Foto: Shutterstock
Lai gan guļamistaba burtiski paredzēta gulēšanai un tāpēc varētu šķist, ka tā nu ir īstā vieta mājā, kurai jābūt tumšai, tā var neizjust mājīgumu un omulību. Drūma guļamistaba var negatīvi ietekmēt noskaņojumu un ir taču patīkami atrasties gaišā telpā, kurā dabiskais apgaismojums viz uz virsmām. Pat ja guļamistaba ir tumša, ir triki un stratēģijas, kuras izmantot, lai to mainītu.

Dabiskā gaisma guļamistabu padara ne tikai gaišāku, bet arī plašāku un gaisīgāku, turklāt papildu dienasgaisma var veicināt arī labsajūtu un radīt vietu, kur gribas pavadīt laiku. Turklāt lielākam dabiskam apgaismojumam ir arī gluži vienkārši praktisks ieguvums – mazāka nepieciešamība pēc mākslīgā apgaismojuma, rakstīts "Homes and Gardens".

To, cik guļamistabā ir gaišs, tiešākajā mērā ietekmē tās atrašanās virziens (ziemeļi, dienvidi, austrumi, rietumi). Tas, vai apkārt ir koki vai citas ēkas, arī ir ietekmējošs apstāklis, taču ir veidi, kā palielināt dabisko apgaismojumu telpā, arī saskaroties ar šie dabiskajiem un nemaināmajiem apstākļiem.

Aizkari un žalūzijas


Lai gan šķiet pašsaprotami, nevar ignorēt to, ka liela nozīme dabiskā apgaismojuma daudzumam ir tam, ar ko izvēlies aizklāt logus. Varbūt tavā gadījumā pietiktu, ja nomainītu dienas aizkarus pret citiem – gaišākiem, plānākiem, gaismu caurlaidīgākiem, taču tajā pašā laikā tādiem, kas paslēpj telpu no ārpuses.

Mūsdienās ir plaša aizkaru un žalūziju izvēle, kas gan neaiztur dabiskās gaismas ieplūšanu telpā, gan ļauj saglabāt privātumu. Ir žalūzijas, ar kurām arī dienas laikā var aizklāt logus un kas nodrošina aizsardzību pret ultravioleto starojumu un vienlaikus ļauj telpā iekļūt dabiskajai gaismai.

Tomēr svarīgs ir ne tikai audums un loga aizklāšanas veids. Liela nozīme ir arī krāsai, jo tā var būtiski mainīt gaismas intensitāti telpā. Tumšās telpās, kuras gribas darīt gaišākas, jāizvēlas gaišās krāsas: balta, krēmkrāsas un bēšie toņi.

Sienu krāsa


Sienu krāsas nomainīšana var darīt brīnumu lietas dabiskā apgaismojuma palielināšanā. Balts nav vienīgā opcija, turklāt istabā, kas atrodas ziemeļu pusē, tā var būt pārlieku spilgta. Ieteikums ir izvēlēties neitrālus toņus un pasteļtoņus ar matētu pārklājumu, lai gaisma atspīd, taču nepārslogo telpu.

Metāla apdare


Gaisma atspīd pret metāla apdari un dara telpu gaišāku, tādēļ ieteikums ir izvēlēties mēbeles vai interjera elementus ar metālisku apdari, vienlaikus apvienojot tos ar citiem apdares materiāliem un faktūrām, lai telpa būtu mājīga un detaļām bagāta.

Foto: Shutterstock

Košas krāsas detaļas


Ja guļamistabā ir padziļināti plaukti vai nišas, tās var nokrāsot tonī, kas piestāv kopējai nokrāsai, bet košākā, kas uztvertu dabisko gaismu un paspilgtinātu to, turklāt padarītu šīs vietas ne tikai funkcionālas, bet arī dekoratīvas.

Izmanto spoguļus


Dekorēšana ar spoguļiem ir ideāls risinājums telpām, kurām nepieciešams vairāk dabiskā apgaismojuma, un guļamistaba nav izņēmums. Ja spoguli novietosi pretī logam, dabiskā gaisma atspīdēs telpā. Lai panāktu maksimālu efektu, jāizvēlas spogulis ar šauru rāmi vai bez tā.

Izmanto palīgmateriālus


Guļamistabas sienu var pārvērst par dienasgaismas ķērāju un vienlaicīgi uzlabot telpas interjeru. Viens no veidiem ir sienu pārklāt ar caurspīdīgu materiālu, piemēram, matētu stiklu, kas gan izkliedē gaismu, gan piešķir māksliniecisku fokusa punktu istabā.

Gaiša koka grīdas


Gaiša koka grīda arī var būt veids, kā ļaut gaismai tumšu telpu darīt gaišāku, jo pret tās virsmu atspīdēs teju visas dienas garumā. Komfortam un mājīgumam zem gultas var palikt paklāju, taču tikai tik daudz, lai izkāpjot no gultas uz tā var uzlikt pēdas.

Foto: Shutterstock

Pat drūmākajās guļamistabās ir veidi, kā palielināt dabisko apgaismojumu. To var panākt arī ar vizuāliem trikiem, piemēram, izvēloties augstas, "slaidas" mēbeles un vertikālus objektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!