virtuve iekārtojums plaukti interjers
Foto: Shutterstock

Kārtības uzturēšanai virtuvē attaisnojums nudien nevar būt telpas izmērs, jo pat mazākajā virtuvē viss var būs kārtīgs, ir tikai jāpieliek pūles plānošanā un jāizmanto savas organizatora prasmes. Savos padomos par to, kā allaž saglabāt kārtību virtuvē dalās marthastewart.com portāls.

Plaukts pannām, katliem un citiem piederumiem

Katrā virtuvē ir jābūt dziļai atvilktnei, plauktam vai atsevišķam skapim, kur uzglabāt visus katlus, pannas, plātis, cepamtraukus un kūkas veidnes, lai būtu skaidri zināms, kur kas glabājas. Ja šie piederumi tiks novietoti katrs savā vietā, tad visai drīz radīsies nekārtība, turklāt tā ir arī grūtāk orientēties. Lai būtu vieglāk to visu uzglabāt, izmanto speciālos statīvus, lai, piemēram, pannas var tikt izkārtotas viena virs otras, nekrāmējot tās vienu otrai virsū. Atsevišķajā plauktā nevis cepeškrāsnī vai uz galda virsmas glabā arī mafinu pannu, caurduri, cepamplātis un visus pārējos ēst gatavošanai paredzētos piederumus. Mazākās telpās var tikt izmantots pie sienas piestiprināts stienis vai āķi, kur iekarināt visus virtuves piederumus un rīkus.

Organizēta kārtība ledusskapī

Pareizi un organizēti sakārtotā ledusskapī viennozīmīgi var ievietot daudz vairāk produktus, tāpēc centies savu kārtību ieviest arī tajā, neskatoties uz to, ka saturs nav visām acīm redzams, ienākot virtuvē. Vērtīgi ievērot, ka visus produktus ar ilgu uzglabāšanas termiņu, tai skaitā konservus, ievārījumus un marinējumus, jāuzglabā dziļākajos plaukta nodalījumos, bet svaigos produktus pēc iespējas tuvāk redzeslokam, lai nekas nepaliktu nepamanīts. Mēdz teikt, ja ir nekārtīgs ledusskapis vai arī nav sapratnes par kārtības ieviešanu tajā, nekas neizdosies arī kārtības uzturēšanā pašā virtuves telpā.

Visam sava vieta atvilktnēs

Ja virtuves redzamajās daļās novērojama kārtība, tas nebūtu nenozīmē, ka atvilktņu saturā viss ir vislabākajā kārtībā. Visbiežāk problēmas virtuves organizētībā sagādā tieši atvilktnes, jo šķiet neiespējami visu nepieciešamo ietilpināt pāris atvilktnēs, tomēr, ievērojot pāris trikus, tas ir izdarāms. Atvilktnes būtu jāpapildina ar speciālām vanniņām, groziņiem vai kādiem citiem traukiem, kas ļauj katru lietu uzglabāt atsevišķi. Piemēram, karotes vienā, dakšas otrā, bet korķviļķis un mizojamais rīks vēl citā nodalījumā. Tādā veidā būs viegli kontrolēt kārtību un orientēties savā piederumu piedāvājumā.

Trauku kalnu novērsējs

Pat tad, ja mājās ir trauku mazgājamā mašīna, nereti pēc tējas vai kafijas baudīšanas, ar rokām izmazgātā krūzīte tiek novietota līdzās izlietnei uz malas, līdz ar to vienas krūzītes uzglabāšana var izvērsties par trauku kalnu uz virtuves virsmas. Šādiem nolūkiem nepieciešams trauku žāvētājs vai statīvs, kur novietot nomazgātos traukus žāvēšanai. Vislabāk to novietot aiz durtiņām, lai tie nav tik redzami, taču arī līdzās izlietnei tas izskatīsies daudz labāk nekā vienkārši uz virsmas salikti trauki.

Ieteikumi!

  • Ja pavasara ģenerālajā tīrīšanā neesi veicis revīziju virtuves krājumos, izdari to. Noteikti atradīsies priekšmeti, kas vai nu ir nokalpojuši vai arī vienkārši netiek izmantoti, un no šādām lietām jāatbrīvojas, lai tās lieki neizņem vietu telpā.
  • Ja virtuvē ir pieejams pieliekamais vai kāda maza noliktava vēsā un tumšā vietā, noteikti izmanto to produktu uzglabāšanai, piemēram, konserviem, ievārījumiem u.tml. produktiem. 
  • Sausos produktus, kas tiek izmantoti visbiežāk (cukurs, sāls, milti, pasta, rīsi u.c.) aizņems daudz mazāk vietas produktu plauktā, ja tie tiks uzglabāti burkās, bundžās vai kārbās. Turklāt šādi būs ērtāk sekot līdzi tam, cik daudz atlikuši produkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!