Foto: Vida Press

2019. gadā standarta modeles vidējais vecums bija 23 gadi. Tomēr 2024. gada aprīlī, kad tika demonstrētas aktuālās rudens un ziemas kolekcijas, tērpus izrādīja ievērojami vecākas sievietes. Skats bija aizraujošs – pieaugušas sievietes kostīmos, treniņtērpos, caurspīdīgās kleitās...

Dažas no viņām bijušas profesionālas modeles pirms desmit vai divdesmit un vairāk gadiem, bet citas tikai tagad. Ņujorkā zīmols "Batsheva" izvēlējās tikai un vienīgi modeles, vecākas par 40 gadiem, savukārt dažāda gadagājuma sievietes defilēja zīmolu "Helmut Lang", "Collina Strada" un FFORME skatēs. Skaistas varones nāca arī no Eiropas, kur 70 gadus vecā Cjina Huilana debitēja modeles lomā zīmola "Miu Miu" skatē, 62 gadus vecā Mārsija Krosa "Vetements", bet 53 gadus vecā Betānija Naigi piedalījās "Saint Laurent" un "Balmain" modes skatēs. Šķiet, mode beidzot ir gatava atzīt, ka novecošana nav apkaunojums, bet gan sasniegums. Tomēr neaizbēgt no jautājuma – vai tas patiešām ir īstens progress vai tikai mārketinga triks?

Aizkulises

Modeļu industrija vienmēr ir tiekusies pēc "jaunām sejām", un bieži vien tas nozīmēja, ka modeļu rindās nonāca pusaudzes. Agrāk tādas modeles kā Keita Mosa, Kārlija Klosa un Džemma Vārda sāka savu karjeru, būdamas tikai 14 gadus vecas. Tomēr nepilngadīgu meiteņu nodarbināšana un viņu pakļaušana situācijām, kas bieži vien bija neatbilstošas viņu vecumam, piespieda industriju izstrādāt projektus un pieņemt likumus, kas labāk aizsargātu šīs jaunās modeles. Konglomerāti "Kering" un LVMH pat apņēmās no 2020. gada savās skatēs nodarbināt tikai sievietes, kas ir vecākas par 18 gadiem. Taču, neraugoties uz šiem centieniem vai to imitēšanu, vēstījums modes pasaulē būtībā nav mainījies: jaunība ir mērķis, bet vecums – ne.

Vai kas ir mainījies?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!