Foto: Publicitātes foto

Brazīliešu modele, influencere un dzīves koučs Ketija Toresa, kura par 138 eiro solīja atrisināt visas dzīves problēmas, ir notiesāta uz astoņiem gadiem cietumā par apsūdzībām cilvēku tirdzniecībā un paverdzināšanā.

Pirms aizturēšanas Ketija Toresa izskatījās kā jebkurš "TikTok" un "Instagram" influenceris. Viņas darba dienas tika pavadītas, demonstrējot jaunākās un modīgākās drēbes, atrādot skaistumkopšanas rituālus, dokumentējot ceļojumus un sniedzot padomus par veselīga dzīvesveida piekopšanu. Pa vidu tam visam bija arī gulšņāšana vannā, pozēšana pie grāmatām vai kopā ar suni. Taču nesen veiktā izmeklēšana un tai sekojošā BBC filma "Like, Follow, Trafficked: Insta’s Fake Guru" atklāja Toresas pasakainā stāsta patieso pusi.

Upuru medniece

Filmā "Like, Follow, Trafficked: Insta’s Fake Guru" Torresas bijušais dzīvokļa biedrs Lusers Tvērskijs apgalvo, ka influencere pēc atgriešanās no Holivudas esot mainījusies. Viņš stāsta, ka Toresa lietojusi psihodēlisku līdzekli, kas maina prāta stāvokli, un tad viss "aizgājis pa pieskari". Tvērskijs ir pārliecināts, ka influencere strādājusi arī par "cukura mazulīti" un ka klienti bijuši tie, kas apmaksājuši viņai mitekļa izdevumus.

2017. gadā Toresa ir publicējusi pašpalīdzības grāmatu "The Voz" ("Balss"), kurā izklāstījusi savu filozofiju un pārliecību, ka viņai piemīt īpašas spējas un ka viņa var paredzēt nākotni. Viņa stāsta, ka izrāpusies no nabadzības bērnībā un savu laiku pavada apceļojot pasauli. Viņa apgalvo, ka esot bijusi romantiskās attiecībās ar aktieri Leonardo di Kaprio, taču aktiera draugi to noliedz.

Protams, daudzas sievietes, redzot dzīvi kā pasaku, vēlējās dzirdēt Ketijas dzīves recepti. Savā popularitātes augstākajā punktā viņa sniedza individuālas konsultācijas 14 000 cilvēkiem. Viņas labsajūtas vietne un abonēšanas pakalpojums solīja: "Mīlestību, naudu un pašcieņu, par ko jūs vienmēr esat sapņojuši." Pašpalīdzības video piedāvāja padomus par attiecībām, labsajūtu, biznesa panākumiem un garīgumu, tostarp hipnozi, meditāciju un vingrojumu programmas. Par papildu 150 ASV dolāriem (138 eiro) klientiem tika piedāvātas ekskluzīvas individuālas konsultācijas, kuru laikā tika solīts atrisināt jebkuru problēmu.

Bijušie klienti sarunā ar BBC stāsta, ka Toresa bijusi ļoti stingra, un daudzi viņas ieteikumi likuši izolēties pat no ģimenes un draugiem. Tomēr viņa saviem sekotājiem bija svarīga. Dokumentālajā filmā Anna, kura sevi uzskata par Toresas pirmo upuri, stāsta, ka influencere viņai šķitusi kā glābiņš grūtā dzīves posmā. Anna bija tikko atbrīvojusies no vardarbīgām attiecībām un cīnījās ar garīgās veselības problēmām. "Viņa man deva cerību," Anna saka, piebilstot, ka viņu pārliecinājis Toresas traumatiskais dzīvesstāsts. Pēc tuvākas iepazīšanās Anna 2019. gadā piekrita kļūt par viņas asistenti.

Dubultā dzīve

Annas uzdevumos ietilpa ēdiena gatavošana, veļas mazgāšana, uzkopšana un rūpes par mājdzīvniekiem. Viss ļoti atšķīrās no tā, kā Toresa sevi attēloja tiešsaistē. Dīvāns, uz kura gulēja Anna, bija klāts ar kaķa urīna plankumiem, māja bija nekārtīga, bet Toresa ļoti prasīga. Tā kā viņa nemīlēja būt viena, Anna viņu pavadīja pat dušā. Lai būtu vienmēr rokas stiepiena attālumā, Anna gulēja tikai dažas stundas naktī (daļu no šī laika, slēpjoties sporta zālē), pameta studijas Bostonā un burtiski bija bez iespējas kaut kur doties. Atalgojumu viņa tā arī nesagaidīja, lai gan bija solīti aptuveni 2000 eiro mēnesī. "Viņa mani izmantoja kā vergu," secina Anna. Galu galā Anna paglābās, kad iepazinās ar jaunu mīļoto un pārcēlās dzīvot pie viņa.

Darbā tika pieņemtas trīs jaunas sievietes – Dezirē Freitasa (Desirrê Freitas), Letīcija Maija (Letícia Maia) un Sola (Sol), kuras tika pārliecinātas pārcelties pie Toresas. Toresa Dezirē iestāstīja, ka ir pašnāvnieciska un ka viņai nepieciešama kompānija. Letīciju pārliecināja piekrist studiju apmaiņas programmai, ko pēcāk lika pamest, kad viņa ieradās ASV. Sola bija bezpajumtniece un cerēja, ka Toresa palīdzēs jogas biznesa izveidē. Taču beigās viņas strādāja 24/7 Toresas labā. Tikmēr influencere sociālajos medijos dalījās ar lepniem kadriem no sava "raganu klana".

Drīz vien darba uzdevumi pārsniedza mājsaimniecības pienākumus. Desirē dokumentālajā filmā apgalvo, ka Toresa viņu piespieda strādāt striptīza klubā un ka atteikuma gadījumā būtu jāatmaksā izmitināšanas un citu pakalpojumu izmaksas. Galu galā šīs prasības pārauga prostitūcijā.

Kā ziņo BBC, Toresa konfiscēja sieviešu identifikācijas dokumentus, tostarp pases un autovadītājas apliecības, un aizliedza viņām savā starpā sarunāties. Viss nopelnītais bija jāatdod Toresai, un sievietēm bija nepieciešama influenceres atļauja, lai atstātu savas guļamistabas. Pastāvēja arī kvotu sistēma – par nakti striptīza klubā bija jānopelna 3000 ASV dolāru (2767 eiro); pretējā gadījumā mājās netika ielaistas. Striptīza kluba menedžeris BBC apstiprinājis, ka Dezirē strādāja septiņas dienas nedēļā, lai sasniegtu šīs kvotas, un viņa pati stāsta, ka "vairākas reizes" esot nakšņojusi uz ielas, jo nav sanācis savākt pieprasīto summu.

Bēgšana

Solai aizbēgt palīdzēja viņas bijušais draugs, bet Dezirē un Letīcija mēnešiem ilgi nebija sazinājušās ar savām ģimenēm. 2022. gada septembrī viņas uzsāka kampaņu sociālajos tīklos un sazinājās ar policiju. Iesaistījās arī iepriekšējie upuri, ziņojot par savu pieredzi tiesībaizsardzības iestādēm. Galu galā lietā iesaistījās FIB.

Toresa par izmeklēšanu satraucās un aizveda sievietes 3000 kilometrus tālāk uz Meinu. Sociālajos tīklos viņa kopīgoja videoklipus, kuros apgalvoja, ka sievietes netiek turētas gūstā un lūdza cilvēkus "likt viņu mierā". Dokumentālajā filmā redzams video, ko uzņēmusi viena no sievietēm, kurā Toresa "apmāca": "Viņi ir viltīgi. Viņš ir detektīvs, esiet uzmanīgas. Dieva dēļ, es jūs padzīšu, ja ko teiksiet."

Vietējā policija pieprasīja, lai Toresa un sievietes veiktu veselības pārbaudi. Pārbaudes laikā tika pamanīts, ka sievietes nevēlas runāt Toresas klātbūtnē. 2022. gada novembrī Toresa tika izraidīta uz Brazīliju, kur viņai izvirzīja apsūdzības cilvēku tirdzniecībā, paverdzināšanā un medicīniskā krāpšanā.

Toresa tikai smejas

Influencere turpina uzstāt, ka ne pie kā nav vainīga, un intervijā BBC visas apsūdzības noliedz. Viņa apgalvo: "Pie manis nav dzīvojusi neviena sieviete, izņemot manu suni." Lielo naudas summu pārskaitījumi no Dezirē (2022. gada jūnijā un jūlijā vien 21 000 ASV dolāru jeb 19 357 eiro) esot bijuši par "Uber" servisu un "nežēlojot sniegtajiem padomiem". Tomēr klientes nožēlo gan. Pēc BBC datiem, par krāpšanu un izmantošanu ir ziņojušas 20 sievietes! Toresa par to tikai pasmejas: "Kad redzēju cilvēkus liecinām un dzirdēju tik daudz melu, kādā bridī vairs nevarēju pārstāt smieties."

Cilvēku tirgoņi ir personas, kurām uzticaties

Kā informē BBC, ANO dati liecina, ka cilvēku tirdzniecība ir viens no straujāk augošajiem noziegumu "žanriem" un ik gadu tā rada 150 miljardu lielu peļņu. Detektīvs Deivids Deivols, kurš organizēja influenceres deportāciju uz Brazīliju, ir nobažījies, ka sociālie mediji sniedz platformu šādiem viltvāržiem, lai izmantotu izmisušus cilvēkus. "Cilvēku tirgotāji nav tādi kā rāda filmās; tā nav banda, kas nolaupa cilvēkus. Daudz biežāk tās ir personas, kurām uzticaties," viņš skaidro.

Toresas stāsts, kas ir vairāk nekā ierastā "Instagram" drāma, ir skatāms BBC iPlayer vai BBC "YouTube" kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!