Foto: Vida Press

Bijušais ASV prezidents un pašreizējais amata kandidāts Donalds Tramps, neskatoties uz viņa finansiālajām iespējām iegādāties izcilu apģērbu no luksusa zīmoliem, gadiem ilgi ir redzams sagumzītās biksēs. Sociālajā tīklā "X" vīriešu modes apskatnieks, reaģējot uz atkārtotiem jautājumiem par Trampa nevīžīgo bikšu izskatu, pēc pieprasījuma sniedzis savu skaidrojumu.

Dereks Gajs (Derek Guy) ir labi pazīstams kā vīriešu modes eksperts sociālajā tīklā "X". Viņš ir kanādiešu modes apskatnieks un žurnālists, viens no bloga "Put This On" autoriem un ir rakstījis prestižiem izdevumiem, piemēram, "Esquire" un "Mr. Porter". Gajs kļuva īpaši populārs pēc tam, kad Īlons Masks iegādājās "Twitter", jo vietnes algoritms "For You" sadaļā biežāk reklamēja viņa kontu @dieworkwear, tādējādi pievēršot plašākas auditorijas uzmanību viņa veidotajam saturam.

Viņa ierakstus raksturo vienkāršs un plašai sabiedrībai saprotams stils. Gajs regulāri skaidro aktuālās vīriešu modes tendences, analizē dažādu apģērbu valkāšanas principus un ģērbšanās etiķeti, kā arī sniedz praktiskus padomus par stilu. Bieži viņa analīzē nonāk sabiedrībā pazīstamu personu apģērbs, kuru viņš apskata ar profesionālu aci un padziļināti izskaidro, kas padara šo stilu veiksmīgu vai problemātisku.

16. oktobrī kārta pienāca ASV prezidenta kandidātam Donaldam Trampam un viņa garderobes problēmai – vienmēr saburzītajām biksēm. Viņa skaidrojums par šo problēmu būs noderīgs ikvienam vīrietim, kam svarīgs personīgais tēls vai vismaz tas, lai tāds sīkums kā apģērba krokas neradītu par viņu nevīžīgu iespaidu.

Foto: Publicitātes foto

"Audumiem ir dažāds svars, ko vīriešu apģērbu nozarē mēra uncēs vai gramos uz kvadrātmetru," viņš paskaidro, atgādinot, ka Amerikā izmanto mērvienību – unces, bet Eiropā un Āzijā drēbnieki to mēra gramos. Teksts papildināts ar ilustratīvu piemēru, kurā redzams, kā izskatās audums no ražotāja "Draper’s Ascot" ar svaru no 227 g (8 unces) līdz 340 g (12 unces).

"Vīriešu apģērbiem 12-14 unces (340-396 grami) tiek uzskatītas par vidēju svaru. Viss, kas ir mazāk par 12 uncēm, tiek klasificēts kā viegls, savukārt viss, kas pārsniedz 14 unces, tiek uzskatīts par smagu. Audumi, kuru svars pārsniedz 18 unces (510 g), parasti tiek izmantoti virsdrēbju izgatavošanai."

Foto: Vida Press

"Ja dzīvojat ļoti karstā, mitrā klimatā, visticamāk, vēlēsieties izvēlēties vieglākus audumus," viņš paskaidro, pievienojot ilustrējošus attēlus, kuros redzamas pelēkas flaneļa bikses (16 unces jeb 454 g) un mētelis, kas izgatavots no auduma, kura svars ir vismaz 765 grami jeb 27 unces.

Foto: Publicitātes foto

Lai audums saglabātu formu, jāņem vērā vairāki faktori: šķiedras sastāvs, aušana, apdare un tamlīdzīgi. Auduma svars ir īpaši svarīgs," viņš paskaidro. Atšķirība patiešām ir pamanāma auduma krunkās un tajā, cik ātri tas saburzās. Vīriešu modes pazinējs atgādina, ka agrāk vīrieši biežāk valkāja drēbes no daudz smagākiem audumiem, un nebija nekas neparasts vasarā uzvilkt smagā svara uzvalku. "Daļēji tas ir iemesls, kāpēc viss izskatījās tik izcili," viņš piebilst, par pierādījumu piedāvājot fotogrāfiju, kur redzamas bikses ar asām, kā ar nazi izgrieztām buktēm.

"Laika gaitā audums dažādu iemeslu dēļ ir kļuvis vieglāks. Pirmkārt, centrālās apkures izplatība nozīmēja, ka cilvēkiem vairs nebija jāvalkā smagas drēbes telpās. Otrkārt, tehnoloģiju un dzīvnieku audzēšanas kombinācija padarīja vieglus audumus pieejamākus. Modes industrija arī pārdeva vīriešiem ideju, ka vieglāki, spīdīgāki un zīdaināki audumi ir greznāki."

"Ar vieglajiem audumiem ir divas problēmas. Pirmkārt, neatbilstība starp šuvumu un augumu var izpausties kā neglītas krokas. Smagie audumi "krīt" un pieguļ labāk, tie ir piedodošāki," viņš pamato.

Foto: Publicitātes foto

"Otrkārt, kā iepriekš minēju, vieglie audumi saglabā krunkas vieglāk un vairāk nekā smagāki. Tramps savus uzvalkus iegādājas no modes nama "Brioni", un šādi itāļu luksusa zīmoli bieži klientiem pārdod ideju par "luksusa" vilnu."

Detalizētāk: vieglam audumam būtu jākompensē citos veidos, piemēram, vērpšanas procesā dzijai piešķirot papildu vērpumu, lai audums dabiski pretotos grumbu izveidei. "Ikvienam jāizvērtē, kādi auduma veidi ir piemēroti. Būtisks ir individuālais jutīgums pret siltumu, dzīvesveids un klimats." Un pats galvenais: "Jāvalkā visbiezākie audumi, ko vien var izturēt. Tramps gandrīz visu gadu dod priekšroku vieglai, greznai vilnai, tāpēc viņa bikses bieži izskatās saburzītas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!