Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Izskats neatklāj cilvēka būtību," vēsta paraksts pie "Instagram" publicētā videoklipa, kurā Parīzes olimpisko spēļu čempione boksā alžīriete Imane Helifa redzama ārkārtīgi (stereotipiski) sievišķīgā tēlā.

Helifa bija pirmā sieviete no Alžīrijas, kura 2024. gada Parīzes Olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļu boksā. Pēc tam, kad viņas sniegums spēlēs izraisīja strīdus par viņas dzimumu, boksere ir parādījusies pavisam jaunā tēlā. "Instagram" publicētajā videoklipā olimpiete redzama zilā kreklā un sarkanos boksa cimdos, kā arī citā kadrā – puķainā kreklā un rozā ziedu formas auskariem ausīs, ar rozā acu ēnām uz plakstiņiem un pieskaņotu lūpu krāsu. Video ir papildināts ar iegūto zelta medaļu, ko viņa izcīnīja 9. augustā sieviešu pusvidējā svara turnīrā.

Parakstā arābu valodā minēts, ka Helifa ir "mainījusi izskatu", taču viņu nedefinē izskats – "viņa netiecas mainīt savu veidolu, lai atbilstu tām formām, kurās pasaule vēlas mūs ierobežot". "Viņas vēstījums ir daudz pamatīgāks: apģērbs neveido mūku, un izskats neatklāj cilvēka būtību. Kad vēlas, viņa var būt sievišķīga un eleganta, bet ringā viņai nav nepieciešams grims vai augstpapēžu kurpes. Viņai ir vajadzīga tikai stratēģija, spēks un sitieni; tā ir viņas personības būtība," teikts parakstā.

Soctīklā "X" daudzi slavējuši sportistes tēlu, vienlaikus piebilstot, ka nav nepieciešams izskatu padarīt sievišķīgāku. "Ļoti satriecoša sieviete; internets viņai ir atvainošanos parādā," rakstīja kāds, bet cits piebilda: "Viņa izskatās lieliski, bet nīdēji vēl aizvien raud."

Atgādinām, ka Parīzes olimpiskajās spēlēs ļoti plaši tika apspriesta tēma par Helifas un Jutinas Liņas no Taivānas atbilstību bioloģiskajām prasībām, lai piedalītos sieviešu sacensībās. Aizvadītajos gados skandālos iepītā Starptautiskā Boksa asociācija (IBA) pagājušajā gadā nepielaida abas bokseres pasaules čempionātam, tomēr šobrīd izskaidrot šo situāciju organizācijas vadībai neizdevās, turklāt neskaidrības par veiktajiem testiem tikai pieauga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!