Foto: Kristina Hudenko
Piektdienas rītā "Delfi" vēstīja: "Filozofs ir atradies", kas daudziem "Rīgas Laika" lasītājiem lika atviegloti nopūsties – ļaunākais tomēr nav noticis. Versija, ka Arņa Rītupa pazušana bez vēsts varētu būt rūpīgi plānota "Rīgas Laika" abonēšanas akcija un pats Rītups ar ķecerīgu domu to realizējis, bija daudzu prātos jau kopš viņa pazušanas 12. novembrī.

Sociālo tīklu lietotāju vidū valda diametrāli pretēji viedokļi par Arņa Rītupa pazušanas "performanci" – vieni to sauc par ļoti nekrietnu gājienu, jo Rītups tika meklēts laikā, kad ievērojami spēki jau vairākas nedēļas bez panākumiem meklē arī pazudušo māmiņu Annu Jansoni, citi, savukārt, novērtē radošo piegājienu dzīves krāšņuma ietvaros.

Valsts policija pēc Rītupa tuvinieku iesnieguma pārtraukusi viņa meklēšanu, un zināms, ka nekas slikts ar viņu nav atgadījies. Guntars Meluškāns platformā "X" pamanījis, ka šāds notikumu pavērsiens daudziem ir gluži vai vilšanās:


Amizanti skarbs par Rītupa atrašanos ir arī mūziķis Ainars Mielavs, kurš lietojis vai visu latviešu valodas daiļumu, lai raksturotu filozofa nodarījuma smagumu:


Komponists Edgars Raginskis atzīmē, ka nākamajā "pazušanas" reizē tas Rītupam varētu smagi atmaksāties:


Tam piekrīt arī iksotājs Mareks, kurš filozofa pazušanu un meklēšanu sauc par nihilismu:


Kinorežisore Alise Zariņa pikta, ka prātvēdera meklēšanā iesaistīti Valsts policijas resursi:


Rītups pats pagaidām nav komentējis savas pazušanas un brīnumainās atrašanās iemeslus.

Jau vēstīts, ka VP informēja medijus par Arņa Rītupa pazušanu bez vēsts – viņš 12. novembrī ap pulksten 7.00 izgāja no dzīves vietas Rīgā un kopš tā laika nebija redzēts.

Valsts policija par Rītupa bezvēsts prombūtni medijus informēja 15. novembrī.

Par Rītupa pazušanu un tās nopietnību izskanējušas dažādas versijas. Arī policija un tiesību eksperti komentējuši to, vai pazušana un nevēršanās policijā ir sodāma rīcība. Par to vairāk lasāms šeit.

Zināms, ka 12. novembra vakarā filozofs piedalījies žurnāla "Rīgas Laiks" 30. jubilejai veltītā performancē uz Elizabetes ielas 2 jeb bijušās Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās Komitejas ēkas (arī Pasaules tirdzniecības centra) jumta. Taču pēc tās viņu neesot saticis arī viņa tuvākais līdzgaitnieks, otrs žurnāla "Rīgas Laiks" izdevējs Uldis Tīrons.

16. novembrī sarunā ar "Delfi" Tīrons sacīja, ka neparko negribot ticēt, ka ar kolēģi noticis kaut kas slikts.

"Delfi" rīcībā ir informācija, ka 17. novembrī, tātad divas dienas pēc policijas paziņojuma par bezvēsts pazušanu, Rītups bijis pie saziņas ierīcēm, tostarp kārtojis darba jautājumus saistībā ar interesēm "Rīgas Laika" vajadzībām turpināt izmantot kādreizējo Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās Komitejas ēku Elizabetes ielā 2.

18. novembrī, kad policija aizvien aicināja atsaukties iedzīvotājus, kas Rītupu būtu redzējuši, kultūras satura portāls "Satori" publicēja redakcijas sleju ar nosaukumu "105 iemesli, kāpēc Latvijā ir forši". Viens no tajā minētajiem punktiem: "Arnis Rītups atradies sveiks." Portāla redaktors un projektu vadītājs Andrejs Vīksna gan sarunā ar "Delfi" aicināja šādu medija apgalvojumu neizmantot kā oficiālu avotu. "Informācija par to, ka Arnis Rītups ir sveiks, nāca no dažiem avotiem kultūras vidē," viņš sacīja. Informācija esot publicēta, lai uzmundrinātu lasītājus.

Valsts policija vēl otrdien, 21. novembrī, pauda, ka Rītupa meklēšana turpinās, taču neesot pamata uzskatīt, ka varētu būt noticis noziedzīgs nodarījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!