Foto: Brettellsauctions/Instagram

Publiskās izsolēs, kur antikvariāti un vēsturiski priekšmeti maksā milzīgas naudas summas, nesen parādījās kāds neierasts "priekšmets", kas neapšaubāmi piesaistīja gan sabiedrības, gan kolekcionāru uzmanību, vēsta "India Today". Tas bija kaut kas daudz pārsteidzošāks par dimantu vai antīku relikviju - izsolē 285 gadus vecs citrons!

Radinieks, kurš citronu bija mantojis no mirušā onkuļa, to nodeva izsoļu namā "Brettells Auctioneers" pēc tam, kad tas negaidīti tika atrasts 19. gadsimta skapja atvilktnes dziļumā. Ģimenei nebija ne jausmas, ka viņu rīcībā ir vēsturisks artefakts, kas pastāvējis kopš Džordža Vašingtona bērnības.

Saskaņā ar "Brettells Auctions" teikto, citrons tika atrasts 19. gadsimta skapī, kas tika fotografēts pārdošanai.

Uz vecā un izžuvušā citrona mizas bija iegravēts uzraksts: "Dāvinājis P. Lu Frančīni 1739. gada 4. novembrī E. Bakstera kundzei."

Rezultātā, šis vairākus gadsimtus vecais citrons, izsolē tika pārdots par prāvu naudas summu – 1780 dolāriem (1650 eiro), kas ievērojami pārsniedza mazā 40 dolāru (37 eiro) vērtā skapīša pārdošanas cenu.

Kā vēsta laikraksts "Sun", visdrīzāk, skapis, un reizē arī citrons, ir atvests uz Angliju no koloniālās Indijas kā romantiska dāvana.

Vēsturē ir vairāki piemēri, kad par parastiem priekšmetiem izsolēs ir maksātas pārmērīgi augstas cenas. Piemēram, 2000. gadā "eBay" izsolē, kādā Ņujorkas radiostacijā, tika pārdots Džastina Timberleika pusapēsts franču grauzdiņš, par kuru samaksāja vairāk nekā 785 mārciņas jeb 921 eiro.

Vēl kāda sieviete pārdeva košļājamās gumijas gabaliņu, ko Britnija Spīrsa bija sakošļājusi un izspļāvusi koncertā Vemblija arēnā 2000. gadā. Cena bija aptuveni 10 000 mārciņu, jeb teju 12 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!