Foto: Publicitātes foto

Ar skaistumkopšanu apsēstajām sievietēm piepulcējušies gados jauni vīrieši, kuri izvēlas brīnumus sološu produktu – košļājamo gumiju, kas "izveidos pievilcīgu žokli", "tonizēs un stiprinās vairāk nekā 57 sejas un kakla muskuļus". Šo īpašo gumiju košļāšana tiek reklamēta kā sejas vingrošana, jo tā ir divas līdz desmit reizes cietāka nekā parastā košļene.

Pateicība par sejas fitnesa košļeni, mēles vingrinājumu idejām ("mewing") un žokļu trenažieriem ir izsakāma tiešsaistes tendencei jeb kustībai "looksmaxxing", kas aicina veikt izmaiņas izskatā atbilstoši noteiktiem skaistuma standartiem, lai izskatītos kā modeļi un potenciāli būtu pievilcīgāki. Šo specifisko košļājamo gumiju slavē kā alternatīvu ekstremālākiem sejas pārveidošanas pasākumiem.

Izdevumā "The Cut" slavenību dermatologs Pols Džerods Frenks norāda, ka ir dzirdējis par šīm košļājamajām gumijām, taču neuzskata, ka tās spēs uzlabot žokļa līniju. Viņš skaidro, ka šo gumiju solījumi balstās uz hipotēzi, ka masseter muskuļi tiks audzēti, košļājot cietu gumiju. Tomēr pat tad, ja tas būtu iespējams, cilvēkiem ar pārmērīgi attīstītiem masseter muskuļiem (piemēram, tiem, kuriem ir temporomandibulārā žokļa locītavas traucējumi), rezultāts varētu būt platāka vai kvadrātveidīga seja. Viņš uzsver, ka "nevar žokļa apakšējo daļu padarīt asāku, jo tajā nav kaulu struktūras."

Tātad, ja košļājamā gumija nevar mainīt žokļa līniju, vai tās košļāšanai ir blaknes? Acīmredzamākā ir augstākās izmaksas (aptuveni 50 centi par vienu, kamēr parastās maksā ap astoņiem centiem). Katram ražotājam ir atšķirīgas sastāvdaļas, lielākoties tās nesatur cukuru; dažās ir pievienots kofeīns (treniņa stimulēšanai), citās – B5 vitamīns, kas lielās devās var izraisīt caureju. Turklāt ir iespējamas žokļa sāpes, un, ja tās tiek košļātas pārmērīgi, var rasties iekaisumi.

@syrianpsycho got the best stuff for you guys 🤝 #fyp #syrianpsycho #looksmax #trending ♬ VOCALS - user01862541979

Frenks norāda, ka asa žokļa līnija dažiem jauniešiem attīstās dabīgi, kad viņi kļūst vecāki: "Gados jaunākiem cilvēkiem sejā ir lielāks tauku apjoms. Vīrieši, kuri ir slaidi un lieliskā fiziskā formā, līdz 20–30 gadu vecumam dabiski iegūs izteiktāku sejas formu." Ja tas nenotiek, ir jāapsver efektīvākas metodes, piemēram, pildvielu injekcijas, mikrotauku atsūkšana vai ādas savilkšana un nostiprināšana ar radiofrekvenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!