Foto: Shutterstock

Plāni lina krekli, bikses un kleitas ir ideāli piemērotas svelmainām vasaras dienām, kas (cerams) vairs nav aiz kalniem. Lins ir elpojošs, bioloģiski noārdāms materiāls, dabiski izturīgs pret kožu uzbrukumiem, ātri žūst un ir viens no vecākajiem audumiem pasaulē, kas tiek izmantots jau no senās Ēģiptes laikiem līdz pat mūsdienām. Lai arī audums ir stingrs un izturīgs, tas ātri saburzās un nav vis tik viegli to kārtīgi izgludināt. Te būs pāris ieteikumi, kā rūpēties par linu!

Jāmazgā uzmanīgi

Tā kā lins ir dabīgs materiāls, to var itin viegli izmazgāt mājās. Taču tas var arī sapūkoties, tāpēc linu vajadzētu mazgāt delikātajā režīmā vai aukstā ūdenī ar īsu centrifūgas ciklu, ideālā gadījumā – ieliekot apģērbu veļas maisiņos, lai pasargātu to no berzes, kas rada pūciņas, raksta "The Guardian".

Līdzīgas krāsas jāmazgā kopā, lai būtu drošs, ka apģērbi neiekrāsosies. Tāpat lins jāžāvē ēnā, jo tieši saules stari var izbalināt krāsu, padarot to blāvu. Veļas žāvētājs savukārt būs pārāk "skarbs" un audumu sabojās.

Jākarina, nevis jāloka

Lai cik glīti un rūpīgi locīsi, teiksim, lina kreklu, tik un tā radīsies līnijas – burzījuma vietas. Lins jākarina uz drēbju pakaramajiem – vislabāk masīvākiem, nevis plānajiem. Ja nu tomēr nav cita varianta kā drēbi locīt, pa virsu nevajadzētu likt kaut ko smagnēju – tas audumu saspiedīs, un krokas būs vēl jo grūtāk izgludināt.

Līdzņemšanai audums jāsarullē

Ja dodies ceļojumā un gribi paņemt līdzi vasarīgo lina kleitu – tā jārullē, nevis jāloka. Ja ir vairāki lina apģērbi, tos var salikt kopā un tad (līdzīgi kā dvieli) glīti sarullēt. Tādējādi pastāv mazāka iespēja, ka audums izskatīsies neglābjami saņurcīts. Ja nevari izturēt, ka nemitīgi jāsatraucas par burzījumiem, var meklēt tādus apģērbus, kuru sastāvā ir gan lins, gan, piemēram, viskoze – tad krunciņas veidosies mazāk.

Tvaiks

Tvaika gludeklis būs ātrākais un vieglākais veids, kā atbrīvoties no burzījuma vietām. Ja nu esi ceļojumā un gludeklis vietu somā nav atradis, var mēģināt linu gludināt ar tvaiku no, piemēram, ārkārtīgi karstas dušas – tas var mazliet līdzēt saņurcītajam audumam.

Pirms gludini, padomā divreiz

Gludināšana uz maksimālo karstumu var sabojāt lina šķiedras. Ja reiz jāgludina, vispirms audumu apsmidzini ar ūdeni un tikai tad to gludini – šādi lins taisnosies daudz vienkāršāk un ātrāk. Vēl ieteicams gludināt drēbi caur citu auduma gabalu.

Netīrumi jāiztīra uzreiz

Ja kaut kas uzkrīt uz lina apģērbu, tas pēc iespējas ātrāk jāmēģina izmazgāt, citādi vēlāk pleķi būs grūti iztīrīt. Ja pēc mazgāšanas pleķis nepazūd, var mēģināt to tīrīt ar dzeramo sodu – pirms likšanas veļas mašīnā, pleķīti ieziež ar sodu, pāris minūtes atstāj – tad mazgā kā parasti. Pleķi nekad nedrīkst gludināt, jo tad to iztīrīt, visticamāk, vairs nekādīgi nesanāks

Bet galvenais – relaksējies un ļauj audumam brīvi kustēties. Nav jāsatraucas par katru līniju un burzījumu – tas, ka lins in brīvs, krītošs un to tā vien gribas ņurcīt, ir daļa no auduma vasarīgā šarma!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!