Foto: Privātais arhīvs

Skolotāju apdāvināšanu ar pompozām dāvanām par nevajadzīgu uzskata Jānis Viegliņš, Valles pamatskolas direktors, kurš intervijā ar portāla "Dzene.com" idejas autori Ilzi Dzeni izteicies: "Sabiedrība ir nedaudz morāli slima ar šīm dāvanām un pateicībām."

Tuvojas izlaidumu laiks... bet ne tikai tas, jo ir taču arī klases audzinātāja dzimšanas diena un žetonvakars, kad vecākiem jāprāto, ko nu lielajā pateicībā par savu bērnu audzināšanu dāvināt skolotājiem, direktoram un pašai skolai. Nereti tas rezultājas arī ar ļoti dārgām dāvanām, piemēram, izlaidumos, taču ne visi vecāki to var atļauties.

@vieglins

ATKĀRTOŠOS! Ne vecākiem, ne skolēniem nav jāapdāvina skola vai skolotāji, direktors. Šis ir mūsu darbs. Var pateikt vienkārši paldies un vēl kādus labus vārdus. 🙂 Ok....max ziedi, ja tik ļoti liela vēlme. Arī pļavā lasītie skaitās.

♬ original sound - Janis Vieglins

"TikTok" intervijas izgriezuma video Dzene taujā par dāvanām izlaidumā un kā piemēru min – ir daži vecāki, kuri nu grib ļoti lielas dāvanas, taču citi to nevar atļauties.

Jānis Viegliņš šādu praksti kritizē, jo skolotāji jau nopelna algu, un viņi zina, kas viņus sagaidīs, darbojoties skolā. "Piedodiet, mīļie skolotāji saņem algu, strādā un labi dara savu darbu, noved bērnus līdz noteiktam rezultātam."

Viegliņš uzsverot, ka šāda dāvanu dāvināšanas prakse var radīt nevienlīdzību starp bērnu ģimenēm un vecākiem. "Ja man ir pieci bērni un diviem ir izlaidums – viens beidz 12. klasi viens 9. klasi viss, paldies, zvanu vīram saku: "Paliec darbā pa nakti, mums vajadzēs dāvanām krāt.""

"Šī pateicības lieta ir kaut kas arhajisks, no dinozauru laikiem," stāsta Viegliņš, kurš uzskata, ka to vajadzētu izskaust.

Komentētāji zem paša Jāņa Viegliņa "TikTok" ievietotā video gan nav vienisprātis, daži uzskata, ka dāvināt ir pareizi. Bet citi, ka direktoram ir taisnība. Pastāv arī vidusceļš – dāvināt dāvanas skolotājiem, kuru darbs tiešām bijis vērtīgs un kuri pelnījuši ko vairāk par darba algu.

Komentētājs ar lietotājvārdu @nez raksta: "Es sveicu skolotājus, kuru darbs iet caur sirdi. Tādu ir maz, tāpēc jo īpaši vēlos pateikt paldies par visu, ko ir ieguvis mans bērns un neko ļaunu tur nesaskatu. Šī psihošana drīzāk šķiet neētiska!" Taču @zakiike raksta: "Mums laukos radinieki šokā, ka mums te vēl fonda naudas jāvāc un dāvanām arī nauda vajadzīga."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!