Foto: Shutterstock

Pēc tam, kad deviņas dienas Turcijā nebija pieejams sociālais medijs "Instagram", Turcijas valdība un lietotnes uzturētāji panākuši vienošanos, mikroblogošanas vietnē "X" pavēstījis Turcijas transporta un infrastruktūras ministrs Abdulkadirs Uraloglu. "Instagram" uzturētāji solījušies apmierināt Turcijas varasiestāžu prasības, vēsta "Deutsche Welle".

"Jau no pirmsākumiem mēs vēlējāmies, lai sociālo tīklu platformas respektētu Turcijas Republikas likumus. Mūsu un "Instagram" pārstāvju pārrunu rezultātā atceļam bloķēšanu no pulksten 21.30," 10. augustā rakstīja Uraloglu. Viņš precizēja, ka "Instagram" pārstāvji piekrituši valdības prasībām un "sadarbosies lietotāju cenzūras jautājumos", jo īpaši "kataloga noziegumu" jomā. Atbilstoši Turcijas likumiem tādi noziegumi ir slepkavības, seksualizēta vardarbība, nelikumīga narkotiku aprite, vardarbība un spīdzināšana, uzsver "Reuters".

Piekļuve platformai "Instagram" tik tiešām tika pilnībā atjaunota 10. augusta vakarā, vēsta mediji.

"Instagram" bloķēšana Turcijā

2. augustā, iztiekot bez oficiāliem paskaidrojumiem, Turcija visā valstī bloķēja piekļuvi platformai "Instagram". Vietējais laikraksts "Birgün" todien vēstīja, ka valdības lēmums par sociālā tīkla bloķēšanu varētu būt saistīts ar "Instagram" cenzētajām līdzjūtībām par palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu Teherānā. Turcijas prezidenta administrācijas komunikācijas nodaļas vadītājs Fahretins Altuns vietnē "X" nosodīja "Instagram" darbības, nosaucot tās par "mēģinājumu cenzēt saturu".

Ap 60 procentiem turku izmanto "Instagram"

Tehnoloģiju grupai "Meta" piederošais sociālais tīkls "Instagram" Turcijā ir ārkārtīgi populārs: saskaņā ar turku mediju rīcībā esošajiem datiem apmēram 50 miljoniem no aptuveni 85 miljoniem Turcijas iedzīvotāju ir savs "Instagram" profils. Turcijā ir piektais lielākais "Instagram" reģistrēto lietotāju skaits – pēc Indijas, ASV, Brazīlijas un Indonēzijas.

Pēdējos gados Turcijas iestādes vairākkārt uz laiku bloķējušas dažādus sociālos tīklus un tīmekļa servisus, tostarp arī "Facebook" un "Twitter", bieži vien tas noticis pēc teroristu uzbrukumiem. Piemēram, no 2017. gada aprīļa līdz 2020. gadam Turcijā nebija pieejama tiešsaistes enciklopēdija "Wikipedia", jo divos rakstos tika minēta Ankaras valdības saikne ar ekstrēmistu organizācijām, atgādina aģentūra "AFP".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!