Foto: Vida Press

Ja kažokāda no modes industrijas lielākoties ir izraidīta un gandrīz visi luksusa zīmoli īstu kažokādu vairs neizmanto, nu ir sākusies jauna cīņa. Proti, slavenajai dizainerei Stellai Makartnijai ir misija glābt putnus un izskaust no modes arī dabīgās spalvas, raksta "The Guardian".

Dizainere ar savu jaunāko kolekciju 2025. gada pavasarim/vasarai ir sākusi kampaņu, lai īstas spalvas modes industrijā vairs neizmantotu. "Modes industrija katru gadu nogalina 1,5 miljardus putnu to spalvu dēļ," sacīja Makartnija, aizsākot kampaņu, lai izgaismotu to, kādai nežēlībai pakļauti putni.

"Kad redzat skaistu spalvu apdari vai jaku ar dūnu pildījumu, es nedomāju, ka aizdomājaties, – putns ir nogalināts. Un mums visiem patīk putni, vai ne? Cilvēkiem nez kāpēc īsti nepatīk govis, tāpēc, runājot par ādas izstrādājumiem, ir citādāk. Bet putni ir skaisti, un ir pienācis laiks pievērst šim jautājumam nozares uzmanību."

Foto: Shutterstock

Tiek lēsts, ka ik gadu nogalina miljons strausu un Dienvidāfrikas strausu nozare izdala 62 000 tonnu oglekļa emisiju gadā. Vēl skaistie enģeļu spārni jau gadu desmitiem ir bijuši zīmola "Victoria’s Secret" ikona. Dzīvnieku tiesību grupa "Peta" apgalvo, ka vienā "Victoria's Secret" modes skatē izmantotas 620 000 tūkstoši vistu, fazānu un strausu spalvas.

Makartnija jau panākusi daudz. Proti, pēc viņas "Peace and Dove" kolekcijas izrādīšanas, "Victoria’s Secret" apstiprināja, ka 15. oktobra skatē izmantos tikai mākslīgās spalvas. Vēl šī gada sākumā Kopenhāgenas modes nedēļas organizatori, kas ir ētiskās modes līderi, paziņoja par īsto putnu spalvu aizliegumu dalībniekiem –dizaineriem.

Jau izsenis Makartnijas modes stratēģija ir atrast aizstājējus īstajiem ādas izstrādājumiem un kažokādai. Viņas jaunajā kolekcijā bija pasteļtoņu minikleitas, kas bija tik gaisīgas, ka šķita – tapušas no īstām spalvām. Taču patiesībā bija izgatavotas no pārstrādāta neilona. Turklāt juvelierizstrādājumi ar baložu motīviem ir no pārstrādātiem elektronikas atkritumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!