Foto: Shutterstock
Zobu implantēšanas pamatā ir rūpīga izmeklēšana un ārstēšanas plānošana. Katra pacienta situācija ir atšķirīga un arī implantēšanas process būs atšķirīgs.

Tāpēc pirms operācijas nepieciešama ārsta konsultācija, kuras laikā tiek veikta mutes dobuma veselības pārbaude un izvērtēts žokļa kaula stāvoklis. Zobu implantēšanas veiksme ir atkarīga tieši no šī pirmā soļa – cik precīzi ir izvērtēta situācija, izplānota zobu atjaunošana un kāda ir pacienta mutes dobuma higiēna.

Četru soļu process

Zobu implantēšanā pacients faktiski iziet četras fāzes: 1.fāze ir higiēniskā, kad tiek likvidētas mutes dobuma infekcijas, salaboti bojātie zobi, izskaidrota turpmākās ārstēšanas gaita. 2.fāze – ķirurģiskā, kad tiek ievietots implants. 3.fāze protezēšanas - uz implanta tiek uzlikts kronis. 4.fāze - uzturēšanas fāze, kas faktiski ilgst līdz mūža galam un paredz ne vien regulāru 'atrādīšanos' zobārstniecības speciālistam, bet arī regulāru zobu higiēnu.

"Šo soļu secību ir ļoti svarīgi ievērot, lai rezultātā pacientam mutē būtu palikušas tikai stabilas konstrukcijas, proti, pirms jebkādas ķirurģiskas iejaukšanās tiek likvidētas visas mutes dobumā esošās problēmas, kas varētu radīt risku implanta noturībai," uzsver klīnikas "Centra zobārstniecības prakse" implantologs Dr.Antons Vostroilovs.

Implantēšana notiek vietējā anestēzijā, procedūra ilgst 30-60 minūtes, atkarībā no implantu skaita un katra pacienta mutes dobuma īpatnībām. Pēc tam, kad implants ir ieaudzis kaulā (parasti pēc 3-6 mēnešiem), uz tā tiek uzlikts keramikas kronis. "Ķirurga darbs ir žokļa kaulā ievietot implantu, kurš vēlāk veic zoba saknes funkciju. Kaula pieaugšana pie implanta ir salīdzināma ar dabisku kaula dzīšanu, kad rezultātā kauls pilnībā integrējas ar implantu," stāsta Dr.A.Vostroilovs.

Svarīgi novērtēt ieguvumus

Pirmajā vizītē pacients nokļūst pie zobu protēzista, kas veic vispārējā veselības stāvokļa novērtēšanu, lai noskaidrotu, vai cilvēka veselības stāvoklis atļauj veikt ķirurģisku manipulāciju. Ja ir kāda nopietna hroniska saslimšana, sirdsslimība, problēmas ar asinsspiedienu, novājināta imunitāte, cukura diabēts vai pacients ir ļoti aktīvs smēķētājs, tad implanta ieaugšana varētu būt apgrūtināta. 

"Novērtēšana ir svarīga arī tāpēc, lai noskaidrotu, kāda iemesla dēļ cilvēks jau ir zaudējis vienu vai vairākus zobus – vai pie vainas ir smaganu slimības, lieli bojājumi zobos, zobu pārslodze, vai kas cits. Iemesls, kāpēc pacients zaudējis zobu, var būt faktors, kāpēc pacientam vēlāk radīsies problēmas ar implantu. Svarīgi ir redzēt iespējamos riskus pirms implantu ievietošanas, " stāsta Edīte Ieviņa, klīnikas "Centra zobārstniecības prakse" ārste.

Uzticēšanās un atklāta saruna pirmajā vizītē ir svarīga tāpēc, lai pacients saprastu, ka viena zoba aizvietošana ar implantu nepadarīs žilbinoši baltus un veselus visus pārējos zobus, skaidro zobārstniecības speciālisti. Tāpēc ikvienam pacientam jau pirms implantēšanas jāsaprot, kāds ārstēšanas process viņu sagaida un kāds būs ieguvums.

Implants – ilgtermiņa ieguldījums

Pirmajā apmeklējumā tiek veikta visu zobu rentgenoloģiska izmeklēšana un arī trīs dimensiju žokļu kaulu rentgenuzņēmums, kurā telpiski redzama žokļa anatomija. Tiek izgatavoti zobu atlējumi ģipsī, lai uzskatāmi redzētu, kādā veidā ir jāatjauno zobs, lai tas funkcionētu pareizi. "Trīs dimensiju rentgens palīdz precīzi novērtēt vai žokļa kaula biezums ir pietiekošs implanta ievietošanai un vai nav jāveic kaula pieaudzēšana," stāsta implantologs.

Lai gan izklausās sarežģīti, ārstēšanas plāna sagatavošana nav dārgs pakalpojums. Jāņem vērā, ka runa ir par pacienta veselību. Implantēšana ir finansiāli nopietns ieguldījums, tāpēc rūpīgi jānovērtē pacienta veselības stāvoklis un jāizstrādā precīzs ārstēšanas plāns, uzsver klīnikas "Centra zobārstniecības prakse" speciālisti.

Domājot par savu veselību ilgtermiņā, ļoti svarīgi izvēlēties kvalitatīvu implantu. Implantoloģija pasaulē strauji attīstās - visas implanta detaļas tiek izgatavotas ar mikroskopisku precizitāti, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem. 

"Implants tiek ievietots, lai kalpotu ilgu laiku, tāpēc jāpiedāvā pacientam tāda ražotāja implantus, par kuru kvalitāti nav šaubu. Atsevišķi implanti ir plaši izplatīti pasaules zobārstniecības tirgū un tas nozīmē, ja būsiet aizceļojis uz citu valsti, arī tās valsts zobārsts "atpazīs" jūsu implantu un varēs palīdzēt nepieciešamības gadījumā", saka Dr.A.Vostroilovs.

Pilnīgākas informācijas iegūšanai klīnikas "Centra zobārstniecības prakse" speciālisti iesaka katram personīgi konsultēties ar savu implantologu. Profesionāļu atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem ir atrodamas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!