Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jorkas hercogiene Sāra Fērgusone kļuvusi par pirmo Lielbritānijas karaliskās ģimenes pārstāvi, kas reģistrējusies platformā "TikTok", tur daloties savā skarbajā vēža pieredzē, vēsta "Independent".

65 gadus vecā Jorkas hercogiene savā "TikTok" profilā publicējusi aizkustinošu video, kurā stāsta par savu pieredzi pēc krūts vēža diagnozes.

@sarahtheduchess My first ever TikTok! How it felt hearing my breast cancer diagnosis. One cancer diagnosis was bad enough but to go through all those emotions twice was a lot to handle. For anyone going through this now, know that you are not alone. 🩷❤️‍🩹 I am proud to share that I am officially a patron for #PreventBreastCancer, an incredible organisation that is dedicated to the prediction and prevention of #breastcancer. #BreastCancerAwareness #PinkOctober #CancerTok #BreastCancerSurvivor ♬ original sound - Sarah Ferguson (Fergie)

Fērgusone atklāj, ka brīdī, kad saņēmusi ziņu par diagnozi, izjutusi "pilnīgas bailes". Viņa atceras, ka, braukājot pa slimnīcām ārstēšanās laikā, viņa nav spējusi pat parunāt.

"Es vienkārši noslēdzos, atkal kļuvu kā maza meitenīte. Bija vieglāk nelūgt atbalstu un vienkārši tikt ar to galā, jo tā esmu pieradusi, tā man mācīja," viņa video atzina.

2023. gada jūlijā hercogienei tika veikta astoņas stundas ilga mastektomijas (piena dziedzera audu izņemšana) operācija, savukārt šī gada sākumā hercogienei atkal nācās uzklausīt sliktas ziņas – pēcpārbaudes operācijas laikā dermatologi noņēma vairākas dzimumzīmes, konstatējot, ka viena no tām ir ļaundabīga melanoma.

Pēc melanomas diagnozes Fērgusone savā "Instagram" profilā rakstīja: "Es kādu laiku veltīju sev, jo man ir diagnosticēta ļaundabīga melanoma, ādas vēža forma. Protams, vēl viena vēža diagnoze ir bijusi šokējoša, taču esmu labā noskaņojumā un pateicīga par daudzajiem mīlestības un atbalsta vēstījumiem."

Šī gada februārī vēzis diagnosticēts arī Lielbritānijas karalim Čārlzam III. Slimība tika atklāta, kad karalis devies ārstēt palielinātu prostatu, taču pārbaudēs atklātais vēzis nav prostatas, pauda pils, sīkākas detaļas nesniedzot.

Šī gada martā arī Velsas princese Katrīna paziņoja, ka viņai diagnosticēts vēzis agrīnā stadijā. Midltone skaidroja, ka janvārī, dodoties uz operāciju, par ļauno diagnozi nebija nekas zināms. "Tomēr analīzēs pēc operācijas atklājās vēzis," publicētajā video sacīja Velsas princese. Septembrī princese paziņoja, ka ķīmijterapijas kurss ir noslēdzies, un viņa mēģinās atgriezties pie pienākumiem tuvāko mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!