Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Luksusa modes nams "Prada" un kompānija "Axiom Space" atklāj skafandru dizainu NASA Mēness misijai "Artemis III", ziņo CNN.

Trešdien Milānā notikušā Starptautiskā astronautikas kongresa laikā prezentēti galvenokārt baltie skafandri, ar kuriem kosmonauti dodies Mēness misijā "Artemis III". Kostīmus papildina pelēki akcenti uz ceļgaliem un elkoņiem. Un, lai gan dizainā nav redzami konkrēti zīmoli vai logotipi, kā akcenti kalpo arī sarkanās svītras, kas norāda uz "Prada" apakšzīmolu "Linea Rossa".

"Šī ir revolucionāra partnerība," tā preses konferencē sacīja Rasels Ralstons, "Axiom Space" izpilddirektors. "Mēs apvienojam inženierzinātnes, zinātni un mākslu."

Glītā izskata skafandri ietver arī virkni novatorisku funkciju. Speciāli izstrādāto zābaku dēļ astronauti varēs iziet kosmosā vismaz astoņas stundas dienā. Kostīmi tiks izgatavoti no balta materiāla, kas spēj atstarot siltumu, nodrošinot aizsardzību pret ārkārtīgi augstām temperatūrām un Mēness putekļiem, teiks paziņojumā presei.

Kopš misijas "Apollo 17" skafandriem uzlabota arī mobilitāte. Taču tās bija modes nama "Prada" padziļinātās zināšanas par tekstilizstrādājumu ražošanu un šūšanas tehnikām, kas palīdzēja "pārkāpt plaisu" starp funkcionalitāti un stilu, norādīts ziņojumā.

Dzimumneitrālie skafandri tapuši vairākus gadus. Saskaņā ar "Prada" grupas mārketinga direktora Lorenco Bartelli teikto, modes nams sadarbību ir apspriedis jau pirms Covid-19 pandēmijas 2020. gadā. Aptuveni 10 "Prada" darbinieki strādāja pie skafandra.

2026. gada otrajā pusē plānotā NASA "Artemis III" misija būs pirmā astronautu nosēšanās uz Mēness kopš "Apollo 17" 1972. gadā. Ja tas izdosies, tā būs arī pirmā reize, kad uz Mēness pastaigāsies arī sieviete.

"Šodien ikviens, kam ir pietiekami dziļas kabatas, var doties kosmosā," tā žurnālistiem Milānā sacījis "Prada" pārstāvis Bartelli. "Drīz šī iespēja kļūs par pieņemamu cenu, un cilvēki varēs doties uz Mēnesi. Tāpēc domāju, ka mēs esam tikai jaunas ēras sākumā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!