Foto: Vida Press

Šīs sezonas apspriestākais aksesuārs ir cepure, kas vairs nav tikai praktisks elements. Tā ir kā punkts uz burta "i" – skaists, trekns un pamanāms jau no attāluma. Par vienkāršo adīto mici vari aizmirst! Modes skates, ielu modes zvaigznes un slavenības jau pirms rudens lapkriša parādījušas, ka cepure ir kļuvusi par jauno normu. Tās mērķis ir paust personību un jebkuram tērpam pievienot pievienot punktu vai daudzpunkti.

"Gadsimtiem ilgi cilvēki ir valkājuši cepures," izdevumā "Harper’s Bazaar" apstiprina Dženeta Linvila, Modes Tehnoloģiju institūta vecākā modes redaktore. Viņa skaidro, ka vēsturiski cepure ir kalpojusi gan kā aizsardzība pret laikapstākļiem, gan kā sociālā statusa vai ticības simbols. "Tā bija ikdienas aksesuārs, ko valkāja visu jomu un sociālo slāņu pārstāvji. Un tas gandrīz nemainīgi saglabājās līdz pat 20. gadsimtam."

Kas notika pēc tam? Daudz. Divi pasaules kari un Lielā depresija. Lidmašīnu, vilcienu un automašīnu pieejamība mazināja nepieciešamību valkāt galvassegas. Arī matu lakas lietošana. "Domāju, ka pēc visa tā cilvēki nodomāja: ak, dzīve ir īsa!" speciāliste skaidro, kāpēc sociālās normas sāka mainīties, un cepures nevalkāšana kļuva par brīvības simbolu.

Lai gan cepures uz laiku izkrita no modes, ir svarīgi atcerēties, ka tās nekad nav pilnībā pazudušas. Tās vienmēr ir bijušas un joprojām ir daļa no noteiktu reliģisko un sociālo kopienu dreskoda. Modes industrijā cepures kalpo kā veids, kā izcelt personību, būt atšķirīgam un pamanāmam. Pašizpausmes vēlme kļuva īpaši aktuāla pēc Covid-19 pandēmijas – cilvēki tik ilgi bija pavadījuši laiku četrās sienās un aiz sejas maskām, ka cepures kļuva par atgādinājumu: "Paskaties uz mani!" Tātad –kas pašlaik ir modē?

Avīžu zēns

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!