seja krēms sieviete āda
Foto: Shutterstock
Par parabēniem dēvē organisko vielu klasi, ko jau no pagājušā gadsimta 50. gadiem plaši izmanto kā konservantus kosmētikā, pārtikas produktos un arī zālēs. Tātad, var teikt, ka parabēnus mēs gan ēdam, gan lietojam ķermeņa kopšanā jau desmitgadēm ilgi.

Populārākie parabēni ir metilparabēns (E218), etilparabēns (E214), propilparabēns (E216), butilparabēns un heptilparabēns (E209). To estrogēnā aktivitāte pieaug no metilparabēna uz heptilparabēnu, savukārt parabēni nātrija sāļu veidā "maskējas" arī zem E vielu kodiem E215, E217 un E219. Dažādu produktu sastāvos parabēnus var apzīmēt arī ar salikteni, kura beigās ir rakstīts "p-hidroksibenzoāts (angliski – p-hydroxybenzoate) vai para-hidroksibenzoāts. "P" un "para" vietā var būt arī cipars "4" – šādi izpaužas ķīmiskais plurālisms, kad vienu un to pašu vielu iespējams dēvēt vairākos dažādos veidos.

Plašāku sabiedrības uzmanību parabēni izpelnījās pirms desmit gadiem. Trauksmi par to iespējamo kaitīgumu izraisīja 2004. gadā publicētais bioķīmiķes Filipas Derbres (Philippa Darbre) un līdzautoru pētījums Concentrations of Parabens in Human Breast Tumours, kas netieši saistīja krūts vēža audu paraugos atrastos parabēnus ar šo slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!