Foto: Shutterstock

Daudzi dod priekšroku matiem izžūt dabīgi, proti, bez fēna palīdzības. Ik pa laikam apkārt klīst runas, ka, ļaujot matiem žūt istabas temperatūra, tie kļūstot spēcīgāki un veselīgāki. Tomēr ir kāds dažam, iespējams, pārsteidzošs fakts: ja ļausi matiem izžūt dabīgi, tie var bojāties vēl vairāk, nekā žāvējot ar fēnu. Viss atkarīgs no tehnikas, skaidro "Vogue".

"Tas var šķist pretrunīgi, jo mēs visi zinām par bojājumu, ko nodara karstums," modes un dzīvesstila žurnālam "Vogue" skaidro frizieris Dejans Garcs. "Tomēr lielākajai daļai matu tipu žāvēšana ar fēnu ir maigāka." Kāpēc tā? Viņš skaidro, ka mati ir ļoti trausli un ārkārtīgi pakļauti bojājuma riskam, kad ir mitri. "Šampūns un silts ūdens atver kutikulas slāni, padarot matus pakļautus berzei, piemēram, pret apģērbu vai spilvenu, kas var izraisīt lūšanu. Jo ilgāk mati ir slapji, jo vairāk tie pakļauti bojājumiem."

Turklāt vēl svarīgāk galvas rotu ir fēnot, ja tā ir balināta vai krāsota, vai kā citādi ķīmiski apstrādāta. Tas tamdēļ, ka kutikula jau ir bojāta, tāpēc ir ļoti svarīgi ātri izžāvēt matus, lai novērstu turpmākus bojājumus. Frizieris arīdzan piekodina neiet gulēt ar slapjiem matiem, jo, grozoties un berzējot tos pret spilvenu, ļoti iespējams, mati vairāk lūzīs un šķelsies.

Ja nekad neesi matus krāsojis un arī ikdienā tos, teiksim, neveido glītos viļņos ar cirtošanas šķērēm, mati piedos, ja ļausi tiem izžūt dabīgā ceļā. "Īpaši dabiskās cirtas izskatās jaukāk, ja tām ļauj izžūt šādā veidā. Pat tad, ja žāvē matus ar fēnu maigā režīmā, gaisa plūsma var izraisīt cirtu struktūras pilnīgu nenostiprināšanos, kas noved pie matu pūkošanās un galu šķelšanās," teic Garcs.

Bet kā tad cirtas pareizi žāvēt ar fēnu? Svarīgi pirms žāvēšanas uzklāt uz matiem karstuma aizsargājošu līdzekli, pēcāk cirtas jāžāvē vidējā temperatūrā, nevis pašā augstākajā! "Nevajadzētu žāvēt matus pārāk karstā temperatūrā, pretējā gadījumā žāvēšana ar fēnu nav maigāka par žāvēšanu dabīgā veidā," atgādina eksperts. Tātad, pat ja steidzies, labāk piebremzē un esi pacietīgs, ja vēlies, lai frizūra ir žilbinoša.

Vislabāk turēt fēnu ir tā, lai gaiss plūst no saknēm līdz galiem. "Pretējā gadījumā mati būs sapinkājušies un sapūkojušies," viņš saka. Ir vērts žāvēt matus pa šķipsnām, izmantojot apaļu suku, lai piešķirtu frizūrai apjomu. Fēnošanu vajadzētu noslēgt ar vēso gaisa strūklu – tā noslēgs kutikulas un saglabās sasukas formu, cerams, visas dienas garumā! Ja prāto, kādu fēnu iegādāties, vari uzzināt ekspertu un lietotāju viedokli par tik populāro un daudzu kāroto fēnu "Dyson" rakstā "Milzu nauda par vienu fēnu. Vai 'Dyson' ir savas cenas vērts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!