Tiesa, šai brīdī ir jāatbrīvojas no lielummānijas. Misija var būt liela, pat gigantiska, bet tā nekādā gadījumā nedrīkst laupīt drosmi. Misija nav kaut kas tāds, kas jāsasniedz par katru cenu, bet gan kaut kas tāds, kas dzīvei piešķir jēgu, kas vada jūs dzīves ceļā un vieno visas jūsu vērtības, intereses un vēlmes.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar izplatītākajiem iemesliem, kāpēc mērķi netiek sasniegti. Izvērtējiet tos un pārdomājiet, kā šīs kļūdas sasaucas ar iepriekš rakstītajiem ieteikumiem!

Izpratnes trūkums par to, kurp doties

Ja nezini, kāds ir tavs galamērķis, ir samērā grūti atrast ceļu, pa kuru uz to doties. Definē skaidri savas galvenās ieceres un pārdomā tās līdz niansēm!

Vilcināšanās

Lai novērstu lieku vilcināšanos, sadali ceļu pretim saviem galvenajiem mērķiem detalizētos uzdevumos. Tas ļaus skaidrāk saskatīt kopainu un novērsīs lieku laika tērēšanu, kas parasti rezultējas atmešanā ar roku sākotnējiem plāniem.

Pārmērīga apkārtējo viedokļu uzklausīšana

Ne visi cilvēki, ar kuriem ikdienā komunicējam, ir ieinteresēti, lai mēs gūtu panākumus. Bieži vien no mums tiek slēpta skaudība, greizsirdība vai neveselīga sāncensība. Tādējādi pamudinošu komentāru vietā saņemam nepamatotu kritiku, kas, uzklausīta ilgstoši, var ietekmēt mūsu ticību sev. Šai sakarā ieteicams objektīvi izvērtēt, ar kādiem cilvēkiem komentēt un kādu sarunas biedru viedokli ņemt vērā.

Komunicēšana ar nepareizajiem cilvēkiem

Cilvēki, kuru lokā uzturamies, ļoti lielā mērā ietekmē mūsu ikdienu, personību un tās izaugsmi. Pavēro sev tuvākos draugus un ģimenes locekļus, kā arī kolēģus un izvērtē, vai viņi tevi iedvesmo, paplašina tavu zināšanu loku un vairo ticību saviem spēkiem vai, tieši otrādi, kavē tavu attīstību!

Sevis "izmētāšana" darbos

Ja vēlies kaut ko paveikt patiešām kvalitatīvi, velti tam visu savu uzmanību. Vairāku darbu uzņemšanās vienlaicīgi tikai liks nelietderīgi izmantot esošo laiku. Sadali savas prioritātes, tā ievērojami uzlabojot rezultātus!

*Materiāls tapis, izmantojot grāmatas "Esi savu panākumu atslēga! Praktiskas neirolingvistiskās programmēšanas rokasgrāmata" (Aļoša A. Švarcs, Ronalds P. Švepe) informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!