Foto: Shutterstock

"The ick" jeb pēkšņs riebums pret otru ir kļuvis par "Z" paaudze randiņu dzīves svarīgu faktoru. Un reizēm, ja pret otru pusīti kādā mirklī radies "the ick", jaunieši izvēlas pārtraukt attiecības, tēdējādi šis "TikTok" populārais teiciens var kļūt arī par labu attiecību gandētāju.

Iedomājies, ka esi pirmajā randiņā un viss rit perfekti līdz brīdim, kad tu, piemēram, izvelc savu elektronisko cigareti un sarunu biedra priekšā sāc smēķēt. Ja atlikušo randiņa laiku sarunu biedrs tevi atgrūž un atstumj, iespējams, esi viņam radījis "the ick" jeb momentālu riebuma sajūtu pret sevi. Un viss nieka smēķa dēļ.

"The ick", ko latviski varētu dēvēt par acumirklīgu riebumu, tūlītēju nepatiku pret potenciālo partneri, skaidro izdevums "Psychology today". To bieži vien izraisa kāda konkrēta uzvedība vai personības iezīme. Reizēm šī sajūta mēdz būt tik kaitinoša, ka jebkāds kontakts ar otru cilvēku var tikt izbeigts viena niecīga un nesvarīga ieraduma dēļ.

"TikTok" lietotāji sociālajā medijā dalās ar lielākajiem "ick's". Video klāsts plešas, sākot no cilvēku neapzinātas neveiklas un pat komiskas uzvedības, līdz kontrolējošam vai rupjam izturēšanās veidam. "The ick" var izraisīt, piemēram, kurpju novilkšana vakariņu laikā vai situācija, kurā pieaudzis cilvēks valkā peldēšanas brilles un izskatās komiski.

@itslindseylee And im just tryna get a tan #boyfriendick #swimdaysummervibes #summerswim ♬ original sound - ⭐️Helene⭐️

Riebuma sajūta var kalpot mums par labu un palīdzēt izvairīties no nepareizas partnera izvēles vai noraidīt partnerus, kuri pārkāpj sabiedrības normas, tā skaidrots 2012. gada pētījumā "The Year in Cognitive Neuroscience ". Taču "the ick" šo dabīgo aizsargmehānismu ir izkropļojis.

Jauniem cilvēkiem, īpaši "Z" paaudzei, kuri šo frāzi iekļāvuši randiņu dzīvē, tā var traucēt, piemēram, atraidot potenciāli labus un piemērotus partnerus.

Pirmkārt, kad tev rodas "the ick", cilvēki nereti izslēdz jebkādu iespēju ar šo cilvēku tālāk veidot attiecības un aizēno sajūtas par radušos saikni. Tādi "ick’s" kā otras personas rupja vai agresīva uzvedība var pasargāt, taču tāda veida "ick’s" kā skaļa ēdiena gremošana vai kaitinoši smiekli, ir triviālas lietas, kurām nevajadzētu ietekmēt turpmāko attiecību gaitu.

Reizēm šie "icks" var aizmiglot prātu un to dēļ var aizmirst par partnera labajām īpašībām.

"Psychology Today" vēsta arī, ka šis "TikTok" trends var liecināt par dziļi iesakņojušos trauksmi vai par bailēm no intimitātes. Cilvēki ar bailēm no intimitātes, cenšoties sevi pasargāt, var neapzināti izvairīties no potenciāli labvēlīgām attiecībām. Tas viņiem arī var traucēt izprast un pārdomāt savas galvenās vēlmes un aizspriedumus, bremzējot personīgo izaugsmi.

Lai attiecības būtu veiksmīgas, ir būtiski otru tolerēt un pieņemt viņa nepilnības, nevis kāda niecīga "ick" dēļ pārtraukt labas attiecības.

Pārvarot "the ick" ir svarīgi uzticēties intuīcijai nevis pēkšņai reakcijai pret cilvēku. Labāk randiņā izturēties atvērti, pašapzināti un ar vēlmi lūkoties pāri sākotnējiem iespaidiem. Labāk izmantot "the ick" kā līdzekli, lai izzinātu sevi un, lai palīdzētu attiecībām augt, nevis izmantot par šķērsli potenciālajai saiknei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!