Foto: Kadri no video

Pajautāt svešiniekam uz ielas simts eiro, vai veikalā pārdevējam lūgt kleitu par brīvu – šādus vai līdzīgus neparastus jautājumus svešiniekiem uzdod cilvēki, kuri izmēģina "atraidīšanas terapiju". Un viņu mērķis ir ne jau dabūt naudu vai kleitu par brīvu, bet gan tieši tikt atraidītiem.

"Atraidīšanas terapija" jeb "rejection therapy", kā to dēvē "TikTok" satura veidotāji, ir kļuvusi par šīs platformas trendu. Galvenā ideja – jautāt svešiniekiem kaut ko bieži vien absurdu, un saņemt atraidījumu jeb "nē".

Cilvēki to dara, lai iegūtu lielāku pašpārliecinātību par sevi, kļūtu vienaldzīgāki attiecībā uz to, ko citi domā, un, lai gadījumos, kad tevi atraida nopietnākās dzīves situācijās, tu to tik ļoti neņemtu pie sirds.

@sisandacj Day 1 Rejection Therapy. Join me on the journey to self confidence, embracing rejection and caring less what people think. Watch Day 2 - @Sisanda. Personal Growth Coach Inspired by @Maureen The Content Coach and @Sophie Jones #selflove #selfcare #mindset #motivation #confidence ♬ original sound - Sisanda. Personal Growth Coach

Klīniskā psiholoģe Teilore Vilmera šo trendu salīdzinājusi ar ilgstošās pieradināšanas terapiju, kurā persona sevi pamazām pieradina pie situācijām, kurās izjūt bailes, vēsta CNN. Tas var būt labs vingrinājums cilvēkiem ar zemāku trauksmes līmeni, kuri vēlas justies mazliet ērtāk atraidījuma gadījumā, "TikTok" jauno tendenci skaidro eksperte.

Taču jāievēro arī piesardzība, ja vēlies pamēģināt šo atraidīšanas tehniku, jo tā ir jāveic drošā vidē. Viena no tiktokerēm, kura šo tendenci izmēģināja, bija Mišela Paninga jeb @michellepanning. Viņa 30 dienas pēc kārtas "medīja" atraidījumus, lūdzot svešiniekiem visdažādākās lietas, piemēram, vai drīkst veikalā kļūt par "dzīvo manekenu," vai var dabūt dzērienu par brīvu, vai matraču veikalā drīkst mazliet nosnausties? Mišela vēlējās pierādīt gan sev, gan citiem: tikai tādēļ, ka tevi atraidīs, tu nemirsi. Viņu pārsteidza arī tas, cik daudzās situācijās cilvēki nemaz neatteica.

@michellepanning ❌ DAY 9 OF REJECTION THERAPY ❌ This was one of the challenges I was dreading THE MOST! 😅 I’ve done it a few times before but never for $100 so it felt edgy to put it lightly. Here’s what I learned: The anticipation of the thing is often worse than the thing itself. My pulse was racing. My hands were clammy. And as soon as it was over, I came back to baseline. You sitting in indecision, waiting for the perfect moment and for the stars to align is what is CAUSING your anxiety… not the fear of doing the thing itself. 🙃 The longer you sit in indecision, the more intense your fear becomes until eventually it has you in a chokehold and you feel paralysed. So whatever that thing is that you’re sitting on… go do it. Do it now. What are you ACTUALLY waiting for? 🤔 For you to feel no fear? Feel completely confident? You may be waiting a while. So do the thing scared. But do the thing nonetheless. 🫶🏼 #rejectiontherapy #confidenceiskey #rejection #30daychallenge ♬ original sound - Michelle Panning

Psihoterapeite Džordana Traversa CNN norādīja, ka šāds izaicinājums varētu būt viens no veidiem, kā labāk iepazīt sevi un saprast, kā neērtības sajūta un trauksme dažādās situācijās palielinās. Taču cilvēkiem ar spēcīgāku trauksmi viņa iesaka labāk vērsties pie speciālista, nevis izmēģināt "TikTok" tendences.

Ilgstošās pieradināšanas terapija var palīdzēt cilvēkiem saprast, kā rīkoties neērtās situācijās, jo terapija pakļauj viņus vairākiem scenārijiem, kuros mēdz parādīties trauksme, teica Traversa. Ja cilvēks izvēlas izvairīties no situācijām, kas rada trauksmi, šīs sajūtas var kļūt spēcīgākas un sākt diktēt cilvēka dzīvesveidu.

Taču ir svarīgi atcerēties, ka "atteikuma terapijas" izaicinājums sociālajos medijos radīs cita veida sajūtas. Tās atšķirsies no emocijām, kas rodas, kad tiec atraidīts negaidīti, piemēram, kad tev atsaka darbu vai atraida kāds, kurš tevi romantiski interesē. Tās būs citas emocijas, jo šajā izaicinājumā tu jau sagaidi, ka atbilde būs "nē", taču citās dzīves situācijās atteikums var būt negaidīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!