Katra mājokļa virtuvei ir jābūt tādai, kas iedvesmo gardu maltīšu gatavošanai, un kas rada patīkamu un mājīgu sajūtu. Dažkārt mēs vairāk domājam par to, ka vajadzētu beidzot ieviest kārtību, taču šādas domas ēst gatavošanas brīdī ir pilnīgi liekas. Lai no tā izvairītos, noderēs šie praktiskie risinājumi, kas atvieglos gan kārtības uzturēšanu, gan orientēšanos produktu izvietojumā.
Svaigi garšaugi
Arī virtuve ir tā telpa, kur būtu vēlams ieviest kādu telpaugu, taču šeit vislabāk piestāvēs garšaugi podiņos, kas kalpos kā vizuāls baudījums un praktisks palīgs maltīšu gatavošanā. Garšaugu podiņus vari novietot uz palodzes, iekarināt vai piestiprināt pie sienas vai uzlikt uz plauktiem, lai tie neaizņem daudz vietas virtuvē. Svaigi garšaugi vienmēr būs labākā izvēle, turklāt tie aug jebkurā sezonā, tāpēc atliek vien izvēlēties atbilstošāko izvietošanas veidu.
Pārskatāms garšvielu stends
Protams, ar garšaugiem vien nepietiek, tāpēc tiek liktas lietā arī iegādātās un no ceļojumiem atvestās garšvielas. Par garšvielu daudzumu šķiet nevarētu sūdzēties neviens virtuves saimnieks, taču svarīgi, lai tās būtu ērti sasniedzamas un pārredzamas. Tam noderēs speciālas, tam paredzētas šauras atvilktnes, kurās var izkārtot garšvielas paciņās un burciņās. Tāpat šeit var ērti izlikt mazās pudelītes ar etiķiem, sojas mērcēm un citiem produktiem. Ja nav pieeja šādai atvilktnei, atvēli kādu ne pārāk dziļu plauktu, lai garšvielas nebūtu paslēpušās tālākajā un tumšākajā plaukta daļā. Ja garšvielu nav daudz, tās var izkārtot arī uz galda virsmas.
Vieta pannām
Reti kurā virtuvē var sastapt tikai vienu pannu un kastroli, to ir krietni vairāk, un, ja vēl pieskaitām kēksu, kūku, sacepumu, pīrāgu veidnes un formas, tad plaukta saturs visai ātri piepildās. Lai šīs nepieciešamības neradītu nekārtību uz plīts virsmas, atvēli kādu dziļo atvilktni, kur to visu uzglabāt. Daudz ērtāk šādas lietas būs uzglabāt, ja izveidosi starpsienas, lai piederumi nekrīt viens otram virsū, tādā veidā var arī vairāk sakārtot vienā atvilktnē.
Izbīdāma miskaste
Vispraktiskākā un ērtākā vieta miskastes izvietošanai ir bīdāms plaukts. Ja esi atkritumu šķirotājs, tad šajā nodalījumā vari ievietot divas miskastes, kas atvieglos šķirošanas procesu. Ja šajā nodalījumā bez miskastēm vēl ir vieta, līdzās vari salikt kādus tīrīšanai nepieciešamos rīkus – birsti, gumijas cimdus, rezerves lupatas, miskastes maisus un citas lietas.
Piederumu vanniņas
Vanniņas, kur salikt virtuves piederumus ir viens no veiksmīgākajiem atklājumiem katram, kurš to būs izmēģinājis. Tas palīdz izvairīties no nekārtības un haosa atvilktnēs, kā arī šādi ir daudzkārt vieglāk pārskatīt saturu.
Vieta virtuves tehnikai
Tosteris, blenderis, mikseris, sulu spiede, mikroviļņu krāsns, vafeļu panna – ja ne visas, tad daļa no šīm ierīcēm ir sastopamas katrā virtuvē, un arī tām ir jābūt ērti novietotām, lai nezaudētu vēlmi gatavot. Bieži vien šīs lietas tiek ieliktas kādā dziļā plauktā, taču, ja vien ir iespējams, tās jānovieto pēc iespējas tuvāk darba virsmai. Jo tālākā un dziļākā plauktā viss atradīsies, jo mazāka vēlme būs to izmantot.
Stūru izmantošana
Stūra plaukti un skapji patiesībā ir ļoti praktiski risinājumi, kur uzglabāt lietas, kas visbiežāk aizņem daudz vietas. Aktuālākā izvēle ir ievietot šādās vietās tā saucamo karuseli, kur izkārtot bļodas un lielākus traukus, taču tikpat labi, šeit var uzglabāt arī dažādus plastmasas traukus, pusdienu kārbas, termosus un citus priekšmetus.
Sauso produktu noliktava
Ja sāksim aizdomāties un skaitīt galvā katra virtuvē atrodamos sausos produktus, tad ātri vien sapratīsim, ka ar nelielu plauktiņu to uzglabāšanai tiešām nepietiek. Ērtākai un praktiskākai šo produktu uzglabāšanai ieteicams iegādāties burkas, bundžas vai traukus, kur sabērt šos produktus, jo tādā veidā būs vieglāk orientēties piedāvājumā un tajā, cik daudz katrs produkts atlicis. Ja nepieciešams, uzlīmē uz burciņām lapiņas, vai iegādājies traukus ar uzrakstiem, lai katrs varētu atpazīt tur esošo saturu.
Nažu uzglabāšana
Kvalitatīviem nažiem ir jāglabājas īpaši tam paredzētos statīvos. Ja tie tiks salikti kopā vienā atvilktnē, tie visai ātri zaudēs asumu un griešanas kvalitāti. Ierīko speciālu nažu statīvu, kurā vari salikt visus nepieciešamos nažus un novieto to ērti sasniedzamā vietā.
Plaukti konserviem
Produktiem, kuru uzglabāšanai nav nepieciešams ledusskapis, vari izmantot kādu vertikālo plauktu sistēmu. Tādā veidā atbrīvosies vieta ledusskapī un būs arī ērti sasniedzami un pārskatāmi esošie produkti.
Galda virsma
Atceries, ka galda virsma nav paredzēta dažādu ierīču un produktu uzglabāšanai, bet gan maltītes pagatavošanai. Jo tukšāka būs galda virsma, jo vairāk vietas atliks gatavošanai, un tas ir svarīgi. Centies izvairīties no lietu uzglabāšanas, kas netiek ikdienā izmantotas, piemēram, lielās sulu spiedes, blenderi, mikseri un citas ierīces. Taču kafijas aparātam, ūdens vārāmai kannai, traukam ar kausiem, putojamo slotiņu, karoti un citiem piederumiem, noteikti vajadzētu atrasties tieši šeit. Ja ņemsi vērā veco, labo padomu – kas par daudz, tas par skādi, ar iekārtojuma izvēli viss būs kārtībā.