Foto: Shutterstock

Soctīkla "TikTok" lietotāji reklamē, ka labākās paģiru "zāles" ir "Coca-Cola" dzēriens, taču ārsts tam nepiekrīt.

"TikTok" satura veidotāja Rorija Apholda nofilmēja video, kurā dalās ar savas māsas, kas strādā par medmāsu, padomu paģiru novēršanā. "Dzeriet "Coca-Cola"," viņa iesaka, piebilstot, ka šis dzēriens satur daudz fosfora – minerāla, kas palīdz atjaunot enerģiju.

@roryuphold Hangover tip: drink a coke #lifehack #hangovercure ♬ original sound - Rory Uphold

Komentāros pie Rorijas video daudzi slavē kolas dzērienu, sakot, ka tas tiešām "atdzīvina", viens pat apgalvoja, ka šis dzēriens "spēj pamodināt no komas". Kāda medmāsa dalās pieredzē: "Gadiem ilgi iesaku šo metodi. Parasti nekad nedzeru "Coca-Cola", bet vienmēr glabāju to ledusskapī tieši paģiru dienām." Citus interesēja, vai būtiski dzert tieši tradicionālo "Coca-Cola", vai der arī diētiskā versija.

Tomēr portālā "News.com" ārsts Zaks Tērners pauž atšķirīgu viedokli. Lai gan viņš atzīst, ka kola var šķist dzirkstošs un enerģiju veicinošs dzēriens, pēc viņa teiktā, paģiru ārstēšanā izšķiroša ir zinātne, nevis šādi tautas līdzekļi.

"Pirmkārt, kolā esošais kofeīns var sniegt ātru garīgo pacēlumu un palīdzēt novērst rīta "smadzeņu miglu". Tomēr jāņem vērā, ka kofeīns ir diurētisks līdzeklis, kas var pastiprināt atūdeņošanos – galveno paģiru simptomu cēloni. Savukārt cukurs nodrošina ātru enerģijas pieplūdumu, īslaicīgi mazinot vājuma sajūtu."

Viņš skaidro, ka cukurs sākotnēji palīdz, taču ātri noved pie cukura līmeņa pazemināšanās asinīs, kas var pasliktināt pašsajūtu. "Lai arī kola īslaicīgi var radīt labāku sajūtu, tā neatrisina patieso problēmu. Paģiras izraisa dehidratācija, iekaisums un elektrolītu līdzsvara traucējumi, kurus šis dzēriens tikai nedaudz palīdz mazināt," viņš norāda.

"Pētījumi liecina, ka visefektīvākās metodes ir tās, kas koncentrējas uz rehidratāciju, elektrolītu atjaunošanu un iekaisuma mazināšanu. Lai gan kolas dzēriens var palīdzēt pret nelabu dūšu vai kuņģa traucējumiem, ūdens, sporta dzērieni vai rehidratācijas sāļi ir daudz efektīvāki galveno paģiru cēloņu novēršanai," viņš skaidro. Ārsts iesaka kopā ar ūdeni un elektrolītiem ieturēt sātīgas brokastis un labi atpūsties."Domājiet par kolu kā par vieglu, izklaidējošu filmu, nevis dziļāka sižeta risinājumu!"

Veselā miesā vesels gars!

Abonē "Delfi Plus" gadam vai diviem un saņem dāvanā 7 vai 30 dienu perioda karti no "MyFitness"! Vairāk par piedāvājumu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!