Foto: Shutterstock

Grozies kā gribi, bet tikko mazgāti mati liek justies teju nepārspējami. Lai arī cik ļoti mums reizēm tīk svaiga, tīra matu rota, dažreiz tās mazgāšana šķiet nogurdinoša, turklāt prasa laiku – īpaši, ja esi kuplu un garu matu īpašnieks. Un tad talkā nāk sausais šampūns, bet tas ne vienmēr būs labvēlīgākais glābiņš. "Vogue" apkopojis pazīmes, kas liecina, – matus mazgā pārāk reti.

Cik bieži jāmazgā mati?

Slavenais jautājums, uz kuru atbilde nav tik viennozīmīga. Piemēram, ja tava galvas āda ir sausa un tu neizmanto daudz veidošanas līdzekļu, var pietikt ar matu mazgāšanu reizi nedēļā. Tomēr tas nav universāls noteikums, norāda "Vogue".

Savukārt, ja bieži ieveido matus, ikdienā izmanto sauso šampūnu, iespējams, ir blaugznas vai taukaina galvas āda, tas nozīmē, ka mati jāmazgā biežāk, piemēram, ik pa divām vai trim dienām. Jā, lai gan pārāk bieža matu mazgāšana galvas rotu var sabojāt, pārāk retai matu mazgāšanai arī ir nevēlamas sekas, tamdēļ katram jāatrod savs zelta vidusceļš.

Pazīmes, ka nemazgā matus gana bieži

Lai arī grūti vispārināt, cik bieži mati jāmazgā, ja tevi piemeklē kāda no pazīmēm, pamēģini mainīt savu matu mazgāšanas rutīnu. Ja māc šaubas, allaž var konsultēties ar dermatologu.

Taukaini mati

Šī ir acīmredzama pazīme – mati ir taukaini, turklāt tiem trūkst apjoma. Ja regulāri neizmazgā lieko sebumu no galvas ādas, mati kļūst smagi. Dažiem cilvēkiem tas notiek jau dienu pēc mazgāšanas, dažiem citiem periods ir ilgāks. Starp citu, taukaini mati ir ne tikai manāmi pat nevērīgākajai acij, bet tiem var būt arī specifisks aromāts – atmirušo ādas šūnu un sebuma kombinācija galvas ādā veido ideālu augsni baktērijām, kas var izraisīt nepatīkamu smārdu.

Blaugznu veidošanās

Blaugznas ne vienmēr liecina par to, ka reti mazgā matus, bet mūsu galvas āda nepārtraukti ražo sebumu, taukainu sekrēciju, kas aizsargā un mitrina ādu. Ja mati tiek mazgāti reti, sebums galvas ādā var uzkrāties.

Tajā pašā laikā ādas šūnas mirst un tiek pastāvīgi atjaunotas. Ja matus mazgā reti, šīs atmirušās šūnas ilgāk paliek uz galvas, tāpēc netīrumi, tauki un atmirušās ādas daļiņas tikai krājas un krājas. Šī uzkrāšanās rada ideālu vidi mikroorganismu vairošanai, piemēram, rauga sēnītei "malassezia", kas dabiski dzīvo uz skalpa.

Ja galvas ādu neattīrīsi, šī sēnīte vairosies, jo tā barojas ar taukiem, kas atrodas sebumā. Savukārt sēnītei vairojoties, izdalās arī blakusprodukti, kas var kairināt galvas ādu. Šis kairinājums pēc tam izraisa palielinātu šūnu veidošanos un paātrinātu ādas lobīšanos. Un tad rodas blaugznas.

Niezoša galvas āda

Niezoša galvas āda ne tikai norāda uz sausumu, ko izraisa pārāk bieža mazgāšana, bet arī var liecināt par gluži pretējo –, ka nepietiekami bieži mazgā matus. Kondicionējošie un veidošanas līdzekļi, netīrumi, sviedri un atmirušās ādas šūnas var uzkrāties uz galvas ādas. Kā jau noskaidrojām, šī uzkrāšanās nodrošina ideālu augsni mikroorganismiem, kas var kairināt galvas ādu. Un tāpēc var gadīties, ka attopies regulāri kasot galvu.

Blāvi mati

Vai tavi mati ir blāvi un šķiet, ka no tiem teju izsūktas visas dzīvības pazīmes? Tas varētu būt saistīts ar veidošanas un kopšanas līdzekļu uzkrāšanos, kas padara galvas rotu raupju, un tā nespēj atstarot gaismu, tamdēļ arī viss mirdzums zudis. Jo īpaši tas manāms, ja starp mazgāšanas reizēm lieto sauso šampūnu – tajā esošās pūdera daļiņas padara matus blāvus un šķietami sausus.

Matu izkrišana

Ja pamani, ka ķemme ir pilna matiem un "spalvas mešanā" jau teju sacenties ar mājas mīluli, tas arī var liecināt, ka šampūna un ūdens šalts matiem pienākas biežāk.

Viens no biežākajiem matu izkrišanas cēloņiem, kas ir netieši saistīts ar retu matu mazgāšanu, ir seborejas dermatīts. Tas veidojas, ja tauku dziedzeris, kas atrodas pie mata saknes, pastiprināti ražo sebumu vai ja tā sastāvs un kvalitāte ir izmainīti.

Ja galvas āda nav pietiekami attīrīta, šī sebuma ražošana var palielināties un veicināt jau pieminētās "malassezia" izplatīšanos, kas izraisa iekaisumu un kairinājumu. Bet hronisks galvas ādas iekaisums var izraisīt matu izkrišanu. Taču vērts paturēt prātā, ka pētījumi par to vēl nav pārliecinoši. Un tomēr – regulāra mazgāšana palīdz saglabāt galvas ādu veselīgu un matus – mirdzošus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!