Foto: Shutterstock
Jebkuram līderim ir svarīgi apjaust ne tikai sava rakstura stiprās puses, bet arī vājās puses. Mēs visi esam unikālas personības, līdz ar to – katram arī savs skatījums uz dzīvi un tendence uz noteiktu stratēģiju piekopšanu, kas vedīs pretī mērķiem. Tomēr ir daži kritēriji, kas piemīt jebkuram labam līderim – tā ir spēja sadarboties ar konkurentiem, kas tikai izaicinās darīt labāk un kopīgu vērtību noteikšana uzņēmumā. Piedāvājam iepazīties ar "Psychology Today" ekspertu izdalītajiem līderu tipiem un to galvenajām īpašībām.

Mākslinieks

Mākslinieks ir radošs un ļoti gudrs līderis. Viņš saredz nākotnē nepieciešamās pārmaiņas, tādēļ savu komandu jau laikus tām sagatavo, stāstot par labāko nākotnes vīziju un tādejādi raisot komandā cerību, norāda portāla "Psychology Today" eksperts Džefs. Oriģinalitātē visnotaļ ir viņa stiprā puse, un arī no viņa komandas puses tā vienmēr tiks celta zelta vērtē. Šī līdera darbības balstās spontānumā un radošumā visās dzīves situācijās. Kā jau radošai personai pieklājas, viņi ir izdomas un iztēles bagāti, tādēļ spēj atrisināt arī sarežģītas un iepriekš nebijušas situācijas, turklāt – jo abstraktākas būs izpildāmās idejas, jo labāk! Šī līdera ceļš uz panākumiem balstās viņa interesantajās, kreatīvajās idejās un šo ideju īstenošanā, kad tas vien ir iespējams.

Konkurējošais

Līderis, kam ir tieksme uz konkurēšanu, ir agresīvs, bet izlēmīgs. Viņš aktīvi tiecas uz mērķu sasniegšanu, turklāt jūtamā konkurence viņu tikai uzmundrina un dzen uz priekšu. Uzvarēšana jebkurā situācijā ir dominējošais mērķis, savukārt fokuss tiek vērsts uz ārējiem konkurentiem un pozīciju tirgū. Konkurēt gribošie līderi ir ļoti sarežģītas personības, jo ir ļoti prasīgi ne tikai pret sevi, bet arī pret savu komandu. Ātrums, pat nedaudz slepena un klusa darbība, kā arī kārtīga disciplīna ir viņu panākumu atslēga. Konkurējošais līderis savā komandā visvairāk novērtē jaudu un spēku, tādēļ panākumi tiek sasniegti caur nepārtrauktu darbinieku stimulēšanu risināt problēmas pēc iespējas efektīvāk.

Gudrais līderis

Šis līdera tips ir gādīgs un iejūtīgs pret saviem darbiniekiem. Komandas biedri var būt droši, ka viņš vienmēr interesēsies par darbinieku ikdienas notikumiem un rūpēsies par komandas kopējo labsajūtu. Gudrais līderis māk izveidot saliedētu cilvēku kopienu, kas savstarpēji dalīsies zināšanās. Veiksmīga mijiedarbība starp komandu un sabiedrotajiem ārpus uzņēmuma ir galvenā lieta, ko šie līderi vēlās. Darba vidē tiek aktīvi īstenota interešu konflikta novēršana un pārvaldība, kā arī vienprātīga lēmumu pieņemšana. Spēcīgas savstarpējās attiecības, uzticība un sapratne ir šī līdera panākumu stūrakmens. Komandas saknes ir kopīgās vērtības, tieši tādēļ visi mērķi tiek sasniegti tikai un vienīgi ar komandas darbu.

Inženieris

Šis līdera tips ir ļoti centīgs, savu darbu vienmēr izdarīs rūpīgi, un – pat nedaudz pedantiski. Komandu vada, balstoties uz vispārpieņemtām funkcijām. Raksturīgā iezīme ir lielākas darba efektivitātes uzlabošana, kā arī uzticamu jaunāko tehnoloģiju ieviešana darba vidē. Un tieši darba vides kvalitātes uzlabošana ir veids, kā līderis-inženieris sasniedz mērķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!