Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka ikdienā, komunicējot ar līdzcilvēkiem, mēs teicami sajūtam no apkārtējiem plūstošās vibrācijas, kas mūsos modina vai nu simpātijas, vai, tieši pretēji, rada nepatiku. Gluži līdzīgi ir arī attiecībām profesionālajā vidē – kādam, šķiet, ir teicamas līdera dotības, cilvēkiem pašiem tiecoties sekot harizmātiskajai un iedvesmojošajai personībai, kamēr citi savu vadītāja amatu īpaši uzsver, tai pat laikā tomēr negūstot atsaucību padoto vidū.

Šai sakarā jāņem vērā, ka ikviens līderis spēj būt priekšnieks, taču ne katrs priekšnieks būs patiess līderis.

Tāpat jāiebilst, ka, kā liecina pētījumi, termins "līderis" cilvēkiem rada krietni pozitīvāku iespaidu, salīdzinot to ar vārdu "priekšnieks". Tomēr, sapņojot par veiksmīgu nākotni, cilvēki tik un tā krietni biežāk vēlas būt priekšnieki, nevis iztēlojas sevi par līderiem, apgalvo psihologi.

Tā iemesls gan ir samērā vienkāršs – mēs uzskatām, ka līdera "tituls" sevī ietver krietni lielāku atbildību, prasības pret sevi pašu, kā arī plašāku pienākumu nastu, salīdzinot to ar priekšnieka amata specifiku un tā personību, kam "ne vienmēr jābūt iedvesmojošai un kolēģus motivējošai", secināts aptaujās.

Šai sakarā, aplūkojot minēto tēmu plašāk, "Elite Daily", konsultējoties ar psihologiem un nozares speciālistiem, apkopojis īpašības, kas priekšnieku atšķir no līdera. Lūk, to uzskaitījums, kas, iespējams, arī tevi pamudinās izvērtēt savas iespējamās vadītājas prasmes un pieeju darbā ar padotajiem vai arī bosa reizēm mulsinošo rīcību, labāk izprotot tās cēloņus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!